Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na seji OZP polemika o obravnavi varnostnega sporazuma z Ukrajino

Državni sekretar Marko Štucin je potrdil, da pogajanja o sporazumu potekajo, z vsebino pa bo odbor seznanjen, ko bo sporazum pripravljen.
Slovenija je že spomladi začela pripravljati dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino. Prejšnji teden ga je v Kijevu nameravala podpisati Nataša Pirc Musar, a Ukrajina ni podprla osnutka, češ da v njem ni konkretnih zavez glede pomoči. FOTO: Delo
Slovenija je že spomladi začela pripravljati dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino. Prejšnji teden ga je v Kijevu nameravala podpisati Nataša Pirc Musar, a Ukrajina ni podprla osnutka, češ da v njem ni konkretnih zavez glede pomoči. FOTO: Delo
STA
3. 7. 2024 | 11:03
3. 7. 2024 | 11:23
3:29

Predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Predrag Baković je danes zavrnil širitev dnevnega reda seje odbora s točko obravnave varnostnega sporazuma med Slovenijo in Ukrajino. Pojasnil je, da bi bilo to v nasprotju s poslovnikom. Državni sekretar Marko Štucin je medtem potrdil, da pogajanja o sporazumu potekajo, z vsebino pa bo zunanjepolitični odbor seznanjen, ko bo sporazum pripravljen.

»Ker danes besedila sporazuma nimamo, se lahko le seznanimo z namero vlade za sklenitev varnostnega sporazuma med Slovenijo in Ukrajino. O sami vsebini ne moremo razpravljati. Šele ko bo odbor prejel besedilo sporazuma, bo lahko razpravljal tudi o njegovi vsebini,« je dejal Baković in zavrnil širitev dnevnega reda, ki ga je predlagala poslanska skupina Gibanja Svoboda.

Vlado je pozval, naj natančneje pojasni okoliščine sporazuma, in dodal, da če vlada meni, da je treba opraviti razpravo v državnem zboru, lahko za to poda pobudo.

Ni znano, kaj naj bi Slovenija podpisovala z Ukrajino

Poslanki Svobode Tamara Vonta   in Lena Grgurevič  sta nato oporekali trditvi, da širitev dnevnega reda ni v skladu s poslovnikom. Hkrati sta opozorili, da ni znano, kaj naj bi Slovenija sploh podpisovala z Ukrajino.

»Državni zbor ne ve, kaj predsednica države Nataša Pirc Musar želi podpisati z Ukrajino. Vsebina nam ni bila predstavljena niti ustno niti pisno,« je dejala Lena Grgurevič.

Poslanec Lenart Žavbi (Svoboda) je poudaril, da sta tako vlada kot OZP postavljena v izrazito neugoden položaj, saj »predsednica republike po sugestijah zunanjega ministrstva v javnosti komunicira, o čemer mi ne vemo nič«.

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin je pojasnil, da ne zunanje ministrstvo ne vlada pred državnim zborom ničesar ne skrivata. »Slovenija se pogaja o sporazumu, in ko bo ta pripravljen, bo s tem seznanjen tudi OZP,« je dodal. Odbor je nato razpravo o varnostnem sporazumu krajši čas nadaljeval za zaprtimi vrati.

Po poročanju medijev bi Golob in Zelenski sporazum utegnila podpisati na prihajajočem vrhu zveze Nato v Washingtonu. FOTO: vlada RS
Po poročanju medijev bi Golob in Zelenski sporazum utegnila podpisati na prihajajočem vrhu zveze Nato v Washingtonu. FOTO: vlada RS

Slovenija je že spomladi začela pripravljati dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino. Prejšnji teden ga je v Kijevu nameravala podpisati Nataša Pirc Musar, a Ukrajina ni podprla osnutka, češ da v njem ni konkretnih zavez glede pomoči.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je takrat pojasnila, da gre za nezavezujoč akt, s katerim pa da se bo po sprejetju na vladi seznanil tudi OZP.

Premier Robert Golob je po srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim konec junija ob robu vrha EU v Bruslju izrazil pričakovanje, da bi bil sporazum lahko podpisan julija. Po poročanju medijev bi ga Golob in Zelenski utegnila podpisati na prihajajočem vrhu zveze Nato v Washingtonu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine