Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Počivalškova vrnitev v državni zbor vse bolj realna

Eden od možnih scenarijev za razrešitev krize vodenja državnega zbora, ki ga bo jutri pretresal izvršni odbor SMC, je vrnitev Zdravka Počivalška med poslance.
Zdravko Počivalšek je pred dilemo, ali naj znova vstopi skozi vrata državenga zbora.<br />
FOTO: Jure Eržen/Delo
Zdravko Počivalšek je pred dilemo, ali naj znova vstopi skozi vrata državenga zbora.<br /> FOTO: Jure Eržen/Delo
31. 3. 2021 | 10:51
31. 3. 2021 | 14:07
2:38
Potem ko sinoči koaliciji ni uspelo zbrati 46 glasov podpore za njihov predlog razrešitve predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, ki je izstopil tako iz stranke kot iz poslanske skupine SMC in skupaj s prestopnimi poslanci ustanovil poslansko skupino nepovezanih poslancev, so se prve analize politične situacije lotili v zdaj najmanjši vladni stranki.

»Na predvečer lockdowna sta gospodarstvo in Slovenija v ranljivem položaju. Ta negotova situacija terja premišljene poteze. Sklical bom izvršni odbor stranke SMC za razpravo o možnih scenarijih. Odločili bomo, kako naprej,« je danes na twitterju zapisal predsednik stranke Zdravko Počivalšek. Po naših informacijah bo izvršni odbor stranke, v katerem ima Počivalšek večino, jutri. Na njem bodo pretresali predvsem tri možne scenarije, kako naj stranka reagira v situaciji, ko sta se pozicija in opozicija znašli v pat položaju. 

Počivalšek še naprej stavi na liberalno povezovanje, češ da Slovenija potrebuje močan politični  center, ki lahko zagotovi ravnotežje in prepreči pretirane odklone. Kdo je odklon za Počivalška, je jasno povedal v izjavi, da ko »gledamo naprej in je Slovenija močna, ko je gospodarsko močna, je izbira pri vprašanju, kako naj se odločimo med Janšo ali Kordišem, lažja«. Počivalšek je s tem podprl predsednika vlade Janeza Janšo in nadaljevanje mandata brez predčasnih volitev, ki stranki, ki je doslej izgubila pet od desetih poslancev in večino javnomnenjske podpore, niso v interesu.

Eden od rezervnih scenarijev, kako zagotoviti absolutno večino poslancev za razrešitev Zorčiča, je tudi scenarij vrnitve ministra za gospodarstvo Počivalška v državni zbor. Vodja največje koalicijske poslanske skupine SDS Danijel Krivec je sinoči potrdil, da v SDS tudi o tem razmišljajo. Pri Počivalšku, tako je slišati iz njegovega kroga, je osebnega interesa, da se vrne v poslanske klopi, zelo malo, vseeno pa je za stabilnost in preživetje aktualne vlade pripravljen potegniti tudi to potezo. »Počivalšek si ne želi v DZ, a če bo treba, bo šel,« pravijo naši sogovorniki.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine