Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Začenja se stavka policistov

Policijska sindikata bosta znova stavkala v polnem obsegu, potem ko sta stavko konec marca začasno zamrznila.
Stavka. Foto Leob Vidic/delo
Stavka. Foto Leob Vidic/delo
V. U.
1. 10. 2018 | 06:00
6. 11. 2018 | 08:08
2:47
Policijska sindikata bosta znova stavkala v polnem obsegu, potem ko sta stavko konec marca začasno zamrznila. Začetek stavke je napovedan za danes od 7. ure dalje.

Ne sto dni, nova vlada je dobila dobra dva tedna miru, danes pa se bo že soočila z dediščino, ki so jo zapustili predhodnik: policisti bodo v polnem obsegu začeli izvajati stavko, ki so jo zamrznili po odstopu Mira Cerarja 14. marca.

Policijski stavkovni odbor – Sindikata policistov Slovenije in Policijskega sindikata Slovenije (PSS) – je 17. septembra, po prisegi ministrov, na premiera Marjana Šarca naslovil zahtevo, naj vlada nemudoma aktivno začne reševati njihove stavkovne zahteve, pri tem pa postavili rok deset dni. Ker v tem času niso prejeli odgovora, bo približno 9000 zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu danes ponovno začelo stavkati.
 

»Vzpostaviti bi morali pogajalski dialog, za zdaj pa ni še nič«


»Za prebivalce naša stavka ne bi smela pomeniti nič posebnega, ker smo jo napovedali vladi in bodo vse dejavnosti uperjene proti njej,« je zagotovil Radivoj Uroševič, predsednik PSS, in dodal, da bodo opravljali vse naloge, da bi preprečili dejanja, ki bi pomenila nevarnost za življenje, zdravje ali premoženje ljudi. Po predpisih, ki omejujejo stavko, morajo izpolnjevati tudi mednarodne obveznosti ter ravnati po navodilih nadrejenih (pregon kaznivih dejanj, varovanje določenih oseb in objektov, vzdrževanje javnega reda, nadzor prometa in državne meje).

»Za prekinitev stavke je potreben stavkovni sporazum. Vzpostaviti bi morali pogajalski dialog, za zdaj pa ni še nič,« je pojasnil Uroševič in poudaril, da želijo kvalificiranega sogovornika, vseeno pa jim je, ali bo to minister za notranje zadeve ali vlada pogajalska skupina, ki je bila imenovana v četrtek.



Je pa stavkovni odbor članov v navodilih napisal, naj bodo v postopkih z občani, ki niso krivi za aroganco, nizkotna in sprevržena ravnanja vlad, strokovni, korektni, temeljiti, potrpežljivi in zanesljivi ter naj si vzamejo čas, da jih seznanijo z razlogi za stavko. Ni zanemarljivo, da se je v državno blagajno v pol leta stavke leta 2016 zaradi manjše aktivnosti pri obravnavi prometnih prekrškov nabralo za deset milijonov evrov manj kot v istem obdobju leta prej.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine