Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

S kančkom nezadovoljstva končali stavko

Vladi Marjana Šarca uspelo zaključiti pogajanja še s policisti.
FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Barbara Hočevar, Barbara Eržen
27. 12. 2018 | 19:42
27. 12. 2018 | 19:43
5:33
Ljubljana – S podpisom stavkovnega sporazuma so policisti končali več mesecev trajajočo stavko, pri čemer sta vlada in sindikalna stran ponosno poudarjali, da se varnost države in državljanov ni zmanjšala. Izboljšan status v obliki dodatnega plačnega razreda in višjih dodatkov pa naj bi poskrbel tudi za boljši socialni in poklicni status policistov.

»Vlada se zelo dobro zaveda, da varnost nekaj stane. Ne moremo samo leporečiti in govoriti, kako si želimo varnosti, ob tem pa ne poskrbeti za njeno realizacijo,« je podpis stavkovnega sporazuma policijskih sindikatov in vlade pospremil predsednik vlade Marjan Šarec, ki zagotavlja, da so bila sredstva za izpogajano že predvidena v proračunu. Spontani scenarij, ki predvideva uresničitev vsega, kar izhaja iz dogovorov s sindikati in na podlagi zakonskih pravic, in nove stavke pa bi v proračun lahko zarezale še bistveno bolj. »Ni kvalitetnega sporazuma, če ni vsaj kanček nezadovoljstva,« je navedel predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič, po mnenju katerega so postavili poklic policista na tisto mesto, ki mu »gre v naši družbi«. Tudi predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš je prepričan, da bodo z izboljšanim statusom, ki ga prinaša sporazum, dosegli, da bo poklic policista bolj privlačen.

Infografika: Delo
Infografika: Delo

 

Za začetek 15 milijonov in en plačni razred


Kaj konkretno so si izpogajali policijski sindikati? Na prvi pogled bistveno manj, kot so zahtevali. En plačni razred oziroma štiri odstotke višje plače za praktično vse javne uslužbence so izborili drugi sindikati. Krovna kolektivna pogodba, ki to določa, je bila podpisana že pred nekaj tedni. Prav tako so drugi sindikati javnega sektorja dosegli, da bodo nedeljske, nočne in praznične ure plačane bolje, kot so bile doslej, se bo pa to marsikateremu policistu poznalo pri osebnem dohodku.
Stavkovni sporazum pa ima dve bistveni točki. Prva je, da bodo policisti, ki bodo sodelovali pri nalogah v okviru projekta »Varovanje schengenske meje in obvladovanje problematike ilegalnih migracij«, dobili 15 milijonov evrov za povečani obseg dela. Kriterije, po katerih se bodo dodeljevala sredstva, bodo oblikovali na policiji in ministrstvu za notranje zadeve v sodelovanju s sindikatoma. Obvladovanje migracij pa po njihovih interpretacijah ne poteka le na mejah, ampak tudi v notranjosti države, tako da bo lahko povišanj deležen širši krog zaposlenih.

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Računajo še na vsaj en plačni razred


Druga pomembna točka pa je, da sta se sindikata strinjala, da vlada v roku 60 dni po podpisu stavkovnega sporazuma pri neodvisni strokovni instituciji naroči izvedbo primerjalne analize vrednotenj delovnih mest za uniformirane poklice. Analiza bo med drugim upoštevala zahtevnost delovnih nalog oziroma pogojev za pridobitev naziva, zahtevana dodatna znanja, umski, fizični in psihični napor, vplive okolja in specifične zakonske dolžnosti. Rok za izvedbo je največ šest mesecev, rezultati pa bodo za obe strani zavezujoči. Policisti, ki jih je skupaj okrog 8000, torej niso vztrajali pri dikciji, da se popravijo razmerja med njimi in vojaki, cariniki, gasilci ter pravosodnimi policisti, kar je bila prva stavkovna zahteva, a niti ne skrivajo, da pričakujejo, da bo ta analiza pokazala, da si zaslužijo vsaj po en, nekateri pa celo dva plačna razreda več (osem odstotkov), kot jih imajo zdaj. S tem pa bi se razmerja med uniformiranci spremenila. »Če bo zunanja analiza pokazala, da je poklic policista dejansko zahtevnejši, bo sledil ustrezen dvig plač v enakem terminskem načrtu kot za ostale sindikate,« je pojasnil vodja vladne pogajalske skupine Peter Pogačar. Izboljšujejo se tudi pogoji dela policistov glede sistemizacije delovnih mest, premakljivega delovnega časa in kariernega sistema.



FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Sindikat vojakov kritično do policistov


Primerjalna analiza vrednotenja delovnih mest za uniformirane poklice, ki jo predvideva sporazum, bo v pomoč vladi tudi pri urejanju drugih poklicnih skupin. Izenačitev svojega statusa s policijskim namreč zahtevajo vojaki. V Sindikatu vojakov Slovenije so v odzivu na sklenjeni stavkovni sporazum izpostavili, da smo verjetna edina država na svetu, v kateri policisti izsiljujejo višje plače na račun nižanja vojaških plač: »Naročenih je več analiz primerljivosti policistov z vojaki, namesto da bi vlada poskrbela za oboje enako, še posebej za vojake tako, da bodo enakovredni policistom zaradi zahtevnosti in posebnosti obeh poklicev. To velja še posebej zaradi neustavnega enotnega plačnega sistema, ko nobeden od vojaških sindikatov ne podpiše nobenega dogovora o plačah in dogovor kljub neustavnemu kvorumu velja za plače vojakov, policisti pa izsiljujejo s stavko.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine