Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Pred pogovori o novem plačnem modelu

Med cilji ministra Luke Mesca za prihodnje leto je, da se začne rast povprečnih plač približevati rasti minimalne.
»Morali bi se dogovoriti o mehanizmu, ki bi preprečil, da bi rast plač na splošno zaostajala za rastjo minimalne. Posledica tega, kar se zdaj dogaja, je uravnilovka,« opozarja Jakob Počivavšek iz sindikata Pergam. FOTO: Leon Vidic
»Morali bi se dogovoriti o mehanizmu, ki bi preprečil, da bi rast plač na splošno zaostajala za rastjo minimalne. Posledica tega, kar se zdaj dogaja, je uravnilovka,« opozarja Jakob Počivavšek iz sindikata Pergam. FOTO: Leon Vidic
16. 11. 2022 | 05:00
8:42

V nadaljevanju preberite:

V petek bo predvidoma znano, kdaj, na kakšen način in za koliko se bo zvišala minimalna plača. Prihodnje leto pa naj bi se, po napovedih ministra za delo Luke Mesca, začeli pogovori med socialnimi partnerji o novem plačnem modelu, da bi tudi druge plače sledile rasti minimalne.

Čeprav je določanje višine minimalne plače po zakonu povsem v rokah pristojnega ministra, se vlada o tem pogaja s sindikati in delodajalci v okviru Ekonomsko-socialnega sveta. »Vzpostavili smo zgledno socialno partnerstvo, v tej maniri nameravamo nadaljevati, posebej ker imamo leta 2023 pred sabo ključne reforme: pokojninsko, davčno, zdravstveno,« minister Luka Mesec pojasnjuje, zakaj se o zadevi pogovarjajo.

»Na novo bomo postavljali nekatere sisteme in se začeli pogovarjati o novem plačnem modelu, ki bo imel za cilj, da se začne rast povprečnih plač približevati temu, kar smo videli v zadnjih letih pri minimalni plači,« še napoveduje Mesec. Na to, da se z redno letno zakonsko določeno rastjo minimalne plače – v zadnjih šestih letih je višja za 35 odstotkov, vse pa kaže, da bi tokratni skok utegnil biti celo okrog 15 odstotkov –, ki pa ji preostale plače ne sledijo, rušijo razmerja med manj in bolj zahtevnimi in odgovornimi delovnimi mesti, opozarjajo tako sindikati kot tudi v številnih podjetjih. V javnem sektorju, kjer kot delodajalec nastopa vlada, bo ta svojo namero lažje uresničila, vprašanje pa je, kakšno vlogo lahko pri tem odigra v gospodarstvu.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine