Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Poklukar: Tino Heferle sem predlagal za državno sekretarko

Državni zbor je potrdil Boštjana Poklukarja za notranjega ministra. Za je glasovalo 54 poslancev, proti jih je bilo 31.
Boštjan Poklukar je prisegel kot novi minister za notranje zadeve. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Boštjan Poklukar je prisegel kot novi minister za notranje zadeve. FOTO: Voranc Vogel/Delo
21. 2. 2023 | 10:55
21. 2. 2023 | 17:16
4:34

Vse tri koalicijske stranke so že pred tem napovedale podporo kandidatu za notranjega ministra Boštjanu Poklukarju, zato presenečenj kljub nekaterim pomislekom danes ni bilo pričakovati. »Če kaj, ta minister ve, da je biti minister politična funkcija. Natančno se zaveda razmejitve med policijo in ministrom. Verjamem, da so nesporazumi, ki smo jim bili priča v preteklem letu, stvar preteklosti. Boštjan Poklukar se zaveda, da je politični funkcionar in kje so meje, ki jih ne sme prestopiti na relaciji do policije,« je predsednik vlade Robert Golob danes prvič pojasnil svojo izbiro kandidata, ki bo nasledil Tatjano Bobnar. Ta je odstopila zaradi domnevnega vmešavanja Golobove ekipe v kadrovske odločitve na policiji.

Golob je ponovil tudi prioritete na področju notranjega resorja, ki jih je na predstavitvi pristojnega parlamentarnega odbora nanizal Poklukar. Ključna prioriteta je boj proti korupciji. Nadaljevali naj bi z umikom ograje na južni meji. Policijo pa naj bi depolitizirali in profesionalizirali. Sredstva za modernizacijo policije so v proračunu za letošnje in prihodnje leto zagotovljena, je zagotovil Golob.

image_alt
Izbira Roberta Goloba

Zaradi zamude predsednika vlade se je seja državnega zbora začela uro kasneje, kar je zmotilo predvsem poslansko skupino SDS, ki je zato – z izjemo Anžeta Logarja – zapustila sejo. Zakaj je zamujal, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič ni želela pojasnjevati. Kasnje so poslanci SDS v razpravi sodelovali. »Prazne klopi dokazujejo, kdo se boji korupcije oziroma preiskovanja korupcije,« pa se je ob njihovo odsotnost v času njegovega govora obregnil Golob.

image_alt
Človek, ki je Šarcu predstavil Črnčeca

Svoje ekipe Poklukar, ki je bil minister za notranje zadeve v Šarčevi vladi, še ni v celoti razkril, po prevzemu poslov pa je vendarle napovedal, da bo Tina Heferle, strankarska kolegica, ostala državna sekretarka. Vlada jo bo po njegovih besedah najverjetneje imenovala že danes na dopisni seji. Kot kaže, drugi državni sekretar Branko Lobnikar te funkcije torej ne bo več opravljal.

Na vprašanje o usodi v. d. generalnega direktorja Boštjan Lindava pa novi minister še ni podal jasnega odgovora. Zato se pričakuje njegova zamenjava. »In spet bomo morda na začetku. Počasi se pojavlja tisti občutek, ki nam je že znan iz obdobja prejšnje oblasti. Večkrat me prešine misel, ali bi se v Sloveniji lahko zgodilo, da bi novi ministri ob nastopu funkcije, namesto da takoj posežejo po zamenjavi generalnega direktorja, kdaj vprašali, kaj policija potrebuje za učinkovito delo,« je v intervjuju za Delo pričakovanja in strahove opisal David Antolovič, prvi mož kriminalistov.

Poklukar je posle od ministrice za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanje Ajanović Hovnik prevzel skoraj takoj po zaprisegi. Ocenil je, da ministrstvo za notranje zadeve prevzema v dobri kondiciji. »Pozna se, da je ministrica ženska, saj zmore več, kot zmoremo moški kolegi,« je dodal.

Tako kot sindikatom je Poklukar roko ponudil tudi nevladnikom, kjer so ocenjevali, da jih je v prejšnjem mandatu sicer poslušal, ne pa tudi slišal.

Poklukar je sicer ob primopredaji ponovil svoje politične zaveze o boju s korupcijo in upravljanju migracij ter depolitizaciji, profesionalizaciji in modernizaciji policije. Sprožiti namerava obsežen postopek noveliranja zakonov, med njimi zakona o organiziranosti in delu policije, zakona o nalogah in pooblastilih policije, zakonov o tujcih in o mednarodni zaščiti. Pripraviti namerava tudi resoluciji o modernizaciji policije in o preprečevanju kriminalitete.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine