Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na Madžarskem znova uvajajo izredne razmere

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
FOTO: Bernadett Szabo Reuters
FOTO: Bernadett Szabo Reuters
3. 11. 2020 | 07:40
4. 11. 2020 | 09:38
40:22


21.24 Na Nizozemskem dodatni ukrepi zaradi koronavirusa

Nizozemski premier Mark Rutte je danes sporočil, da bodo delno zaprtje zaradi epidemije novega koronavirusa za dva tedna razširili še na muzeje, kinodvorane, živalske vrtove, zabaviščne parke in druge javne kraje, da bi zmanjšali stike in omejili gibanje ljudi. Kljub padanju števila novih okužb v zadnjih dneh je vlada tudi svetovala državljanom, naj ne potujejo v tujino do sredine januarja. Število obiskovalcev v gospodinjstvu pa so omejili na dva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

21.16 Na Madžarskem zaradi epidemije covida-19 znova uvajajo izredne razmere

Madžarski premier Viktor Orban je danes sporočil, da bodo zaradi epidemije novega koronavirusa na Madžarskem s polnočjo znova uvedli izredne razmere. Uvedli bodo tudi policijsko uro, ki bo veljala od polnoči do 5. ure zjutraj, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. V videu, ki ga je objavil na Facebooku, je premier tudi sporočil, da bodo od polnoči zaprti vsi nočni klubi, parkirišča pa bodo brezplačna, da bi zmanjšali gneče na sredstvih javnega prevoza.

Na športnih dogodkih, v gledališčih in kinodvoranah bodo morali zmanjšati število gledalcev, tako da bo lahko zaseden vsak tretji sedež, obvezno pa bo nošenje zaščitnih mask. V primeru kršitev je napovedal globe ali pa celo takojšnje zaprtje. Orban je pozval poslance, naj izredne razmere - t.i. posebni pravni red, ki omogoča vladi odločanje z dekreti - uvedejo za 90 dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Madžarske so danes poročali, da je v 24 urah umrlo 84 bolnikov s covidom-19, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije. FOTO: Johanna Geron/Reuters
Iz Madžarske so danes poročali, da je v 24 urah umrlo 84 bolnikov s covidom-19, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije. FOTO: Johanna Geron/Reuters


18.12 Naslednji virtualni pandemični vrh EU bo 19. novembra

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je naslednji virtualni vrh EU o usklajevanju ukrepanja v boju proti novemu koronavirusu sklical za 19. november, je danes po Twitterju sporočil njegov govorec Barend Leyts. Začetek je predviden ob 18. uri. Michel je po virtualnem pandemičnem vrhu minuli četrtek napovedal redna zasedanja voditeljev s ciljem usklajevanja ukrepanja za zajezitev širjenja virusa. Prejšnji teden je bil poudarek na testiranju in sledenju stikom ter cepljenju.

17.51 Francija naj bi v Nemčijo premestila bolnike s covidom-19

Francija načrtuje, da bo v prihodnjih dneh v Nemčijo premestila del bolnikov s covidom-19, saj so nekatere bolnišnice preobremenjene, je danes napovedal Frederic Valletoux, predsednik združenja francoskih bolnišnic FHF. Pojasnil je, da v prihodnjih desetih dneh načrtujejo premestitev bolnikov iz močno prizadete severne regije Hauts-de-France, pa tudi iz drugih delov države, saj pričakujejo, da bodo intenzivni oddelki v Franciji polni. Nekatere bolnike so že premestili v druge bolnišnice po državi, še posebej v Bretanjo, kjer je relativno malo bolnikov s covidom-19, je dodal.

Zaradi strmega porasta okužb z novim koronavirusom naj bi vlada ob že uveljavljenih karantenskih ukrepih razmišljala tudi o vnovični uvedbi policijske ure v Parizu, navaja AFP. Vlada sicer odločitve še ni sprejela. Bolnišnice v prestolnici in njenih predmestjih se hitro polnijo, saj je na območju veliko primerov covida-19. Francija je že na vrhuncu prvega vala epidemije v marcu in aprilu več deset bolnikov s covidom-19 premestila v bolnišnice v Nemčiji, pa tudi v Avstriji, Luksemburgu in Švici.

V Franciji so v ponedeljek poročali o rekordnih 52.518 novih okužbah z novim koronavirusom v 24 urah. Umrlo je še 418 bolnikov. V ponedeljek se je v bolnišnicah zdravilo 25.143 bolnikov s covidom-19, od tega več kot 3720 na intenzivni negi. Več kot 3700 jih je nazadnje intenzivno zdravljenje potrebovalo 3. maja.

17.38 V UKC Maribor število bolnikov s covid-19 naraslo na 135, 27 v intenzivi 

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor danes zdravijo 135 bolnikov s covidom-19, med katerimi jih je trenutno 27 na intenzivni negi, a se po besedah direktorja Vojka Flisa razmere zelo hitro spreminjajo. Potem ko so ta teden za tovrstne bolnike odprli tudi dislocirani pljučni oddelek na Pohorju, je tam nameščenih že 21 bolnikov. Flis se je v današnji izjavi za medije še enkrat zahvalil vsem, ki delajo v njihovi ustanovi, da zdržijo vse pritiske. Prav kadrovsko stisko UKC Maribor je prvi mož zavoda poudarjal ves čas novinarske konference, saj bodo po njegovem kljub vsemu zmogli vse ostalo, zagotoviti dodatno opremo in prostore, največje pa je vprašanje razpoložljivih kadrov.

Na pljučni oddelek na Pohorju nameščajo bolnike, za katere ocenijo, da ne bodo potrebovali umetnega predihavanja, pri čemer so logistiko prilagodili tako, da jih lahko kar najhitreje pripeljejo k njim, če bi vendarle potrebovali intenzivno zdravljenje.
V mariborski bolnišnici se prostorsko ves čas prilagajajo potrebam, je pa Flis dejal, da trenutne projekcije govorijo nekoliko drugače od tistega, kar sami čutijo. »Sam zato še ne bi trdil, da se nam približuje vrhunec, saj se nam lahko zgodi še tretji val decembra, januarja in februarja, zato iz dneva v dan prirejamo ter združujemo oddelke, premeščamo zdravstvene delavce, da lahko zagotovimo zdravstveno oskrbo tistim, ki jo potrebujejo,« je dejal Flis.

image_alt
Številne dileme o nadomestilih zaradi otrok


Pretekle dni so na posodo prejeli deset ventilatorjev iz UKC Ljubljana, še deset iz blagovnih rezerv, za zdaj pa še čakajo na 20 novih, ki so jih naročili sami. Nekaj težav imajo z dobavo iz tujine, je dejal Flis, čeprav so jih naročili pravočasno, zato si bolnišnice med seboj pomagajo. Vendar glavna težava po njegovem ne bodo naprave, pač pa preobremenjeni kadri, saj veliko zaposlenih manjka zaradi karanten ali bolniške odsotnosti.

Glede kadrovske pomoči iz drugih ustanov je povedal, da bolnišnice zelo dobro sodelujejo med seboj, želeli pa bi si večje pomoči s kadrom zdravstvene nege tam, kjer se zdi, da morebiten pritisk zdaj ni tako velik, kot je na bolnišnice.

Ministrstvo za zdravje je sicer konec minulega tedna pozvalo vse zdravstvene domove, naj se dogovorijo z bližnjimi bolnišnicami in zagotovijo kadre, kjer so potrebe za učinkovito obvladovanje epidemije covida-19 največje. Vsi zdravstveni domovi in njihovi koncesionarji, ki zaradi odredbe o prekinitvi nenujnih storitev razpolagajo s prostim kadrom, so pozvani, da se z bolnišnicami dogovorijo o prerazporeditvi zaposlenih. Vlada je v ta namen zagotovila tudi sredstva za financiranje izplačil dodatkov, je ministrstvo objavilo na spletni strani. V UKC Maribor sproti naročajo tudi osebno varovalno opremo, za zdaj je imajo po ocenah dovolj za tri tedne, a ta še naprej prihaja.

Strokovni direktor Matjaž Vogrin je ob tem spomnil tudi na to, da se pri njih ta trenutek zdravi tudi 500 najtežjih bolnikov, ki niso okuženi z novim koronavirusom, pa potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Gre za karcinomske, nevrokirurške in kardiokirurške in podobne bolnike, ki v domačem okolju ne bi preživeli. Po njegovih podatkih je dnevni prirast bolnikov s covidom-19 okoli deset do 15-odstoten v primerjavi s prejšnjim dnem. Na Pohorju imajo na voljo okoli 50 postelj, ki pa jih bodo napolnili že v treh ali štirih dneh. V tem primeru bodo morali odpreti dodatne zmogljivosti znotraj kliničnega centra vsaj še na dveh oddelkih - oddelku za žilno kirurgijo in oddelku za nevrokirurgijo.

16.30 Zaživel nov telefon za psihološko podporo ob epidemiji covida-19

Z današnjim dnem je zaživel telefon za psihološko podporo prebivalcem ob epidemiji covida-19. Na brezplačni telefonski številki 080 51 00 bodo strokovno pomoč nudili strokovnjaki s področja duševnega zdravja, je zapisano na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Za blaženje stisk so na voljo tudi spletne delavnice.

Številne organizacije, ki so že v prvem valu nudile telefonsko pomoč, so se povezale v telefon s skupno številko, da bi pomagale pri razbremenitvi in nudenju psihosocialne podpore posameznikom, ki so se znašli v stiski zaradi sedanjih razmer, so pojasnili na NIJZ. Telefon, ki deluje 24 ur in vse dni v tednu, je nastal v sodelovanju NIJZ in Društva psihologov Slovenije, Rdečega križa Slovenije, Slovenske krovne zveze za psihoterapijo, Zaupnega telefona Samarijan, Združenja zakonskih in družinskih terapevtov in Zveze prijateljev mladine Slovenija-TOM telefon.



Telefon je med drugim namenjen krajšim pogovorom za čustveno podporo pri obvladovanju tesnobe, strahu, jeze in drugih čustvenih stanj ter z njimi povezanih odzivov, podporo obolelim in svojcem oseb z boleznijo covid-19, podporo ob izgubi bližnjega zaradi bolezni covid-19 in podporo ob soočanju z izgubo zaposlitve, čakanjem na delo ali v težavah, povezanih z delom od doma. Obenem so preko telefona na voljo tudi priporočila in podpora pri usklajevanju delovnih obveznosti in družinskega življenja.

K pomoči pri blaženju duševnih stisk v času epidemije pa so pristopili tudi partnerji, združeni v programu OMRA, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje. Partnerji programa so Družbenomedicinski inštitut ZRC SAZU, Inštitut Karakter, društvi Atra in Projekt Človek.

16.13 V Črni na Koroškem po slabem mesecu od razglasitve ogroženosti izboljšane razmere

V slabem mesecu dni po tem, ko je minister za zdravje Tomaž Gantar Črno na Koroškem razglasil za ogroženo območje zaradi covida-19, so se razmere v Črni izboljšale. Posamezne okužbe se sicer še pojavljajo. »Upam, da bomo v nekaj dneh lahko rekli, da smo covid-19 v občini Črna premagali,« je danes dejala županja občine Romana Lesjak.
V Črni je bil eno od največjih žarišč okužb z novim koronavirusom v Sloveniji tamkajšnji Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV), kjer skrbijo za osebe z motnjami v duševnem razvoju. V CUDV Črna so prvo okužbo potrdili 20. septembra, nato pa je skupno število okuženih stanovalcev in zaposlenih v dobrih dveh tednih naraslo na več kot sto. S tem se je močno povečal pritisk na zaposlene, ki so skrbeli za uporabnike CUDV. Minister za zdravje Tomaž Gantar je nato z odredbo, ki je začela veljati 7. oktobra, Črno razglasil za ogroženo območje. To je po takratnih besedah ministra pomenilo, da je območje lahko dobilo kadrovsko pomoč, medtem ko za občane takšna razglasitev ni prinašala nobenih omejitev. CUDV je že naslednji dan dobil prvo kadrovsko pomoč od drugje, koristil pa jo je vse do prejšnjega tedna.

image_alt
Med strahom in ustrahovanjem


Razmere v CUDV so se namreč medtem stabilizirale. Prejšnji teden so nazaj v matične enote preselili uporabnike, ki so jih po potrditvi okužb namestili v rdečo cono v centru šolskih in obšolskih dejavnosti nad Mežico, razpustili so tudi rdečo cono v matični enoti, je za STA pojasnila direktorica CUDV Dalja Pečovnik. A ob tem opozorila, da se razmere lahko hitro spremenijo. Med zaposlenimi v CUDV so namreč prejšnji teden vnovič potrdili 12 okužb, niso pa za tem doslej potrdili nobene nove okužbe med uporabniki.

Na splošno se je stanje izboljšalo tudi v sami občini Črna, ki je bila v začetku oktobra med občinami z najvišjim deležem okuženega prebivalstva v državi. Razglašena ogroženost območja še vedno velja, je pa v zadnjem obdobju novih okužb malo, je danes ob robu novinarske konference, sicer namenjene trenutno največji občinski naložbi v novo čistilno napravo, dejala županja.  Po njenih besedah se ljudje držijo ukrepov, ugotavlja tudi, da na srečo večinoma ni bilo težjih potekov bolezni. Prilagodili so tudi delo na občini, kjer strank ne sprejemajo, zaposleni večinoma svoje delo opravljajo vsak v svoji pisarni, nekateri delajo od doma. Še vedno je aktiven tudi občinski štab civilne zaščite, ki spremlja razmere. V občini Črna na Koroškem je po današnjih podatkih Sledilnika za covid-19 aktivno okuženih 32 oseb, v ponedeljek pa v občini niso zabeležili nove okužbe.
Na Koroškem je trenutno največ aktivno okuženih v slovenjgraški občini, in sicer 265, v ponedeljek so v tej občini potrdili 19 novih primerov. Delež aktivno okuženega prebivalstva je trenutno na Koroškem najvišji v občini Mislinja, kjer znaša 1,818 odstotka, sledi Slovenj Gradec z 1,597-odstotnim deležem. Delež aktivno okuženih v črnjanski občini trenutno znaša manj kot odstotek.

15.35 Italijanska vlada bo sprostila devet milijard evrov za kulturo in turizem

Italijanska vlada namerava do konca leta sprostiti devet milijard evrov za podporo ukrepom, namenjenih kulturi in turizmu. »Naložbe v kulturo so za Italijo pomembne,« je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA v torek v Rimu poudaril italijanski minister za kulturo in turizem Dario Franceschini. Italijanska vlada na mesec prispeva od 600 do tisoč evrov za delavce v kulturi ter zaposlene v turizmu in zabavni industriji. S tem jim po pisanju agencije želi pomagati »priti čez puščavo«. Po koncu koronavirusne pandemije bosta po Franceschinijevem mnenju kultura in turizem močno zaživela. »Ljudje bodo imeli veliko željo, da izkusijo lepoto in kulturo ter obiščejo Italijo. Najtežje krize ponujajo priložnosti. To stopnjo moramo premagati, potem bo prišel čas velike rasti, za katero moramo delovati skupaj,« je dejal socialdemokratski minister.

image_alt
Poklic letošnje jeseni: dostavljavec hrane


Italija bo predvidoma v sredo zaprla muzeje, kar je v ponedeljek napovedal premier Giuseppe Conte. Ustrezni odlok, ki bo vseboval restriktivne protikoronske ukrepe, vključno z večerno policijsko uro od 21. ure dalje, bo začel veljati danes zvečer. Že nekaj dni pa v tej državi protestirajo gledališčniki in plesalci, in sicer proti zaprtju njihovih hiš, kar je del poostrenih protikoronskih ukrepov. Zaradi močnega povišanja števila okužb je namreč Contejeva vlada prejšnji teden odredila zaprtje kinematografov, gledališč, arkad, športnih studiev in bazenov. Od takrat lahko bari in restavracije strežejo le do 18. ure. Številna združenja v tej sredozemski državi pa ukrepom nasprotujejo.

15.29 Protest pred bolnišnico Dubrova v Zagrebu

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes ocenil, da ukrepi, ki so jih uvedli, kažejo rezultate. To po njegovih besedah potrjuje primerjava današnjih številk o novih okužbah s tistimi iz prejšnjega torka. »Zapiranje gospodarstva in uvajanje policijske ure nista opciji, ker nista nujni,« je poudaril Plenković na seji parlamenta, na kateri je odgovarjal na poslanska vprašanja. Medtem je pred klinično bolnišnico Dubrava v Zagrebu protestiralo več deset zaposlenih, ki niso zadovoljni z razmerami v bolnišnici, ki jo je ministrstvo za zdravje določilo za zdravljenje bolnikov s covidom-19. Poudarili so, da so zato morali odpovedati preglede in zdravljenje vseh svojih drugih bolnikov.

image_alt
Delno zaprtje bo ustavilo okrevanje ekonomije


Zdravniki, medicinske sestre in negovalke so novinarjem predstavili številne težave, s katerimi se soočajo pri delu. Izpostavili so pomanjkanje osebja na vseh ravneh, zdravljenje bolnikov v neustreznih prostorih ter obrabljene električne instalacije in medicinsko opremo. Pred nekaj dnevi so zaradi pomanjkanja elektrike imeli težave tudi na oddelku z ventilatorji.

Na ministrstvu so pojasnili, da so nekdanjo jugoslovansko vojaško bolnišnico v Dubravi izbrali, ker ima najboljše pogoje za zdravljenje bolnikov s covidom-19. Vse ostale njihove paciente bodo razporedili v druge zagrebške bolnišnice. Bolnišnica v Dubravi je najsodobnejša hrvaška bolnišnica, ki je prve paciente sprejela leta 1988.

Zaradi epidemije covida-19 so odpovedali tudi največji knjižni sejem na Hrvaškem in enega največjih v regiji, Interliber. Čeprav so bili za izvedbo sejma, ki naj bi potekal med 10. in 15. novembrom, že sprejeti ustrezni ukrepi, so organizatorji potrdili, da so 43. Interliber odpovedali. Založniki zato pripravljajo alternativni program.

15.18 Na Kliniki Golnik stalno povečujejo zmogljivosti za bolnike s covidom-19

Podobno kot v Splošni bolnišnici Jesenice tudi na Kliniki Golnik stalno povečujejo zmogljivosti za obravnavo bolnikov s covidom-19, s čimer pa je vse bolj okrnjen preostali program. Pri delu jim pomagajo prostovoljci. Ti so na pomoč priskočili tudi v škofjeloškem centru slepih in starejših. V Škofji Loki sicer upajo, da se situacija počasi umirja.

Kot je za STA povedala Jana Bogdanovski iz Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, imajo danes v bolnišnici 56 bolnikov s covidom-19, od tega sedem na intenzivnem oddelku. Ob povečevanju števila bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, stalno reorganizirajo svoje delo, povečujejo kapacitete za okužene bolnike, hkrati pa zmanjšujejo redni program.

image_alt
O rahljanju ukrepov vlada še ne razmišlja


Že ob začetku prejšnjega tedna so bili primorani do nadaljnjega ukiniti preglede z izdano napotnico s stopnjo nujnosti redno in hitro ter samoplačniško diagnostiko in samoplačniške preglede. Podobno kot v drugih bolnišnicah se tudi v Kliniki Golnik soočajo s pomanjkanjem kadra zaradi okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi. Tisti, ki so okuženi oziroma morajo v izolacijo, so predpisani čas doma, pri čemer se prvi okuženi v jesenskem valu že vračajo nazaj na delovna mesta. Pomagajo jim tudi prostovoljci Rdečega križa in študenti, ki jih razporejajo na lažja dela, ki jih s svojim znanjem zmorejo. Na pomoč jim je priskočila tudi zdravnica koncesionarka. Varovalne opreme imajo v bolnišnici dovolj za enomesečno predpisano zalogo. Si pa trenutno prizadevajo dobiti nove monitorje, s katerimi bi povečali kapaciteto na intenzivnem oddelku. V ponedeljek so jim štiri monitorje posodili iz Kirurškega centra Avelana. Nove monitorje pa nabavljajo tudi v sami bolnišnici, kjer jih nekaj pričakujejo v prihodnjem tednu.

15.13 Na Škofjeloškem upajo , da se drugi val umirja

Da se drugi val umirja, upajo na Škofjeloškem, kjer na območju Slovenije dosegajo najvišje stopnje aktivnih okužb. Na umirjanje bi lahko kazali podatki o upadu pozitivnih testov v zadnjih dneh, vendar, kot opozarja škofjeloški župan Tine Radinja, podatki testiranj po spremembi niso več primerljivi. »Zato ponavljam besede naših lokalnih zdravnikov, da ne smemo gledati te statistike, temveč se moramo zavedati, da je virus v našem okolju še vedno prisoten in da se je še nekaj časa treba zelo zelo držati vseh ukrepov,« je za STA povedal Radinja. Zadovoljen je sicer z upoštevanjem ukrepov med občani. Kot je povedal, ljudje v veliki večini nosijo maske in upoštevajo ostale ukrepe, le včasih morajo redarji predvsem kakšnega mladostnika opozoriti na distanco ali masko.

Sprva so na območju Škofje Loke opažali nekaj večjih žarišč novega koronavirusa, poleg Centra za slepe, slabovidne in starejše Škofja Loka tudi v škofjeloškem vrtcu in občinski upravi ter tudi v nekaterih podjetjih. Zdaj pa je virus prisoten v splošni populaciji, saj so ob vrhuncu dnevno zaznavali tudi več kot 50 potrjenih okužb.

14.15 Pandemija in stres

Pandemija koronavirusne bolezni skupaj z zaustavitvijo javnega življenja pri marsikom vzbuja občutek nemoči ter povečuje stres in stisko. Stres je sicer povsem normalen odziv čustev, misli in vedenja na notranje in zunanje dejavnike, ki začasno zamajejo človekovo ravnovesje. Toda v nekaterih okoliščinah lahko izzove tudi težave v duševnem zdravju ali pa že prej prisotne stiske poglobi ter upočasnjuje proces okrevanja. Dolgotrajni stres pa lahko povzroči celo nastanek depresije ali anksiozne motnje.

Partnerji (Družbenomedicinski inštitut ZRC SAZU, Inštitut Karakter, društvi Atra in Projekt Človek), združeni v programu OMRA, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje, pripravljajo spletne delavnice, kjer priznani strokovnjaki na razumljiv način razložijo, kako je stres povezan z duševnimi motnjami, kako se te razvijejo, kako jih prepoznati, pa tudi kam in h komu po pomoč v duševni stiski ter kaj lahko glede tega stori vsak sam.

Spletne delavnice, ki potekajo na platformi zoom, bodo potekale v novembru in decembru. Obvezna je e-prijava. Več o delavnicah je na voljo na tej povezavi: https://www.omra.si/aktualno/delavnice-omra/delavnica-omra-1/

14.00 Primark med največjimi poraženci

Zaprtje trgovin zaradi pandemije covida-19 je britansko verigo trgovin z oblačili Primark močno prizadelo. Njen lastnik, koncern Associated British Foods, je v pravkar izteklem se poslovnem letu ustvaril 810 milijonov funtov (900 milijonov evrov) dobička iz poslovanja, kar je 37 odstotkov manj kot leto prej.

Približno 57 odstotkov Primarkovih prodajnih površin bo začasno zaprtih, če bo parlament v Londonu odločil, da morajo v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa vse trgovine z nenujnim blagom v Veliki Britaniji v četrtek za mesec dni zapreti svoja vrata.

Trenutno je Primark že zaprl trgovine na Irskem, v Franciji, Walesu, Kataloniji v Španiji in v Sloveniji, kar skupaj predstavlja 19 odstotkov njegovih prodajnih površin.

Izgubo prihodkov od prodaje oblačil v drugem valu pandemije ocenjujejo na 416 milijonov evrov. Ker Primark ne premore spletne trgovine, je eden največjih poražencev med trgovci z oblačili.

13.55 V domovih za starejše stopili skupaj

Domovi za starejše kadrovsko stisko v času epidemije rešujejo s pomočjo študentov medicine, zdravstvenih delavcev s primarnega nivoja, pa tudi s pomočjo novih zaposlitev in v sodelovanju z zavodom za zaposlovanje.

Po navedbah ministrstva za zdravje in ministrstva za delo strokovno podporo domovom za starejše in drugim socialnovarstvenim zavodom nudijo regijski timi, avgusta ustanovljene delovne skupine koordinatorjev za preprečevanje in obvladovanje okužb s koronavirusom.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na spletnih straneh ministrstev sporočil, da so regijski timi v podporo pri pripravi kriznih načrtov, pri ustrezni vzpostavitvi prostorov, usposabljanju za uporabo osebne varovalne opreme, v zadnjem času pa predvsem pri načrtovanju ukrepov za preprečevanje vnosa virusa v zavod ali ukrepov, če se v zavodu pojavi okužba.

Po navedbah vodje delovne skupine Klavdije Kobal Straus, zapisanih v sporočilu, so se za reševanje kadrovskih težav v socialnovarstvenih zavodih povezali tudi z Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije in Slovensko škofovsko konferenco. Vsem študentom in prostovoljcem se je zahvalila za pomoč.

13.45 Slovence najbolj razburja omejitev gibanja na občine

Delež prebivalcev, ki se z novim koronavirusom sooča v najožji okolici, je v zadnjih dveh tednih opazno narasel, ugotavlja v svoji raziskavi družba Valicon. Petina prebivalcev odgovarja, da je imel oziroma ima potrjeno okužbo nekdo doma ali pri sosedih. Ugotavljajo tudi, da se je zaupanje vladi povečalo, obenem je zaznati več optimizma glede razvoja dogodkov.

Delež sodelujočih, ki ne poznajo oziroma niso slišali za nikogar z okužbo z novim koronavriusom, je trenutno le še 13 odstotkov; pred dvema tednoma jih je bilo 24 odstotkov. Povečal se je tudi delež prebivalcev, ki ukrepe vlade za zajezitev širjenja koronavirusa ocenjuje kot bolj ustrezne. Sredi oktobra jih je bilo 23, zdaj 28 odstotkov.

Vprašani so še vedno naklonjeni prepovedi javnih prireditev, shodov, porok in verskih obredov, saj jih je ta ukrep kot bolj ustrezen ocenilo 66 odstotkov. Večinsko podporo imajo tudi zaprtje različnih kulturnih, izobraževalnih, športnih ustanov in lokalov ter prepoved zbiranja na več kot šest ljudi. Tudi nedavno odločitev o podaljšanju počitnic v osnovnih šolah podpira 51 odstotkov vprašanih.

Precejšnjo podporo uživa tudi ukrep omejitve gibanja med 21. in 6. uro, ki ga je kot ustreznega ocenilo 47 odstotkov vprašanih. Med prebivalstvom najmanj odobravanja uživa ukrep omejitve gibanja na lastne občine. Kot ustreznega ga namreč ocenjuje tretjina, medtem ko se polovici vprašanim zdi neustrezen. Po Valiconu gre tako za edini ukrep vlade, ki nima večinske podpore med prebivalci.

Prebivalstvo je sicer najbolj razdeljeno pri vprašanju nošenja mask na prostem, saj je 41 odstotkov mnenja, da je ukrep neustrezen, popolnoma enak delež pa jih meni, da je ustrezen.

V zadnjih dveh tednih se je z 19 na 25 odstotkov povečal delež tistih, ki vladi bolj zaupajo pri sprejemanju odločitev in ukrepanju v zvezi z omejevanjem širjenja koronavirusa.

13.30 Koronavirusa se ne bojimo več tako zelo kot prvič

Slovenci smo med drugim valom koronavirusa nekoliko manj zaskrbljeni, kot smo bili v prvem valu, strah pred okužbo je nekoliko manjši, tudi ocena resnosti razširjenosti bolezni je nekoliko nižja. Tako kaže raziskava javnega mnenja, ki so jo med 1121 osebami izvedli v tržno-raziskovalni hiši Aragon.

Po mnenju vprašanih so ukrepi, ki najbolj pripomorejo k ustavitvi širjenja koronavirusa, uporaba mask v zaprtih prostorih, splošna prepoved vseh javnih prireditev, splošna prepoved verskih obredov, prepoved zbiranja več kot šestih oseb, zaprtje trgovskih centrov ter zaprtje lokalov in restavracij.

Za teh šest ukrepov se večina strinja, naj se še naprej izvajajo, saj da lahko z njimi dosežemo več kot 90 odstotkov celotnega omejitvenega učinka vseh ukrepov, ki so na voljo.

Preostali ukrepi pa so po mnenju ljudi manj učinkoviti in naj bi k ustavitvi širjenja koronavirusa prispevali le dodatnih sedem odstotkov. Kot najmanj učinkovite označujejo ustavitev nenujnih zdravstvenih storitev. Uporaba mask v zaprtih javnih prostorih pa je po njihovem, denimo, štirikrat bolj učinkovit ukrep kot uporaba mask na prostem.

12.00 Rekord v številu umrlih na Madžarskem

Na Madžarskem, kjer doslej še niso uvedli omejitev množičnega zbiranja, odprte so tudi trgovine in šole, je v zadnjih 24 urah umrlo 84 bolnikov s covidom-19, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije. Z novim koronavirusom se je v zadnjem dnevu okužilo še skoraj 4000 ljudi, kažejo podatki madžarskih pristojnih služb. Te napovedujejo zaostritev ukrepov za zajezitev virusa.

V zadnjem dnevu je umrlo še 84 madžarskih bolnikov s covidom-19, kar je največ doslej. Skupaj je ta bolezen zahtevala 1973 smrtnih žrtev, podatke madžarskih oblasti povzemajo tuje tiskovne agencije. Pri tem se je v zadnjih 24 urah na Madžarskem okužilo še 3989 ljudi, skupaj pa 86.769. Aktivno okuženih je v državi 63.940 ljudi. V bolnišnicah je 4767 bolnikov s koronavirusom, od tega jih je 348 priključenih na medicinske ventilatorje.

11.13 Okužbe s koronavirusom tudi v skupini zdravstvenih delavcev na usposabljanju za rezervno sestavo vojske

V skupini zdravstvenih delavcev, ki so v drugi polovici oktobra začeli temeljno usposabljanje za pripadnike rezervne sestave Slovenske vojske (SV), so potrdili več okužb. Kot je za STA pojasnil tiskovni predstavnik vojske Marjan Sirk, so po potrditvi prve okužbe celotno skupino poslali domov. Skupina 13 zdravnikov in dveh zdravstvenih tehnikov je 19. oktobra začela temeljno vojaško strokovno usposabljanje za pripadnike rezervne sestave Slovenske vojske. Ob začetku usposabljanja so bili vsi na videz zdravi; četrti dan usposabljanja so se pri enem od njih pojavili simptomi okužbe, test pa je tudi potrdil okužbo z novim koronavirusom. Takrat so po Sirkovih pojasnilih celotni skupini odredili delo od doma. Kasneje so simptome okužbe razvili še nekateri člani skupine, tako so po podatkih generalštaba skupno okuženi štirje člani skupine.

11.00 Pri nas 1176 novih okužb

Včeraj so na območju Slovenije potrdili 1176 novih okužb, okužba je bila usodna za še 24 ljudi s covidom-19. Hospitaliziranih je bilo 925 obolelih, 146 je na intenzivni negi.

10.40 Na Hrvaškem znova več kot 1400 primerov

V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem potrdili 1427 novih primerov okužb, testirali so 7013 oseb. Skupno število aktivnih primerov je 14.079, od tega se 1991 oseb zdravi v bolnišnici, na respiratorjih je 112 ljudi. 34 oseb s covidom-19 je umrlo. Skupno so imeli na Hrvaškem 54.087 oseb, ki so se okužili, 628 ljudi je umrlo, 39.380 oseb se je pozdravilo, od tega v zadnjih 24 urah 2048. V samoizolaciji je 26.888 oseb. Skupaj so od začetka epidemije testirali 514.176 oseb.

Postavljanje postelj za obolele s covidom-19 v zagrebški športni dvorani Arena. FOTO: Denis Lovrović/AFP
Postavljanje postelj za obolele s covidom-19 v zagrebški športni dvorani Arena. FOTO: Denis Lovrović/AFP


10.00 V novomeški bolnišnici 68 obolelih s covidom-19

V Splošni bolnišnici Novo mesto imajo danes hospitaliziranih 68 bolnikov s covidom-19, od tega osem na intenzivnem oddelku. Glede na trenutno epidemiološko situacijo oziroma na porast okužb v državi, ki se še kar ne umirja, bo od danes za te bolnike na voljo 80 postelj, od tega deset na intenzivnem oddelku. Pri takšni številki se seveda postavlja vprašanje, kako naprej, pravi direktorica Milena Kramar Zupan. Kadrovsko situacijo za zdaj še obvladujejo, vendar bo to z naraščanjem postelj postalo zelo velik izziv. Zato so že pozvali na pomoč, ko bo ta nujna, študente višjih letnikov zdravstvene fakultete, medicinske sestre, ki so se upokojile zadnji dve leti, in tudi prostovoljce. Tudi med zaposlenimi se širijo okužbe, trenutno imajo okuženih in v karanteni okrog 50 zaposlenih. Za zdaj še vedno zgolj zmanjšujejo in združujejo nenujne programe, kar pomeni, da sprejemajo pretežno samo paciente s stopnjo napotitve pod nujno in zelo hitro.

8.30 Vrhunski kuharji kličejo na pomoč

Vrhunska kulinarika je na robu sesutja, je v pismu odločevalcem in javnosti zapisal slovenski kuharski mojster Tomaž Kavčič, ki je z Gostilno pri Lojzetu letos prejel Michelinovo zvezdico, in pozval k čimprejšnjemu postopnemu ponovnemu odpiranju dejavnosti ter k nujni finančni pomoči države. »Če dopustimo, da se vrhunska kulinarika sesuje, bo treba pri marsičem začeti ponovno s točke, kjer smo bili pred tridesetimi, štiridesetimi leti. Generacije vrhunskih kuharjev, natakarjev in someljejev lahko izginejo oziroma se porazgubijo po svetu ali se posvetijo drugim dejavnostim,« je opozoril.

Ko bo čas, Kavčič predlaga postopno odpiranje gostinskih obratov, naprej tistih, ki spoštujejo vse vladne preventivne ukrepe in zmorejo zadostiti najvišjim higienskim in epidemiološkim standardom. Predlaga, da v skupino za oblikovanje standardov pristojni vključijo tudi izkušene strokovnjake s področja gostinstva. Tako bi prepoznali kreativno gostinstvo »kot vrh piramide, kot ponudnike, ki zagotavljajo visoke standarde na vseh ravneh in ki so sposobni ob visokih higienskih zagotavljati tudi visoke epidemiološke standarde«. Gostince bi ločili na tiste, ki lahko zagotovijo pogoje za strežbo v svojih lokalih, na tiste, ki lahko zagotovijo pogoje za postrežbo za s sabo, in na tiste, ki v sedanjih razmerah ne morejo zagotoviti ustreznih standardov. Po Kavčičevem gre za »pozitivno diskriminacijo, v kateri se ohrani vsaj delček normalnosti in kondicija v dejavnosti, ki postaja eden najpomembnejših motivov za turistični obisk Slovenije«.

7.30 O posledicah pandemije finančni ministri

Finančni ministri držav v območju z evrom bodo danes na virtualnem zasedanju razpravljali o finančnih in gospodarskih posledicah pandemije covida-19. Sestanka se bo udeležila tudi direktorica Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) Andrea Amon, ki bo poročala o razvoju pandemije. Nove zapore in omejitve za zajezitev covida-19 prinašajo slabšanje gospodarskih razmer. Neznanke glede razvoja pandemije pa ustvarjajo izjemno negotovost. V teh okoliščinah bo Evropska komisija v četrtek predstavila jesensko gospodarsko napoved, kar je po navedbah virov pri EU zelo nehvaležna naloga.

Ob tem prihaja vse bolj v ospredje vprašanje ustreznosti julijskega svežnja za spoprijemanje Evrope s pandemijo, ki vključuje 750-milijardni sklad za okrevanje, a viri pri EU so povedali, da finančni ministri o spremembah tega svežnja ne bodo razpravljali, saj da je najprej treba končati sedanja pogajanja članic Unije in evropskega parlamenta o zakonodajni podlagi julijskega dogovora.

O covidu-19 bodo ministri, med njimi slovenski finančni minister Andrej Šircelj, razpravljali v običajni sestavi evroskupine, torej 19 članic območja z evrom, v okviru katere bodo govorili tudi o vprašanju uvedbe digitalnega evra.

7.20 Avstrija in Grčija zaostrujeta ukrepe

Evropskim državam, ki zaostrujejo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, se danes pridružujeta še Avstrija in Grčija. V Avstriji, ki jo je v ponedeljek pretresel teroristični napad, bo po novem med 20. in 6. uro veljala policijska ura, zapirajo restavracije in hotele. Za podobne ukrepe na najhuje prizadetih območjih se je odločila tudi Grčija.

V Avstriji, kjer so v ponedeljek poročali o 4135 novih okužbah v zadnjem dnevu, so danes za štiri tedne zaprli kulturne ustanove, pa tudi hotele in restavracije. Možna bosta sicer osebni prevzem ali dostava. Omejili so zasebna druženja, po novem je dovoljeno druženje največ šestih oseb iz dveh gospodinjstev. Prepovedane so tudi poroke in druga podobna praznovanja. Spodbujajo delo od doma. Učenci nižjih razredov bodo še naprej obiskovali šolo, starejši in študenti pa bodo imeli najmanj štiri mesece šolanje na daljavo. Odprti ostajajo tudi frizerji in kozmetični saloni, v katerih veljajo poostreni higienski ukrepi. Fitnesi so od danes zaprti.

07.15 Bolnišnice so pripravljene na okužene z novim koronavirusom

Slovenske bolnišnice se polnijo z bolniki, obolelimi za covidom-19. Zato se intenzivno pripravljajo na njihov sprejem. Ker so številni zdravstveni delavci izčrpani, na bolniški ali v karanteni, si mnogi pomagajo s prostovoljci. Ob spremembi smernic testiranja potekajo priprave na uporabo hitrih testov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine