Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Med norostjo in načrtnim uničevanjem

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš o pritiskih na STA in pravosodje.
Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo
M. B., video: Voranc Vogel
3. 3. 2021 | 16:32
5. 5. 2021 | 11:03
2:52
Delova komentatorja sta za izhodišče razprave tokrat vzela zaplete s financiranjem Slovenske tiskovne agencije (STA). Sedanja vladajoča koalicija ima ambicijo STA stisniti v kot, je svoje razumevanje dogajanja strnil Ali Žerdin, ki meni, da se s tem uničuje eden od atributov slovenske državnosti.

Janez Markeš vidi tri možne scenarije za razumevanje dogajanja: iracionalnega, racionalnega in analitičnega. Iracionalni je preprosto v tem, da se je direktorju Ukoma Urošu Urbaniji »omračil um«. Kar se dogaja med vlado in STA, »zgleda na prvi pogled plod bolnega uma«, kljub temu pa Markeš dvomi, da gre zgolj za norost, saj v dogajanju vidi nekakšno racionalnost, ki je lastna metodologiji Janeza Janše. Zato se Markešu zdi verjetnejši drugi scenarij, »da gre za usklajen manever«, s katerim poskuša vlada svojega nasprotnika spraviti v negotovost in na ta način »destabilizirati pomembno institucijo, ki je pogoj za delovanje demokracije v državi«.



Tretji relevanten element za razumevanje dogajanja je po Markeševem mnenju sprenevedanje članov SMC, »ki ali demokracije ne razumejo ali pa jo razumejo zelo dobro, a jo podrejajo drugim ciljem.« »Dejstvo je, da Janša ve, da lahko dela, kar hoče, saj njegovi koalicijski partnerji nikoli ne bodo zastavili svojih mest v koaliciji za medijsko svobodo,« poudarja Markeš.

A v nevarnosti ni zgolj medijska svoboda, pač pa tudi svoboda pravosodja. Pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič po Markeševem mnenju »ne razume ali noče razumeti, da je imenovanje tožilcev še kako pomembna zadeva« ali pa je »tako pokvarjena oseba, da ne zdrži pritiskov«. Enako je s šolsko ministrico Simono Kustec; »ko je Janša poskušal vzeti avtonomijo univerzam, je ministrica molčala,« poudarja Markeš. »Smešno je, da ministri vlade nimajo hrbtenice, načel in znanja,« meni Markeš, ki se boji, da smo do naslednjih volitev »pečenke«.



Brez koalicijskih partnerjev SDS ne bi mogla vladati, po drugi strani pa se Markeš sprašuje, ali ni bolje, da vlada Janša kot pa, denimo, Karl Erjavec, ki bi počel enake stvari, le manj transparentno. Komentatorja sta se spomnila tudi na več primerov, kjer je stranka SD v razmerju do medijev ravnala povsem enako avtoritarno kot SDS. Pa vendar je najbolj pereč problem, da Urbanija in Janša načrtno in usklajeno uničujeta STA, »v čemer je mogoče videti tudi elemente psihopatologije«, meni Markeš.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine