Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Prvi slovenski zeleni evroposlanec

Vesna se je v skladu s prvimi volilnimi rezultati prebila v evropski parlament.
Stranka Vesna se je z Vladimirjem Prebiličem prebila v evropski parlemnt in napovedala sodelovanje na parlamentarnih volitvah. FOTO: Leon Vidic/Delo
Stranka Vesna se je z Vladimirjem Prebiličem prebila v evropski parlemnt in napovedala sodelovanje na parlamentarnih volitvah. FOTO: Leon Vidic/Delo
10. 6. 2024 | 00:36
10. 6. 2024 | 00:36
2:32

Stranki Vesna, ki je na slovenski politični sceni dve leti, je uspelo vstopiti v evropski parlament, kar so v skladu s predvolilnimi napovedmi tudi pričakovali. Vladimir Prebilič, prvi slovenski evropski poslanec iz vrst zelenih strank, je zagotovil, da nikakor ni razočaran, čeprav so upali na »prijetno presenečenje« dveh parlamentarnih sedežev.

»Smo zelo zadovoljni. Tretje mesto je tisto, kar smo si po tiho želeli. Mislim, da je fantastičen dosežek, smo prinesli svežino v slovenski politični prostor in menimo, da je pred nami še svetla prihodnost,« je dejal. Po rezultatu so prehiteli parlamentarne SD, NSi in Levico. Napovedal je, da Vesna zagotovo gre na parlamentarne volitve. Po njegovih besedah so ljudje nezadovoljni s trenutno politično stvarnostjo in imajo dovolj delitev ter izločanja. »Bolj pomembno kot to, s kom ne bomo sodelovali, je to, s kom lahko skupaj kaj naredimo,« je menil. Dodal pa je, da ga pa skrbi vzpon evropske skrajne desnice, ki je res ne vidi kot prihodnje partnerke.

Za Prebiliča je kampanja za evropske volitve potekala umirjeno, čeprav je nasprotoval sočasnemu odločanju o štirih referendumskih vprašanjih, saj je šlo za zelo kompleksne teme, o katerih je bilo težko odločati v paketu z volitvami. Premalo je bilo po njegovem tudi evropskih tem, kljub temu je menil, da jim je uspelo predstaviti javnosti zelo pomembna vprašanja, med drugim glede  zelenega prehoda, pomenu zavzemanja za mir in človekove pravice.

Vzdušje v Vesninem volilnem štabu je bilo umirjeno. »Rezultat smo si zaslužili, saj smo trdo delali,« je bil zadovoljen tudi Vesnin kandidat za evroposlanca Ibrahim Nouhoum, po rodu iz Malija, ki pa je že dolgoletni slovenski državljan. Podpreti sta ga prišla tudi njegova prijatelja Inacio Bintchende in Mohamed Nagmeldine, prvi se je v Slovenijo preselil iz Gvineje Bissau, drugi pa iz Sudana.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine