Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Požar na Krasu: Gori celoten Trstelj, požar se širi proti Novi Gorici

Požar ni pod nadzorom, hitro se širi zaradi burje. Skupno naj bi bilo aktiviranih 45 gasilskih enot. Aktivirali so državni načrt zaščite in reševanja.
FOTO: Tomaž Lanišek/Gasilska zveza Slovenije
FOTO: Tomaž Lanišek/Gasilska zveza Slovenije
Ni. Go., Be. B., STA
18. 7. 2024 | 11:07
18. 7. 2024 | 13:33
7:05

Dve leti po obsežnem požaru na Krasu tam znova gori. Danes dopoldne je zagorelo območje nad Komnom v bližini naselja Škrbina, požar se je že razširil na Trstelj, je za Delo povedal Marko Adamič, podpoveljnik GZS, ki je trenutno na terenu. Požar ni pod nadzorom in zaradi burje preskakuje ter se hitro širi. Trudijo se ga zaustaviti. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje gori celoten Trstelj, požar pa se širi proti Novi Gorici.

Zaradi večjega požara, o katerem si bili obveščeni nekaj pred 10. uro, ki je izbruhnil na območju Škrbine proti hribu Trstelj na Krasu, je poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan aktiviral državni načrt zaščite in reševanja. Minister za notranje zadeve Boštajn Poklukar pa je zaradi požara na Krasu odpovedal dvodnevni obisk v Šibeniku, kamor je nameraval odpotovati na povabilo hrvaškega ministra za notranje zadeve dr. Davorja Božinovića.

požar, kras, komen, pgd komen Foto Pgd Komen/facebook
požar, kras, komen, pgd komen Foto Pgd Komen/facebook

Boris Budal, vodja preventive in namestnik poveljnika gasilcev v Sežani, je za Delo opoldne dejal, da je stanje še vedno kritično, saj požara še niso omejili. Ko ga bodo, bodo morali do prvega dežja bedeti nad požarišči, a trenutno se trudijo, da požar sploh omejijo. Za ponoči jim bodo na pomoč prišli tudi gasilci iz drugih regij, Gorenjske in Notranjske.

Gori tako na goriškem kot komenskem Krasu, štab pa je trenutno postavljen v Lipi, poroča portal 24ur.com. Dim se vidi tudi tudi iz okoliških vasi, v zraku pa je vonj po dimu, so poročali prebivalci vasi Sveto.

FOTO: Tomaž Lanišek/Gasilska zveza Slovenije
FOTO: Tomaž Lanišek/Gasilska zveza Slovenije

Aktiviranih 45 gasilskih enot

Tokratni požar je izbruhnil v neposredni bližini območja, kjer je tudi pred dvema letoma divjal katastrofalni požar, ki je uničil velik del goriškega Krasa. Trenutno so aktivirani gasilci z Goriške oz. Nove Gorice in Šempetra, je za STA povedal poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev Simon Vendarmin. Dejal je, da so na terenu tudi gasilci iz južne Primorske oz. obalno-kraške regije. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je trenutno aktiviranih 45 gasilskih enot in državna enota za gašenje iz zraka.

Kot so navedli, so aktivirana gasilska letala in oba dvosedežna air tractorja, ki jih je Slovenija nabavila za izdatno pomoč iz zraka gasilcem v tovrstnih situacijah. Vodo zajemata iz morja na italijanski strani. V zraku pa je tudi policijski helikopter, opremljen s termokamero.

Požar, ki je dopoldne izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu.
FOTO: Rok Perič/STA
Požar, ki je dopoldne izbruhnil pod hribom Trstelj na Krasu. FOTO: Rok Perič/STA

Predstavnica za stike z javnostjo na upravi za zaščito in reševanje Neja Pavlica je za STA povedala, da lahko air tractor zajame 3000 litrov vode, medtem ko navadni helikopterji do 900 litrov vode. Podatkov o razsežnosti požara Pavlica ta trenutek še nima.

Poveljnik štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je za STA povedal, da je požar izbruhnil v smeri od Škrbine proti Trstelju na Krasu v Občini Komen.

FOTO: S. I.
FOTO: S. I.

Curk je za N1 dejal, »da je treba razumeti, da so temperature zelo visoke, narava pa presušena, tako da lahko ogenj preskoči«. Pozval je prebivalce, da na cestah dajo prednost intervencijskim službam in jih pri delu ne ovirajo.

FOTO: Tomaž Lanišek/Gasilska zveza Slovenije
FOTO: Tomaž Lanišek/Gasilska zveza Slovenije

Opozorilo prebivalcem, zapore cest

Gasilci vse udeležence v prometu prosijo, da dajejo prednost intervencijskim vozilom. Prav tako prosijo, naj ljudje zaradi lastne varnosti in morebitne ogroženosti drugih ne zahajajo na območje požara in v njegovo bližino.

Kot so sporočili s koprske policijske uprave, sta zaprti cesti Komen–Šibelji in cesta iz Komna proti Ivanjem gradu. Policisti so prebivalce še enkrat pozvali, da se požaru ne približujejo in naj »upoštevajo navodila policistov, gasilcev in drugih, ki gasijo požar, ter ne ovirajo njihovega dela«. Opozorili so, da prebivalci zapirajo okna in se ne izpostavljajo dimu.

Prav tako so policisti opozorili, da je prepovedano letenje z droni na kraju požara. 

Kot navaja MMC, so z novogoriške policijske uprave na kraj napotili tudi policijske patrulje, ki bodo intervencijskim službam omogočile delo na terenu. Ti v obe smeri zapirajo tudi cesto Dornberk–Železna vrata–Trstelj. Promet je tam omogočen le za intervencijska vozila. 

FOTO: Igor Modic/Facebook
FOTO: Igor Modic/Facebook

Župan Komna: Naselja niso ogrožena

Župan Komna Erik Modic je za Radio Robin, kot piše portal N1, dejal, da zaenkrat še nobeno naselje ni ogroženo. »Območje na srečo ni tako presušeno, kot je bilo pred dvema letoma, tudi pobočje ni v celoti pogorelo, še vedno se vidi zelene borovce. Očitno imamo boljše pogoje kot pred dvema letoma, poleg tega pa so pri nas že vse interventne službe,« je dejal

Kot je Modic zapisal na facebooku: »Je prva prioriteta zaščita anten na vrhu Trstelja. Naselja niso ogrožena. K sreči je bil tudi domnevni drugi požar pri Ivanjem Gradu le napačen alarm zaradi dima, ki je prišel s Trstelja.«

FOTO: A. I. 
FOTO: A. I. 

Arso je sicer za danes izdal opozorilo, da je danes sredi dneva in popoldne po nižinah možna velika toplotna obremenitev, najbolj vroče pa je na Primorskem, kjer je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. Uprava za zaščito in reševanje je veliko požarno ogroženost sicer razglasila za območje Istre, Krasa, Postojne, Pivke, Ilirske Bistrice, Vipavske doline, Goriške, Brd in Kanala.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine