Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Nataša Sukič: Desnica je dobila bitko, ne pa vojne

Prve delne rezultate, ki so desnim strankam napovedovali kar šest mandatov, so v Levici sprejeli z nejevero.
Levica. FOTO: Blaž Samec/Delo
Levica. FOTO: Blaž Samec/Delo
10. 6. 2024 | 00:16
10. 6. 2024 | 15:37
4:13

Prve delne rezultate, ki so desnim strankam napovedovali kar šest mandatov, so v Levici sprejeli z nejevero. Čeprav poslanskega mandata glede na predvolilne napovedi niso resno pričakovali, je upanje na preobrat pri štetju glasov med kandidati Levice tlelo dolgo v noč. Aktivisti stranke so bili večinoma mnenja, da bi bil dober rezultat, če bi dosegli okoli pet odstotkov glasov, čemur so se glede na rezultate predčasnih volitev v noči na ponedeljek precej približali. 

Vodilna kandidatka Levice Nataša Sukič je izpostavila dosežke Levice v zadnjem času, zlasti zagotovitev sredstev za gradnjo neprofitnih stanovanj in priznanje Palestine, za kar si je stranka prizadevala že desetletje. Poudarila je, da stranka ostaja zvesta sami sebi in ne popušča pritiskom populizmov. »Porast desnice me zelo skrbi, to so nevarne tendence, tudi v Sloveniji je desnici na žalost uspelo prestrašiti ljudi in s poenostavitvami in populizmom zamegljevali resnične družbene probleme,« je ocenila Sukičeva. Kljub temu meni, da je desnica dobila le bitko, ne pa tudi vojne. »Zmagali bomo na koncu mi,« je napovedala. 

Levica. FOTO: Blaž Samec/Delo
Levica. FOTO: Blaž Samec/Delo

Tudi koordinatorico Levice Asto Vrečko skrbijo​ rezultati volitev po Evropski uniji. »Porast skrajne desnice v Evropi, pa tudi Sloveniji je skrb vzbujajoč, politika sovraštva ne sme imeti mesta v sodobni družbi,« je posvarila. Kljub temu da Levica ni dobila mandata, je Vrečkova opozorila, da je stranka na evropskih volitvah dosegla boljši rezultati kot na zadnjih parlamentarnih volitvah. Kakor takrat je tudi tokrat rezultat, ki ga je dosegla Levica, deloma posledica taktičnega glasovanja, je ocenila. 

Tolaži jih podpora volivcem vsem štirim referendumskim vprašanjem. Kandidat Levice Luka Mesec je prve delne izide posvetovalnih referendumov komentiral rekoč, da se stvari po desetletjih vendarle premikajo z mrtve točke. Tudi Vrečkova je zagotovila, da referendumska vprašanja izpostavljajo pomembne programske teme Levice.

image_alt
Tempo povezovanja Levice in Vesne po volitvah narekuje slednja

Kot je poudaril vodja volilne kampanje Levice Mitja Svete, so zadovoljni z visoko volilno udeležbo, saj ta »pomeni, da je volilno sporočilo prišlo do volivcev«. Prav tako so ponosni na svojo volilno kampanjo, je dejal, čeprav so zaradi njene intenzivnosti nekateri aktivisti in kandidati vidno utrujeni. Levica je kampanjo zagnala z geslom »Varnost«, s čimer so želeli predstaviti alternativo desnici in namesto strašenja pred migranti nastopiti s programom socialne in podnebne varnosti, pa tudi nevtralno EU. 

Na listi so poleg Nataše Sukič še državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan, diplomantka iz mednarodnih odnosov Katja Sluga, nekdanji predsednik Bošnjaške kulturne zveze Slovenije Fahir Gutić, umetnostna zgodovinarka Zdenka Badovinac, državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič, pisateljica in sociologinja Svetlana Slapšak in študentka Tarra Kristan. Zadnji na listi pa bo minister za delo in nekdanji koordinator stranke Luka Mesec.

Na prejšnje evropske volitve se je stranka podala z Violeto Tomić na čelu. Ta je stranko vmes zapustila in letos nastopila kot vodilna kandidatka nove stranke Nič od tega. Levica je tedaj prejela 31.000 oziroma 6,43 odstotka glasov, kar približno enak rezultat kot letos, kar je bilo tako tedaj kot zdaj znatno premalo za mandat evropskega poslanca. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine