Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Neurja znova odkrivala strehe in podirala drevesa

Intervencije so bile potrebne na številnih območjih po državi. Tisoči so ostali brez elektrike, v štirih naseljih so evakuirali tabornike in otroke.
FOTO: PGD Veliki Gaber/Facebook
FOTO: PGD Veliki Gaber/Facebook
M. B., V. U., STA
18. 7. 2023 | 15:32
19. 7. 2023 | 09:28
6:56

Slovenijo je v večernih urah prešla linija močnih neviht. Po državi so bile potrebne številne intervencije, tisoči so ostali brez električne energije, Slovenske železnice pa poročajo tudi o daljših zamudah vlakov na mnogih relacijah po državi. Močan veter je znova odkrival strehe in podiral drevesa.

Na Arsu so danes za vso državo sprva izdali oranžno vremensko opozorilo, nato pa ga do večera stopnjevali v rdečega, prav tako za območje celotne države. Uprava za zaščito in reševanje je tiste, ki so taborili na prostem, že popoldne pozvala, da se umaknejo na varno. Z območja Velikih Malenc so zvečer sporočili, da poteka evakuacija tabornikov, prav tako so otroke evakuirali iz tabora Slavski Laz pri Kostelu. Evakuirana sta bila tudi tabor otrok v Metliki in kamp otrok v Dovjem.

Po podatkih Arsa se je sicer nevihtna linija razdelila na dva dela. Vzhodni del se je gibal v pasu med Celjem in Mariborom, zahodni del nevihtne linije pa se je iznad severne Primorske pomaknil nad Notranjsko, osrednjo Slovenijo in kasneje tudi jugovzhod države.

Radarska slika okoli 19.30. FOTO: Arso
Radarska slika okoli 19.30. FOTO: Arso

Veter na Kredarici 130 kilometrov na uro

Po podatkih Arsa je veter na Kredarici pihal s hitrostjo 130 kilometrov na uro, na Uršlji gori 94 kilometrov na uro, v Celju pa je veter dosegel hitrost 80 kilometrov na uro. V številnih krajih so na terenu intervencijske službe. Močno neurje je po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje odkrilo več streh stanovanjskih in gospodarskih objektov na številnih območjih. Konkretnejše informacije o škodi bodo gotovo znane jutri.

Na več prizadetih območjih, med drugim na območju Celja, Šentjurja, Šoštanja in Velenja, je podrtih tudi nekaj električnih drogov, zaradi česar je motena dobava električne energije.

Kot je razvidno na spletni strani Elektra Ljubljana, je tudi na njihovem območju brez električne energije več tisoč uporabnikov, bilo jih je celo 38.000. Prav tako je brez električne energije več tisoč odjemalcev na območju Elektra Maribor. Kot so na Elektru Maribor navedli na spletni strani, uporabnike prosijo za razumevanje in opozarjajo, naj z napravami ravnajo previdno, kot da so pod napetostjo.

Slovenske železnice so na svojem portalu navedle, da je neurje povzročilo daljše zamude vlakov na številnih relacijah: Ljubljana–Zidani Most, Ljubljana–Jesenice, Ljubljana–Sežana, Grosuplje–Kočevje in Metlika–Črnomelj.

Šestan: Najhuje na jugovzhodu države

Glede na dosedanje informacije je bilo najhuje na Dolenjskem in v Beli krajini, kjer je podrtih ogromno dreves in veliko poškodovanih ostrešij, poškodovan je tudi vrtec v Črnomlju, je za Pop TV pojasnil poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Tudi na tem območju je veliko ljudi brez električne energije.

Evakuiran je bil tudi tabor otrok v Metliki. Po njegovih besedah so bili evakuirani tudi otroci iz kampa v Dovju, ki so jih nastanili v osnovni šoli.

Tudi drugod po Sloveniji je bilo največ težav zaradi odkritih streh in podrtega drevja, vendar gre za morda manjši obseg, in sicer na vzhodu Štajerske, kjer je poškodovanih okrog deset objektov, na Gorenjskem predvsem v Poljanski dolini, na Koroškem v Mežiški dolini. Precej težav zaradi podrtih dreves in odkritih streh pa je neurje povzročilo tudi na zahodu Štajerske v Šoštanju, je še pojasnil Šestan.

Znova močan veter in toča

Pred neurjem v Ljubljani. FOTO: T. J.
Pred neurjem v Ljubljani. FOTO: T. J.
Slovenijo bo po napovedih Arsa tudi v sredo prešla hladna fronta in, kot kaže za zdaj, znova več valov močnejših neviht. Medtem bodo še danes ponoči na Primorskem temperature marsikje ostale nad 20 stopinjami Celzija.

Nevihtno vreme bo vztrajalo nad Slovenijo do vključno sobote, šele nedelja pa bo prinesla več sonca in stabilnejšo zračno maso nad našimi kraji.

Zaradi napovedanega slabega vremena zvečer in ponoči so se v nakupovalnem središču Aleja v ljubljanski Šiški odločili, da v svoji parkirni hiši omogočijo brezplačno parkiranje. Zainteresirani lahko avtomobil tja pripeljejo najpozneje do polnoči, odpeljejo pa ga v sredo od 6. ure dalje, so navedli v sporočilu.

Neurje z močnimi sunki vetra je prejšnji teden pustošilo v velikem delu Slovenije. Med drugim je toča povzročila veliko škode na Dolenjskem in v Posavju. V Cerknem so zaradi obilnih padavin poplavljali vodotoki, voda je drla po cestah in zalivala objekte. Območje Partizanske bolnice Franja, ki je bila v neurju precej poškodovana, si bo danes skupaj s sodelavci ogledala ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar pa je danes obiskala podjetje Evrosad v Krškem, kjer se je seznanila z razmerami na terenu in nekaterimi primeri dobrih praks zaščite pridelkov pred ekstremnimi vremenskimi pojavi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine