Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ostali brez vsega, a še naprej pomagajo drugim

Kamniškim gorskim reševalcem je v neurju odneslo in uničilo vso opremo in vsa tri vozila.
Kamniška Bistrica jim je uničila vse. FOTO: PGD Kamnik

 
Kamniška Bistrica jim je uničila vse. FOTO: PGD Kamnik  
7. 8. 2023 | 05:00
4:46

Gorski reševalci, prostovoljci Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS), so te dni bili in so še polno zaposleni z intervencijami, saj pomagajo pri helikopterskih evakuacijah in iskalnih akcijah, poleg tega ogroženim prebivalcem dostavljajo tudi pakete s hrano, vodo in opremo.

V petek so gorski reševalci skupaj s posadkami helikopterjev Slovenske vojske in policije iz drevesnih krošenj in s streh v avtokampu Menina rešili 16 odraslih gostov in enega dojenčka, na Bovškem so iskali in rešili prezeblega Nizozemca, v zaselku Sv. Barbara v občini Škofja Loka pa je v soboto ostala ujeta nosečnica tik pred porodom. Dva gorska reševalca GRS Škofja Loka in gasilec so se čez neprehoden teren uspešno prebili do nje in jo skupaj z združeno ekipo GRZS - HNMP in helikopterjem Slovenske vojske prepeljali naravnost v ljubljansko porodnišnico.

image_alt
Našli vseh pet pogrešanih Nizozemcev

Medtem pa se je v Kamniku razbesnela Kamniška Bistrica in poplavila tudi območje nekdanje smodnišnice, kjer imajo, pravzaprav so imeli, prostore gorski reševalci društva Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik. V trenutku so ostali brez vse opreme, vseh treh reševalnih vozil, njihovi prostori pa so delili usodo mnogih na tem območju, saj jih je popolnoma preplavilo.

Gorski reševalec letalec in podpredsednik GRS Kamnik Matej Bizjak je tudi vodja helikopterske reševalne skupine Slovenske vojske. FOTO: Tina Horvat
Gorski reševalec letalec in podpredsednik GRS Kamnik Matej Bizjak je tudi vodja helikopterske reševalne skupine Slovenske vojske. FOTO: Tina Horvat
V soboto zvečer smo na telefon priklicali podpredsednika društva GRS Kamnik Mateja Bizjaka, ki je kot inštruktor GRS in gorski reševalec letalec ves čas na terenu in pomaga pri helikopterskih evakuacijah iz ogroženih naselij in pri oskrbi ljudi. »Ja, vse nam je odneslo. Vse je uničeno ... opreme ni več, naši trije avtomobili so uničeni, prostori so popolnoma v blatu. Vsi smo obupani in žalostni, ne vem, kaj naj rečem ... Zdaj sploh še ne razmišljamo o tem, koliko je škode in kako bomo uredili naše prostore, saj imamo polne roke dela, veliko ljudi je v res gromozanski stiski in potrebujejo našo pomoč,« nam je povedal. In pristavil, da so za prvo silo že dobili nekaj opreme od GRZS, civilna zaščita pa jim je uredila začasno namestitev v gasilskem domu.

Bizjak, sicer pripadnik 132. gorskega polka Slovenske vojske in vodja helikopterske reševalne skupine SV, je s helikoptersko ekipo ves čas na terenu na območju Kamnika in Kamniških Alp. Iz zraka, nam pove, je težko oceniti, kje je najhuje, saj je povsod sama voda in je vse odneslo. »V Črni pri Kamniku smo evakuirali nosečnico in tri otroke, evakuiramo tudi nepokretne osebe, pa tujce in naše, ki so še v gorah. Še precej jih na varnem čaka v planinskih kočah, da jih odpeljemo v dolino. Po evakuaciji jih spustimo na stadion v Mekinjah, od tam jih nato odpeljejo sorodniki ali jih namestijo v Termah Snovik,« je na hitro opisal položaj.

image_alt
Gorski reševalci pozivajo: Zaradi izrednih razmer ne zahajajte v gore

Šele konec lanskega leta so se kamniški gorski reševalci vselili v nove prostore, prej so štiri leta životarili v kontejnerjih, brez vode in sanitarij, in bili del ene najbolj sramotnih zgodb v zgodovini gorske reševalne službe. Potem ko so leta 2019 ostali brez svojih prostorov, občina pa jim ni mogla zagotoviti drugih, so si jih morali poiskati in celo kupiti kar sami! Pri tem so jim pomagali dobrotniki s prostovoljnimi prispevki, organizirali so tudi dobrodelne koncerte. Kot je pred nekaj leti povedal Andrej Šifrer, ki je sodeloval na enem od njih, se mu je to zdelo precej sramotno za našo državo, pa tudi sam si nikoli ni mislil, da bo moral kdaj v življenju reševati gorske reševalce – torej prostovoljce, ki brezplačno in v prostem času rešujejo druge ljudi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine