Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Sindikati bi minimalno plačo dvigali dvakrat

Zaradi stroškov bi jo najprej zvišali na 804 evre neto, januarja pa uskladili še s stopnjo inflacije.
Prihodnje leto bi morala minimalna plača po izračunih življenjskih stroškov znašati vsaj 804 evre neto. FOTO: Blaž Samec/Delo
Prihodnje leto bi morala minimalna plača po izračunih življenjskih stroškov znašati vsaj 804 evre neto. FOTO: Blaž Samec/Delo
14. 10. 2022 | 18:29
14. 10. 2022 | 18:51
5:42

V nadaljevanju preberite:

Po oceni Inštituta za ekonomska raziskovanja (IER) so dolgoročni minimalni življenjski stroški 670 evrov na mesec, kar je 9,2 odstotka več od minimalnih stroškov, ocenjenih leta 2017 (614 evrov), ki so se doslej uporabljali za relevantne izračune.

Po veljavni formuli bi se morala na osnovi tega podatka minimalna plača zvišati na vsaj 804 evre neto. Sindikati pričakujejo, da se bo za toliko uskladila zdaj, potem pa še enkrat januarja, ko bodo znani podatki o letni inflaciji. Odločitev je v rokah ministra za delo Luke Mesca.

Ekonomsko-socialni svet (ESS) se je danes seznanil z novo oceno dolgoročnih minimalnih življenjskih stroškov, ki jih je, po zakonu o socialnovarstvenih prejemkih, treba ugotoviti vsakih šest let na podlagi primerljive metodologije. Podatek je pomemben, ker je nanj vezanih več izračunov.

Med drugim ima neposreden vpliv na višino minimalne plače, ki se, kot piše v zakonu, določi kot seštevek zneska minimalnih življenjskih stroškov, povišanih za vsaj 20 odstotkov in največ 40 odstotkov. Višino določi minister za delo v roku treh mesecev po spremembi zneska minimalnih življenjskih stroškov.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine