Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Mi smo ogroženi, ne naš planet

Kako zavarovati zdravo okolje, je znano, a začeti bi bilo treba pri vrednotah, meni klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj.
Evropa je industrijo in odpadke izselila v tako imenovani tretji svet, globalno pa težave niso rešene. FOTO: Mohammad Ponir Hossain/Reuters
Evropa je industrijo in odpadke izselila v tako imenovani tretji svet, globalno pa težave niso rešene. FOTO: Mohammad Ponir Hossain/Reuters
22. 4. 2023 | 06:00
6:31

V nadaljevanju preberite:

»Zemlja je že brez človeka doživela marsikaj in ima izjemno moč obnavljanja, tako da nam zanjo ni treba skrbeti. Strah pa nas je lahko za našo civilizacijo, saj smo mi ogroženi, ne naš planet,« poudarja dr. Lučka Kajfež Bogataj, ki pri nas sodi med pionirje raziskovanja vpliva podnebnih sprememb. Da bi zadržali proces, ki nas vodi naravnost v prepad, bi po njenih besedah morali začeti pri spremembi sistema vrednot.

»Nič mi ni odveč ponavljati. To so tako pomembne stvari, da o njih še premalo govorimo,« pravi. Na klimatologinjo smo se obrnili pred današnjim svetovnim dnevom Zemlje, ki letos poteka pod geslom Vlagajmo v naš planet.  V kakšnem stanju je naše okolje danes? Kje vse smo že prekoračili varno črto? Kako daleč smo od ciljev, ki smo jih zastavili za zaščito morja? Kaj v Sloveniji povzroča največ škodljivih izpustov?

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine