Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Rak na dojki? Zaupajte in zmagajte

Tako ob rožnatem oktobru obolelim sporočajo strokovnjakinje Centra za bolezni dojk v ZD Ljubljana in pacientke.
Zgodnje odkrivanje raka z mamografijo v sklopu programa Dora. FOTO: Jure Eržen/Delo
Zgodnje odkrivanje raka z mamografijo v sklopu programa Dora. FOTO: Jure Eržen/Delo
P. M.
24. 10. 2024 | 14:08
24. 10. 2024 | 14:40
2:40

Ob rožnatem oktobru v Centru za bolezni dojk Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana poudarjajo pomen samopregledovanja dojk in udeležbe v presejalnem programu Dora. Njihov Center na leto obišče 12.000 pacientk, od januarja 2024 do danes so odkrili 118 primerov raka. Pri njih, sporočajo, pacientke opravijo klinične preglede, slikovno diagnostiko in morfološke preiskave. Najpogosteje se pri njih zglasijo mlajše ali starejše ženske, ki niso zajete v programu Dora, in tiste, ki imajo družinsko obremenitev oziroma prejemajo nekatere oblike terapij.

image_alt
Za bolnike z rakom dojke je ustrezno poskrbljeno

Vodja Centra za bolezni dojk Maja Milohnoja Berčič je opozorila, da raka odkrijejo pri vse mlajših pacientkah, tudi med mlajšimi od 30 let. Največkrat pacientke pridejo zaradi bolečine v dojki, zatrdline ali izcedka, včasih pa jih privede le neugoden občutek. Opaža pa tudi, da se ženske vse bolj izogibajo mamografiji. Tako se nekatere ženske pri odkrivanju raka zatekajo k drugim alternativnim diagnostičnim metodam.

Rožnati oktober v ZD Ljubljana. Na fotografiji z leve: Nuška Štros, Barbara Bregant Rojac, Maja Milohnoja Berčič. FOTO: Arhiv ZD Ljubljana
Rožnati oktober v ZD Ljubljana. Na fotografiji z leve: Nuška Štros, Barbara Bregant Rojac, Maja Milohnoja Berčič. FOTO: Arhiv ZD Ljubljana

Pri tem je opozorila, da le mamografija pokaže napovedne spremembe, t. i. mikrokalcinacije, torej še preden se rak razvije. Poleg tega je na družbenih omrežjih omenjenih ogromno različnih terapij, zato pacientkam svetuje, da se o tem nujno pogovorijo z onkologom. Kajti nekatere terapije ne le, da ne pomagajo, opozarja strokovnjakinja, temveč lahko celo pospešijo razvoj mirujočih rakavih celic. Tudi zdravnica Barbara Bregant Rojac ženskam svetuje redno udeležbo na pregledih, saj si lahko z zgodnjim odkrivanjem bolezni rešijo življenje.

image_alt
Kljub napredku breme raka v svetu nezadržno narašča

Center za bolezni dojk ZD Ljubljana je pred manj kot letom dni obiskala tudi Nuška Štros, ki je začutila spremembo na dojki. Vsem ženskam polaga na srce, naj se pregledujejo in gredo ob pravem času k zdravniku. Če zbolijo, pa jim svetuje, naj veliko sprašujejo in se ne pustijo v negotovosti. In ko bodo potrebovale pomoč, naj zanjo tudi prosijo, predvsem pa naj se ne zapirajo. Naj zaupajo in naj zmagajo, je njeno sporočilo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine