Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V Kranju Sava prekrila kanalizacijsko cev pod mostom

Če bi jo reka, ki še vedno narašča, poškodovala, bi se lahko zgodila velika ekološka katastrofa, zato so vse pristojne službe v pripravljenosti.
Most pri Planiki, pod katerim vodi glavna kanalizacijska cev, je že drugič v nemilosti deroče vode. FOTO: MOK
Most pri Planiki, pod katerim vodi glavna kanalizacijska cev, je že drugič v nemilosti deroče vode. FOTO: MOK
Pi. K., STA
3. 11. 2023 | 08:14
3. 11. 2023 | 13:00
6:57

V Kranju je narasla Sava dosegla in prekrila kanalizacijsko cev pod mostom pri Planiki. Če bi jo reka, ki še vedno narašča, poškodovala, bi se lahko zgodila velika ekološka katastrofa, zato so vse pristojne službe v pripravljenosti, so za STA opozorili na kranjski občini. Ob tem so spomnili, da je v avgustovskih poplavah narasla reka dosegla le spodnji del cevi.

image_alt
Ob naslednjem neurju bi se v Savo lahko razlile vse fekalije

Mestna občina je o tem obvestila tudi pristojne državne institucije. Avgusta je deroča voda poškodovala betonski ovoj kanalizacijske cevi, na katero je priključenih približno 25.000 prebivalcev, in sicer tretjina kranjskih občanov in dve tretjini šenčurskih. Pojavila se je bojazen, da bi se fekalne vode razlile v Savo, kar bi pomenilo razlitje ne le na območju Kranja, temveč tudi na predelih vzdolž reke po Sloveniji in tujini.

Po naročilu občine je planiški most strokovno pregledala ekipa Zavoda za gradbeništvo Slovenije. Ugotovila je, da je stanje objekta slabo oziroma da se je med avgustovsko ujmo še poslabšalo, ko so zaradi vej in drugih naplavin nastale mehanske poškodbe betonskega plašča in betonskih pritrditev kanalizacijskega voda. »Ponovna visoka voda reke Save bi lahko poškodovanost kanalizacijskega voda še povečala, zato se je treba za zagotavljanje trajnosti in varnosti glede na rezultate pregleda nemudoma lotiti bodisi gradnje novega objekta bodisi  celovite sanacije, vključno z odstranitvijo kanalizacijskega voda,« so po navedbah občine zapisali v poročilu.

Most čez Savo pri nekdanji tovarni Planika, pod njim je kanalizacijska cev. Fotografija je iz avgusta, ko je deroča voda poškodovala plašč cevi, a cevi ni prekrila. FOTO: MOK
Most čez Savo pri nekdanji tovarni Planika, pod njim je kanalizacijska cev. Fotografija je iz avgusta, ko je deroča voda poškodovala plašč cevi, a cevi ni prekrila. FOTO: MOK

Danes ponoči je Sava znova rekordno narasla in dosegla kanalizacijsko cev. Poplavilo je celo cesto mimo Zarice. Kranjska občina je zato v stalnem stiku s pristojnimi državnimi institucijami, kjer budno spremljajo stanje. Občina s Komunalo Kranj pripravlja različne scenarije, pri čemer so na terenu tudi ekipe strokovnjakov. Povečano spuščanje jezov bi  bilo kontraproduktivno, saj bi lahko s tem povzročili velike težave drugje.

Za mostom pri nekdanji Planiki se začne kanjon Zarica, ki je zaščiten kot naravna vrednota državnega pomena, tako kot celotna Sava.

image_alt
Neodkriti čudež gorenjske narave

Vzdolž Save ležijo številna naselja, ki jim v primeru razlitja fekalnih voda v reko grozi onesnaženje. Zato je ukrepanje nujno, opozarjajo na občini in Komunali Kranj. Znova poudarjajo, da kratkoročna sanacija cevi ne bi bila ustrezna rešitev, saj vsako naslednje deževje povečuje tveganje za razlitje fekalij v Savo.

Mestna občina je že lani pridobila gradbeno dovoljenje za nov most, na katerega bo treba namestiti tudi novo kanalizacijsko cev. Most, po katerem bo tekel dvosmerni motorizirani promet, bo ustrezno višji, tako da bi ga deroča voda, kakršna je bila ob zadnjih ujmah, težko dosegla. Občina trenutno pospešeno pripravlja podrobno gradbeno dokumentacijo, takoj za tem bo izbrala izvajalca gradbenih del. Vendar kratkoročno nima sredstev za projekt in izvedbo nove kanalizacije, zato nujno potrebuje denarno pomoč države iz naslova preprečevanja škode na javni infrastrukturi za čimprejšnjo realizacijo projekta v celoti. Le tako se bodo izognili odtekanju fekalne vode v Savog

rečko Šestan z Uprave RS za zaščito in reševanje je na vladni tiskovni konferenci dejal, da Glede dogajanja v Kranju ve le iz medijev. »Ne vem, kako občina to komunicira. Mislim, da se tam dogajajo čudne stvari. Prelaga se odgovornosti in straši se. še nikoli nas nihče ni poklical.  Neža Kodre z Direkcije RS za vode pa dejala še, da gre za pomemben kanalizacijski vod, ki je fiksiran na spodnji del občinskega mosta, za katerega se planira, da bo obnovljen in v okviru tega bo cev odstranjena iz pretočnega dela vodotoka. »Na to se opozarja že dolgo, tja cev ne spada. Strah je, da bo plavajoča hlodovina, ki bi lahko zadela cev, to počila, kar bi pomenilo ekološko katastrofo. Na srečo je vodotok upadel do te mere, da grožnje ni več.«

Na Gorenjskem v manjšem obsegu poplavljalo več rek

Poveljnik civilne zaščite v občini Jesenice Igor Arh je za STA povedal, da je po minuli noči stanje plazu nad Koroško Belo običajno, nekaj dela so imeli s črpanjem podtalnice iz objektov.

Na območju Julijskih Alp je ponoči padla večja količina padavin. Na Gorenjskem so po besedah regijskega poveljnika civilne zaščite Klemena Šmida narasli vodotoki v porečju Save Bohinjke in Save Dolinke, ki sta se razlivali v manjšem obsegu. Sava se je razlivala v okolici Radovljice, poplavljala pa je tudi Tržiška Bistrica v okolici Tržiča.

Kot je poudaril Šmid, pa se najhujše napovedi niso uresničile. Narasli so sicer tudi vodotoki v porečju Sore, vendar reka ni povzročala težav. V Bohinju je veter odkril nekaj streh in strešnikov, a so jih ponoči popravili, tako da v hiše ni zamakalo, je za STA dodal Šmid.

Pri tem se je zahvalil prebivalcem, ki so dosledno upoštevali navodila civilne zaščite in ravnali samozaščitno ter tako preprečili večje težave.

Gasilci so ponoči iz zalitih prostorov prečrpavali vodo, preventivno v objekte nameščali potopne črpalke, zaščitili več streh, poškodovanih zaradi vetra, in z agregati pomagali občanom, ki so ostali brez elektrike.

Zaradi močnega vetra se je podrlo tudi več električnih drogov, zaradi deževja se je sprožilo več zemeljskih plazov in poplavilo je več cestišč, so danes sporočili z republiškega centra za obveščanje.

Gorenjski policisti so čez noč  prejeli več klicev, povezanih s slabimi vremenskimi razmerami. Večina se jih je nanašala na obvestila o delno in popolno poplavljenih cestah ali podrtih drevesih na različnih cestnih odsekih na posameznih območjih. Večino ovir so vzdrževalci že odpravili in poskrbeli za prevoznost cest. Nekatere pa so trenutno še zaprte in neprevozne. Ena takih je cesta čez prelaz Korensko sedlo, ki je zaprta zaradi plazov na avstrijski strani.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine