Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Volitve 2022

Robert Golob: Rok za formiranje vlade ostaja 3. junij

Po vložitvi predloga za posvetovalni referendum za zakon o vladi bo Robert Golob novo vlado oblikoval po starem zakonu.
SDS je z vložitvijo posvetovalnega referenduma Robertu Golobu otežila sestavljanje vlade. FOTO: Jure Makovec/AFP
SDS je z vložitvijo posvetovalnega referenduma Robertu Golobu otežila sestavljanje vlade. FOTO: Jure Makovec/AFP
18. 5. 2022 | 12:04
18. 5. 2022 | 16:24
5:18

Po dveurni razpravi o predlaganih spremembah zakona o vladi so v SDS vložili predlog za posvetovalni referendum. O takšni možnosti so po naših informacijah v dosedanji koaliciji že pred več dnevi razpravljali, predvsem zato da bi preprečili hitro imenovanje nove vlade, ki ga je napovedoval Robert Golob. S tem predlogom mu bodo namreč onemogočili, da bi v napovedani obliki sestavil vlado do 3. junija, saj se o posvetovalnem referendumu lahko glasuje šele po 30 dneh od vložitve predloga.

Vlado bodo tako sestavili po trenutno veljavnem zakonu o vladi, ki pa ima tri ministrstva manj. Luka Mesec, koordinator Levice, ki bi moral zasesti novoustanovljeno ministrstvo za solidarno prihodnost, pa bo tako začasno prevzel ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. »Ministrstvo za solidarno prihodnost je bilo danes za približno 45 dni odloženo, a brez skrbi – prihaja,« je napovedal Mesec.

Energetika – zakon o vladi naj bi omogočil oblikovanje ministrstva za podnebje in energetiko – bo začasno ostala pod ministrstvom za infrastrukturo, ki ga bo začasno vodil Bojan Kumer. Izobraževalno ministrstvo pa bo prevzel Igor Papič, predviden za vodenje novega ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Do sprejetja novega zakona o vladi bi lahko predvideni ministri, ki bodo ostali brez resorjev, začasno zasedli mesta državnih sekretarjev in v tem času pripravili vse za vzpostavitev novih ministrstev. To so Alenka Bratušek, ki bi morala prevzeti vodenje infrastrukturnega ministrstva, Simon Maljevac, predviden za ministra za delo, družino in socialne zadeve, ter Amalija Žakelj, ki bi po prvotnih načrtih prevzela ministrstvo za vzgojo in šolstvo.

»Zdaj vidimo, kaj pomeni konstruktivna opozicija,« je opozoril Golob, a napovedal, da to ne bo preprečilo oblikovanja vlade v napovedanem roku.

»Vlada v odhajanju zlorablja posvetovalni referendum,« je dogajanje komentirala predsednica SD Tanja Fajon.

Predstavniki strank nove koalicije so podali izjavo o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu sprememb zakona o vladi:

V SDS javno sicer poudarjajo, da tri nova ministrstva prinašajo finančne posledice, zato so že včeraj na splošnem odboru predlagali tudi več amandmajev, a so bili zavrnjeni. Prvak NSi Matej Tonin nam je tik pred vložitvijo predloga za posvetovalni referendum zatrdil, da sami temu manevru nasprotujejo in ne bodo prispevali podpisov.

Ob sodelovanju predsednika republike Boruta Pahorja bi Golob sicer lahko počakal tudi na 30-dnevni rok, po katerem je mogoče referendumski predlog zavrniti in sprejeti spremembe, in imenoval vlado po novem zakonu o vladi. Po njegovi izvolitvi – glasovanje o tem bo predvidoma prihodnjo sredo – mora namreč najpozneje v 15 dneh predlagati imenovanje ministrov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine