Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

O rahljanju ukrepov vlada še ne razmišlja

V ponedeljek smo imeli v Sloveniji 1176 novih okužb in 24 smrti, v bolnišnice še vedno prihajajo novi in novi okuženi.
Epidemiji novega koronavirusa še ni videti konca. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Epidemiji novega koronavirusa še ni videti konca. FOTO: Voranc Vogel/Delo
3. 11. 2020 | 10:40
3. 11. 2020 | 15:07
7:58
Včeraj so na območju Slovenije potrdili 1176 novih okužb, okužba je bila usodna za še 24 ljudi s covidom-19. Hospitaliziranih je bilo 925 obolelih, 146 jih je na intenzivni negi.

Na novinarski konferenci sta aktualno stanje epidemije v Sloveniji ob vladnem govorcu Jelku Kacinu predstavila v. d. direktorja Splošne bolnišnice Celje Dragan Kovačić in državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič.

Njihove izjave si lahko ogledate v videu:





»Število okužb v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev kaže, da število sicer narašča, a ne strmo. Podatki o okužbah zadnjega tedna pa kažejo, da se je rast upočasnila, da je že dosegla vrh in se počasi spušča,« je najnovejše stanje glede novega koronavirusa v državi obelodanil Jelko Kacin, potem ko je severnim sosedom izrazil sožalje zaradi terorističnega napada na Dunaju.


Doslej je bitko s covidom izgubilo 412 oseb


Število obolelih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, se bo še povečevalo, napoveduje stroka. Iz bolnišnic so odpustili 57 oseb, 925 jih potrebuje bolnišnično nego, 146 ali enajst več kot včeraj pa jih je na intenzivni negi. Skupaj je z včerajšnjimi 24 ljudmi življenje izgubilo že 412 oseb. V SB Celje so včeraj imeli najvišje število smrti doslej: pet.


Najmlajša umrla v SB Celje je štela 64 let


Prek zooma se je iz Celja oglasil Dragan Kovačić, v. d. direktorja tamkajšnje splošne bolnišnice. Doslej so imeli 1173 hospitaliziranih, več kot dvesto pa na intenzivni negi. Umrlo je skupaj 39 oseb ali 3,3 odstotka hospitaliziranih; v primerjavi z bolniki na intenzivnem oddelku pa je to 15 odstotkov.

Najmlajša umrla je imela 64 let. Na intenzivnih oddelkih so v povprečju 70 let stari pacienti, veliko jih prihaja iz domov starejših. V savinjski regiji je okrog 3600 oseb v domovih za starejše in domovi delujejo bolje kot v prvem valu, ocenjuje Kovačić.

Študentje so v domovih za starejše opravili več kot 30.000 delovnih ur. FOTO: Jure Eržen/Delo
Študentje so v domovih za starejše opravili več kot 30.000 delovnih ur. FOTO: Jure Eržen/Delo


V SB Celje imajo tri covid oddelke, vanje so preoblikovali dva internistična in en kirurški oddelek, kjer je 88 bolnikov. V intenzivi je 18 bolnikov. Vse zmogljivosti so zasedene. Na pediatriji ni hospitaliziranih. Na covid urgenci so v soboto pogledali 64 bolnikov. Kar 45 odstotkov obravnav v SB Celje predstavljajo bolniki s covidom-19. Naval na bolnišnice se nadaljuje.

Trenutno čaka na sprejem v bolnišnico 17 okuženih. Načrtujejo že četrti covid oddelek na ortopedskem oddelku. Deset odstotkov osebja je na bolniški. Ni stroke, ki ne bi aktivno sodelovala pri reševanju vsakodnevnih težav, vsi delujejo ubrano, je sodelavce pohvalil Kovačić: »V njih vidimo nekaj najboljšega. Pri nas je morala na visoki stopnji.«


Skopo o poslu z Matejem Tuškom


Tudi Kovačić je prebolel covid: »Izognite se mu, če se le da. Mlad sem, v formi, a sem mislil, da doma ne bom zdržal.«

Za zaščitne maske so izvedli postopek s pogajanji brez predhodne objave, je na novinarsko vprašanje, zakaj so 183.000 evrov vreden posel z maskami zaupali prav športnemu psihologu Mateju Tušku, odgovoril Kovačić. Izbrali so sicer dva ponudnika, ker so potrebovali 50.000 mask in jih en sam ni mogel dobaviti, je dodal. Postopek je bil v skladu s priporočili ministrstva za zdravje in v skladu z javnim naročanjem. Ali bodo pri njem naročili tudi antigenske teste, bo SB Celje novinarjem sporočila kasneje. Kovačić sicer zanika kakršne koli namige na pristranskost ali koruptivnost.

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič je predstavil razmere v domovih za starejše. Na Gorenjskem se situacija umirja. Kako pa je drugje? V domu starejših Podbrdo je še vedno 86 okuženih, novih okužb ni, zadevo obvladujejo.


Porast okužb na Primorskem


Tudi v Loki pri Zidanem Mostu se zadeve umirjajo. Kadrovske težave so reševali s pomočjo študentov in tudi novih zaposlitev. Več okužb je bilo v SVZ Hrastovec, kjer je okuženih 28 stanovalcev in 16 zaposlenih. Našli so že rešitev za rdečo cono.

Na Primorskem ugotavljajo porast okužb. Strokovna skupina je na terenu, ogledala si bo šest domov, ki imajo že vsi na voljo tudi zunanje lokacije, če jih bodo potrebovali. Domovi delajo dobro, poudarja Uršič. Protokole, kako ravnati v primeru okužbe, namreč vsi spoštujejo.


Vlada zagotovila denar za zaposlovanje v DSO


Tudi opreme imajo domovi dovolj: v povprečju za več kot tri tedne. Dodatno opremo jim financira državni proračun. Ministrstvo je zagotovilo tudi 26 milijonov evrov dodatnih sredstev za kadre: 77 domov je zaposlilo 118 novih sodelavcev, 114 so jih vključili prek javnih del. Samo študentje so v tem času opravili več kot 30.000 ur.

Uršič se je dotaknil tudi stisk stanovalcev v domovih. Stike s svojci lahko vzpostavijo prek telefonov ali drugih povezav, domovi jih imajo dovolj.  

Vloge za denarno socialno pomoč lahko ljudje naslavljajo le po pošti. V prvem valu so lahko obrazce izpolnjevali na centrih za socialno delo, izpolnjevali so jih lahko tudi po e-pošti. V sklopu PKP 6 bodo razmislili tudi o vlogah, ki bi jih bilo mogoče posredovati po e-pošti, pravi Uršič.


Prostovoljci vabljeni tudi v Civilno zaščito


Ali tudi Civilna zaščita morda potrebuje prostovoljce? Uršič odgovarja, da jih in da to predvideva tudi državni načrt, sicer pa vse povezovanje z nevladnim sektorjem poteka na lokalni ravni. »Vsaka roka je dobrodošla,« je še dejal.

Kacin je potrdil, da so poleg zunanjega ministra Anžeta Logarja okuženi še trije zaposleni na ministrstvu. Vsi se počutijo dobro, vsi so bili v izolaciji.
 
Trenutno predlogov za rahljanje ukrepov ni, zagotavlja Kacin. Dokler bodo v bolnišnice prihajali vedno novi okuženi, bo treba nadaljevati izvajanje ukrepov. V četrtek bo tudi več jasno, kako z izobraževanjem v nadaljevanju. Ali naj gredo tudi osnovnošolci nazaj v šole?

Od ponedeljka je v domovih za starejše na novo okuženih 112 stanovalcev in 44 zaposlenih. Osem stanovalcev s covidom-19 je  v ponedeljek umrlo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine