Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Odpís

V tiskani in spletni izdaji Dela skupaj z ZRC SAZU soustvarjamo besede tedna. Ta teden smo izbrali besedo odpis.
Tokratna beseda tedna je odpis. FOTO: Delo
Tokratna beseda tedna je odpis. FOTO: Delo
Nina Ledinek
8. 9. 2019 | 12:00
2:05
Včasih se zgodijo prav neverjetna naključja. Ko sem izvedela, katera beseda je izbrana za besedo tedna, sem ravno izpolnjevala obrazec za odpis računalnika, ki mi je nepreklicno odpovedal pokornost.

V zgornjem primeru gre seveda za druge vrste odpis od tistega, o katerem govorimo po navadi. Korpus Gigafida, ki ga jezikoslovci pogosto uporabljamo pri analizi aktualne jezikovne rabe, namreč kaže, da besedo odpis najpogosteje uporabljamo v zvezah tipa odpis dolga, terjatve, davka. Ko odpisujemo, torej običajno delamo, da kaj ne obstaja več ali le v manjši meri, kot je razloženo v Slovarju slovenskega knjižnega jezika.



Ob besedi odpis pa sama nehote pomislim tudi na slovaropisje. Neredko namreč slišimo, da je ta dejavnost, kot mnoge druge, v sodobnem času zaradi tehnološkega napredka malodane nepotrebna. Seveda pri opisu stanja nekoliko pretiravam. V zadnjih desetletjih so se zaradi tehnološkega napredka tudi v slovaropisju zgodili pomembni premiki, ki vplivajo tako na metodologijo sodobnega slovarskega dela kot tudi na dojemanje, kaj in kakšni naj sodobni slovarji bodo. In realnost slovaropisja in slovarjev je že nekaj časa elektronska. Ob tem pa si želim, da bi tehnološkemu napredku v enaki meri sledil tudi vsebinski (oba segmenta sta sicer povezana). Kot strokovnjaki sebi in uporabnikom dolgujemo, da o obstoječih in novih slovarskih konvencijah tehtno premislimo, da ne bi zgolj v želji po novem in drugačnem zavrnili česa, kar ni za odpis.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine