Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Okužbe že skoraj v vseh domovih za starostnike

Število okuženih in umrlih med najranljivejšo populacijo strmo narašča. NIJZ miri, da so razmere pod nadzorom.
Hčerka je materi v domu upokojencev za njen 91. rojstni dan čestitala po mobilnem telefonu skozi vrata. FOTO: Leon Vidic/Delo
Hčerka je materi v domu upokojencev za njen 91. rojstni dan čestitala po mobilnem telefonu skozi vrata. FOTO: Leon Vidic/Delo
20. 11. 2020 | 05:41
20. 11. 2020 | 09:13
5:38
Število vseh stanovalcev v domovih za starostnike, ki so se v drugem valu epidemije okužili z novim koronavirusom, se je v zadnjem tednu povečalo za več kot petdeset odstotkov, s 1551 na 2333. Še bolj pretresljivo je, da se je v tem tednu število smrti zaradi covida-19 med njimi skupno povečalo z 277 na 438. Virusu se je do zdaj uspelo izogniti le peščici domov za ostarele: od 86 članov Skupnosti socialnih zavodov Slovenije jih je brez okužb v drugem valu le osem.

»To, da do zdaj še nismo imeli okužbe, je odvisno tudi od sreče. Seveda upoštevamo vse zapovedi in priporočila, a možnost vnosa virusa vselej obstaja,« pravi Alenka Curk, direktorica Doma upokojencev Postojna. Podobno pove Tanja Stibilj Slemič, direktorica ajdovskega doma starejših občanov, kjer prav tako še niso odkrili nikogar, ki bi bil okužen. »V teh razmerah ni povsem varen nihče,« poudari. Domov za starostnike, ki se jim je do zdaj uspelo izogniti okužbam, je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) manj kot deset odstotkov. Med njihovimi varovanci pa je dobra polovica vseh smrtnih žrtev zaradi covida-19.
 

Sprijaznjeni z izbruhom


»V našem centru smo bili brez okuženega stanovalca do konca oktobra. Bili smo ponosni, da upoštevamo vsa navodila in preventivne ukrepe, in mislili, da če zdržimo s strogim režimom, ne bomo dobili okužbe. Potem se je zgodil prenos okužbe s svojca na enega od stanovalcev,« pripoveduje Ana Petrič, direktorica Deosovega centra starejših v Notranjih Goricah. »V naše delovne procese smo vpeljali popolnoma vse tehnološke novitete od osebnega razkuževalnega prehoda do posebne luči, s katero dezinficiramo predmete. Vsi zaposleni smo šli tudi skozi večkratna izobraževanja, uvedli smo hitre teste, vendar je zdaj že vsem jasno, da se okužbi ne da izogniti,« navede. Med drugim je težava to, da večina okuženih nima simptomov bolezni.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


»Izbruh bo. S tem sem se po pogovoru z več strokovnjaki sprijaznila. Gre za to, da smo določene ukrepe na ravni Slovenije sprejeli prepozno. Poleg tega vsi ljudje še vedno ne verjamejo temu, kar se dogaja,« omeni. Omejevanje stikov s svojci pa je za stanovalce doma izjemno stresno. S pomočjo ljubljanskega podjetja so uredili poseben prostor, ki so ga poimenovali združevalnica in v katerem bodo ob vseh zaščitnih ukrepih – tudi pregradah iz pleksi stekla – mogoči obiski. Za okužene stanovalce, ki ne bodo zboleli, imajo pripravljene prostore na Rakitni.
 

Ravnajo po kriznem načrtu


»Na petek trinajstega smo dobili prvo okužbo, do zdaj pa je število oskrbovancev, ki so bili pozitivni na testu, naraslo na 47, med zaposlenimi pa na enajst,« povzame Marinela Šavle Reščič, direktorica Centra za starejše občane Lucija. V skladu s kriznim načrtom, ki so ga imeli pripravljenega, so v pičlih štirih urah vzpostavili rdečo cono znotraj doma. »Imamo srečo, da je bilo mogoče naše prostore ustrezno pregraditi, tako da se našim varovancem, ob vsem tem stresu, ni bilo treba še seliti,« poudari. Prizna, da so pod močnim pritiskom, a pazijo, da tako stanovalce kot njihove svojce redno o vsem informirajo. Kot še zatrdi, se okuženi stanovalci večinoma dobro počutijo, le ena izmed njihovih varovank, ki je bila že prej hudo bolna, je v bolnišnici žal preminila.

Stanovalci domov za starejše in tamkajšnje osebje so zaradi naraščanja okužb pod velikim pritiskom. FOTO: Jure Eržen/Delo
Stanovalci domov za starejše in tamkajšnje osebje so zaradi naraščanja okužb pod velikim pritiskom. FOTO: Jure Eržen/Delo
V Domu starejših občanov v Metliki so že spomladi odkrili prve okužbe med stanovalci. Okužilo se jih je več kot 50, med njimi so bile tudi smrtne žrtve. Zdaj pa so bili na testu pozitivni trije njihovi stanovalci. »Naša rešitev je bila že v prvem valu dislocirana enota, ki jo imamo v Komendi. Tja za pet dni namestimo vse, ki na novo pridejo v dom, tudi tiste, ki se k nam vrnejo iz bolnišnice,« razloži direktorica Ivica Lozar.
 

NIJZ: Domovi so dobro usposobljeni


Na skrajno resne razmere zaradi števila okuženih in umrlih v Sloveniji so opozorili tudi v združenju za dostojno starost Srebrna nit. »Žal ne obvladujete situacije,« je odgovorne v javnem pismu nagovorila predsednica združenja Biserka Marolt Meden, ki se je zavzela za čim pogostejše testiranje v domovih za ostarele in kot ključno težavo izpostavila hudo kadrovsko stisko med oskrbovalnim in zdravstvenim osebjem.

»V preteklih 14 dneh so se razmere v domovih za ostarele resda poslabšale, vendar so protokoli ravnanja jasni in osebje je dobro usposobljeno,« meni direktor NIJZ Milan Krek. Zavrača kritike, da med prvim in drugim valom epidemije ni bilo dovolj poskrbljeno prav za te najranljivejše skupine. »Vse poletje smo izobraževali zaposlene, da so vzpostavili zahtevane higienske standarde, se opremili z zadostnimi količinami zaščitne opreme, da lahko uvajajo bele, sive in rdeče cone ter začenjajo testirati,« pojasnjuje. Po njegovih besedah je povečanje okužb po domovih za starejše logična posledica razširitve virusa med populacijo, vendar se, prav zaradi sprejetih zaščitnih ukrepov znotraj teh ustanov, virus ne širi več naprej.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine