Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

S Krasa odstranili deset ton granat in ročnih bomb

Enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi je od požara opravila 35 akcij. Odkrili so 3500 nevarnih vojnih ostankov.
Letos so odstranili že 1596 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. FOTO: Črt Piksi/Delo
Letos so odstranili že 1596 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. FOTO: Črt Piksi/Delo
30. 6. 2023 | 06:30
7:27

V nadaljevanju preberite:

Od 15. julija lani do konca letošnjega maja so pripadniki enote v 35 akcijah na kraškem pogorišču z detektorji kovin pregledali 19 hektarov površin, vizualno pa še dodatnih 70 hektarov. Odkrili so 3500 nevarnih vojnih ostankov s skupno težo dobrih desetih ton. Te številke so presenetile celo izkušenega poveljnika pirotehnikov državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Darka Zonjiča, ki je bil prejšnji teden naš vodnik, ko sva s fotografom nekaj ur spremljala enoto.

»Postavite se v vrsto, držite razdaljo in začnite z delom. Najmanj trije kosi so vidni s prostim očesom,« je dajal navodila deveterici pripadnikov enote, ki se je udeležila akcije. Med brnenjem detektorjev je prejel klic, da so pri eni od stanovanjskih hiš v Novi Gorici odkrili granato, in tja takoj poslal dva člana – vedno delajo v paru. Globinski in površinski detektorji so piskali in brneli z vseh koncev Biljenskega hribovja.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine