Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Opozicija obstruirala glasovanja, državni zbor komajda sklepčen

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič zavrača očitke, da sodeluje s koalicijo, ker se ni pridružil LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP, ki so sejo obstruirali.
Opozicija je glasovanje prepustili koaliciji ter njenim podpornikom. FOTO: Jure Eržen/Delo
Opozicija je glasovanje prepustili koaliciji ter njenim podpornikom. FOTO: Jure Eržen/Delo
26. 10. 2021 | 13:00
26. 10. 2021 | 15:09
4:17

Poslanci opozicijskih poslanskih skupin LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezanih poslancev so danes obstruirali vsa glasovanja na današnji seji državnega zbora, med katerimi je predvideno odločanje o ustavnem sodniku ter zakonu o dolgotrajni oskrbi, igrah na srečo, dohodnini, o rudarstvu, o spodbujanju gradnje javnih najemnih stanovanj ter o ustanovitvi visokošolskega zavoda Grm.

»To je samo nekaj odločitev, ki so po naši oceni zelo pomembne, ključne v tej državi, in današnja glasovanja bodo pokazala, ali ta koalicija uživa neko večinsko podporo v tem državnem zboru ali je manjšinska. In glasovanja bodo pokazala tudi, kdo takšne ukrepe podpira. Zaradi tega ocenjujemo, da je veliko število teh spornih ukrepov, ki bodo danes v obravnavi in na glasovanju, treba pretehtati,« je napovedal vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec. »Dejstvo je, da imamo v državi manjšinsko vlado. In manjšinska vlada ob vseh težavah v družbi želi skozi, če se tako izrazim, šivankino uho spraviti pomembne vsebine, brez da bi imeli za te pomembne vsebine neko širšo podporo, tako strokovne javnosti kot parlamenta,« pa je napovedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

Kljub napovedi obstrukcije nepovezanih poslancev je Igor Zorčič nadaljeval z vodenjem seje. FOTO: Leon Vidic/Delo
Kljub napovedi obstrukcije nepovezanih poslancev je Igor Zorčič nadaljeval z vodenjem seje. FOTO: Leon Vidic/Delo
Tako so njihovo potrjevanje prepustili koaliciji ter podpornikom koalicije SNS, poslancema narodnosti in Desusa. Ob odsotnosti Franca Jurše in Ivana Hršaka so skupaj šteli le 45 poslancev, a ker je v dvorani ostal tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki je vodil sejo, je glasovanje lahko steklo.

Državni zbor in njegova delovna telesa lahko namreč sprejemajo veljavne odločitve le, če je na seji zagotovljena sklepčnost. To pa pomeni, da mora biti na seji navzoča večina vseh poslancev oziroma 46 poslancev.

»Zato je jasno, kdo je del opozicije in kdo ne«

Opozicija je podobno potezo izvedla že v maju, ko ni potrdila dnevnega reda seje državnega zbora in se je tako seja zaključila še preden se je začela. Zorčič kot predsednik državnega zbora pa se je takrat znašel pod plazom kritike s strani koalicije, saj on pripravlja dnevni red seje. S tokratno potezo pa si je prislužil kritiko opozicije. »Sklepčnost današnjemu glasovanju v državnem zboru o škodljivi zakonodaji je omogočil predsednik državnega zbora Igor Zorčič. Zato je jasno, kdo je del opozicije in kdo ne,« je zapisal prvak LMŠ Marjan Šarec.

»Če se sprašujete, zakaj je Janez Janša še kar na vladi, je danes odgovor eno samo ime,« pa je zapisal poslanec Levice Miha Kordiš, ki je navedel tudi, da je preživel kot predsednik državnega zbora samo zato, ker so ga pred rušenjem iz desne pokrili v opoziciji. »Z obstrukcijo! Dvakrat! Vse, da se le še tega mesta ne polastijo Janez in prijatelji. Igor, če bi si res želel narediti nekaj dobrega za to državo in njene ljudi, bi danes odšel z nami,« je še zapisal.

Igor Zorčič zavrača očitke

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je očitke, da sodeluje s koalicijo označil za deplasirane. »Dejstvo je, da smo priče temu, da imamo redno sejo in da so na seji pomembne točke, ne samo koalicijske, ampak tudi opozicijske, ki jih mora državni zbor oddelati,« je dejal in navedel še, da bi sicer o teh točke pač morali glasovati kasneje.

Poudaril je tudi, da bi bilo ob njegovi odsotnosti glasovanje o kandidatu za ustavnega sodinka prav tako prestavljeno, saj državni zbor ne bi bil sklepčen. Bi pa z glasovi opozicije lahko padel predlog zakona o igrah na srečo, ki ga bomo zaradi njihove odsotnosti »žal morali gledati še na naslednjih sejah« in zakon o dohodnini.

Če se bo tudi v prihodnje dogajalo, da na sejah državnega zbora in delovnih teles ne bo navzočih dovolj poslancev, potem bodo nesklepčni in ne bo mogoče sprejemati odločitev, je še opozoril Zorčič.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine