Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

SDS lahko dokončno oblikovanje vlade blokira do oktobra

Po 18. juniju bo jasno, ali bo vlada Roberta Goloba dokončno postavljena najpozneje do parlamentarnih počitnic.
Če se SDS ne bo odločila za oviranje dokončnega oblikovanja vlade, bodo konec meseca potekala zaslišanja ministrov, ki naj bi prevzeli nove resorje. FOTO: Jure Eržen/Delo
Če se SDS ne bo odločila za oviranje dokončnega oblikovanja vlade, bodo konec meseca potekala zaslišanja ministrov, ki naj bi prevzeli nove resorje. FOTO: Jure Eržen/Delo
11. 6. 2022 | 05:00
5:59

V nadaljevanju preberite:

V ponedeljek mineva mesec dni od ustanovne seje državnega zbora, na kateri je koalicija Roberta Goloba vložila predlog sprememb zakona o vladi. Največja opozicijska stranka SDS pa je 18. maja vložila pobudo za sklic posvetovalnega referenduma o novem zakonu, ki število ministrstev s sedanjih 14 in treh ministrov brez resorjev povečuje na 19 ministrstev in enega ministra brez listnice.

Tridesetdnevni rok, po katerem je mogoče referendumski predlog zavrniti in sprejeti spremembe, se bo iztekel prihodnjo soboto, 18. junija. Čeprav terminski načrt v koaliciji še ni izdelan, bo po tem datumu izredna seja državnega zbora, na katerem naj bi vladna večina v državnem zboru zavrnila predlog SDS za posvetovalni referendum. Nato bo sledilo tretje branje zakona o vladi, ki ga je pripravila koalicija.

A SDS ima na voljo še eno močno orožje, s katerim lahko še naprej ovira oblikovanje vlade, kot so jo v koalicijskih pogajanjih zasnovale stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica. SDS lahko vloži še zahtevo za zakonodajni referendum o zakonu o vladi. Ali jo bo stranka SDS dejansko vložila, ne razkrivajo, saj so se glede tega taktičnega vprašanja, zavili v molk. »Možnost zakonodajnega referenduma obstaja, saj zakon o vladi ne sodi med ustavne prepovedi,« je povedal ustavni pravnik Igor Kavčič.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine