Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Slovenijo zvečer prešla gmota neviht, nove prihajajo iz Italije

Popoldansko neurje je zahtevalo življenje na Bledu in najmanj tri na Hrvaškem. Pri Mozirju strela poškodovala dve osebi.
Posledice popoldanskega neurja v Kamniku. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Posledice popoldanskega neurja v Kamniku. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
V. U., M. B., H. K., STA
19. 7. 2023 | 14:40
20. 7. 2023 | 00:07
7:30

Slovenijo je v zgodnjepopoldanskem času zajel močan nevihtni sistem, zaradi katerega je agencija za okolje Arso objavila najvišje, rdeče opozorilo. Sprva za zahodno in osrednjo, potem pa še za severovzhodno in jugovzhodno Slovenijo. Neurje je povzročilo veliko škode, imelo pa tudi tragične posledice. Padec drevesa na Bledu je bil usoden za eno osebo, druga je huje poškodovana.

Pozno popoldne so iz smeri Italije naše kraje dosegle nove nevihtne celice, je sporočila Agencija RS za okolje, ki je opozorilo za večerne nevihte znižala na oranžno za osrednji in južni del države, medtem ko je sever obarvan rumeno ali brez opozorila. Znova so napovedali možne močne sunke vetra, nalive, krajevno tudi toče, ki je danes ponekod že klestila.

Okoli 22. ure pa je Slovenijo dosegla že nova fronta iz Italije. Nevihte se pomikajo v smeri Postojne in Istre. Lokalno je možna toča, tudi močan veter.

V prvem delu noči bodo predvsem v južni polovici Slovenije še krajevne nevihte, napoveduje Arso. V drugi polovici noči se bo vreme umirilo. Proti jutru se bo začelo jasniti, po nekaterih nižinah bo nastala megla.

Usoden padec drevesa

Neurje je žal v Sloveniji povzročilo tudi smrt. Na Bledu je zaradi močnega vetra umrla ena oseba, še ena pa je bila huje poškodovana. »Nesreča se je zgodila na sprehajalni poti v bližini vile Bled, kjer se je zaradi močnega vetra podrlo drevo in padlo na osebi, ki sta hodili po sprehajalni poti. Pri tem je ena oseba na kraju umrla, druga je bila hudo poškodovana in je bila s helikopterjem odpeljana v zdravstveno ustanovo,« so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Po neuradnih informacijah 24ur.com naj bi bila umrla mlajša ženska, huje poškodovan pa moški. Po informacijah Slovenskih novic gre za tuja turista. Enemu več ni bilo pomoči, drugega naj bi s helikopterjem prepeljali v ljubljanski UKC, pri čemer stanje poškodb še ni bilo znano.

Prizorišče tragične nesreče na Bledu. FOTO: Policijska uprava Kranj
Prizorišče tragične nesreče na Bledu. FOTO: Policijska uprava Kranj

Strela poškodovala dve osebi

V kampu Forest Camping v Lokah pri Mozirju je med popoldanskim neurjem strela poškodovala dve osebi, tri osebe pa so v šoku. Po informacijah Slovenskih novic gre za nizozemske in madžarske državljane, ki jih je narava presenetila.

Poškodovani osebi so pripeljali na zdravljenje v celjsko bolnišnico, je za STA povedal poveljnik mozirskih prostovoljnih gasilcev Jaka Steblovnik. Povedal je, da je strela udarila v bližino šotorov.

Po njegovih besedah so gasilci Občine Rečica ob Savinji posredovali v bližnjem kampu Menina, kjer je drevo padlo na šotora in avto, poškodovanih naj ne bi bilo.

Kot je za TV Slovenija povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, je v koči v Krmi ujetih približno 90 ljudi, ki so se podali s Triglava in so ostali ujeti v tej koči. Med njimi je 35 slepih in slabovidnih s spremljevalci, ki niso mogli v dolino, ker se je na cesto porušilo veliko dreves. Noč bodo preživeli vsaj na pokritem, tam so prisotni gorski reševalci, ki so jim odnesli nujno potrebna zdravila, je pojasnil.

V Ljubljani je pod močjo vetra popustila svetilka javne razsvetljave in padla na enega izmed avtomobilov. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
V Ljubljani je pod močjo vetra popustila svetilka javne razsvetljave in padla na enega izmed avtomobilov. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Intervencije po vsej državi

Kot je poročala Uprava RS za zaščito in reševanje, so popoldne zabeležili okoli 900 izrednih nevihtnih dogodkov. Neurje se najprej razbesnelo na zahodu države. Veter je po vsej Gorenjski podiral drevesa, lomil veje in odkrival strehe. V Preddvoru je bilo na terenu vseh okoli 30 razpoložljivih prostovoljnih gasilcev, je za STA povedal tamkajšnji župan Rok Roblek.

»Prišel je tako čuden vrtinec vetra, da so po ulicah leteli smetnjaki, z objektov je odnašalo dele opažnih sistemov, padala so tudi stoletna drevesa,« je pojasnil. Med najbolj kritičnimi bo sanacija ostrešja na preddvorskem vrtcu, kjer je močan sunek vetra podrl gradbeni oder na sončno elektrarno na strehi vrtca. Otroci, ki so bili v tem času v vrtcu, sicer niso bili ogroženi, saj so paneli predrli le zgornjo plast kritine. V Celju, denimo, je neurje razkrilo streho nogometnega stadiona Z'dežele.

V Ljubljani je sunek vetra s Plečnikovega stadiona za Bežigradom odnesel pločevino, pod močjo vetra je popustila tudi svetilka javne razsvetljave in padla na enega izmed avtomobilov.

Posledice neurja pri Plečnikovem stadionu v Ljubljani. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Posledice neurja pri Plečnikovem stadionu v Ljubljani. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Južni del občine Metlika, območje Krasinca in Prilozja, je prizadela tudi toča. Kot je za STA povedala županja Metlike Martina Legan Janžekovič, je imela premer deset centimetrov in več, precejšnjo škodo pa je povzročila tako na objektih kot avtomobilih, pa tudi kmetijskih površinah.

O debeli toči so poročali tudi z nekaterih drugih območij na jugu in jugovzhodu države. 

Na več cestah po državi je bil zaradi podrtega drevja oviran promet, nekatere ceste pa zaprte, je poročal Prometno-informacijski center za državne ceste.

Nadaljevanje nevihtnega dogajanja po Sloveniji meteorologi pričakujejo tudi pozno popoldne, zvečer in v noči na četrtek.

Po popoldanskem neurju v Kamniku. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Po popoldanskem neurju v Kamniku. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Na Hrvaškem tri smrti

Močan nevihtni sistem, ki je prešel Slovenijo, se je okoli 16. ure razbesnel nad Zagrebom. Med 20-minutno nevihto sta umrli dve osebi, veliko je ranjenih. Intervencijske službe že odpravljajo posledice, ki so jih povzročile obilne padavine in močan veter, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Do tretje smrtne žrtve je prišlo v Slavoniji. Moški je umrl pri Novi Gradiški.

Na moška, ki sta umrla v Zagrebu, je padlo drevo, pri čemer sta utrpela hude poškodbe glave, je potrdila Ljupka Hitrova iz zavoda za nujno medicino v Zagrebu. Kot je dodala, je med ranjenci tudi več takšnih s težjimi poškodbami.

Gasilci imajo polne roke dela, saj je veter poškodoval ali odnesel številne strehe, marsikje pa promet ovirajo odlomljene veje in padla drevesa. Deli hrvaške prestolnice so ostali brez elektrike, v prometu pa je zavladal kaos, so poročali hrvaški mediji.

Na fotografijah in posnetkih na spletu je videti poplavljene ulice in uničena vozila, v enem primeru pa tudi gradbeni žerjav, ki ga je prevrnil orkanski veter.

Poročila o porušenih drevesih in poškodovanih strehah ter vozilih prihajajo tudi iz Karlovca in okolice, kjer pa je neurje mestoma spremljala še uničujoča toča. Delo z odpravljanjem posledic neurja imajo tudi gasilci na severu države.

V Ljubljani je pod močjo vetra popustila svetilka javne razsvetljave in padla na enega izmed avtomobilov. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
V Ljubljani je pod močjo vetra popustila svetilka javne razsvetljave in padla na enega izmed avtomobilov. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine