Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Madžari ne želijo več Boruta Jamnika

Zakaj v nadzornem svetu Nove KBM ne bo več enega najbolj vplivnih gospodarstvenikov pri nas?
Nadzorniki Nove KBM so prejeli skupaj 646.000 evrov, torej v povprečju 92.000 evrov vsak. V nadzornem svetu Krke pa je Jamnik prejel dobrih 24.000 evrov bruto. FOTO: Brane Piano/Delo
Nadzorniki Nove KBM so prejeli skupaj 646.000 evrov, torej v povprečju 92.000 evrov vsak. V nadzornem svetu Krke pa je Jamnik prejel dobrih 24.000 evrov bruto. FOTO: Brane Piano/Delo
1. 2. 2022 | 18:10
29. 3. 2022 | 12:36
3:24

Borut Jamnik ne bo več član nadzornega sveta Nove KBM, v katerega je bil imenovan konec leta 2019. Mandat člana v nadzornem svetu banke naj bi bil sicer pet let.

Zakaj so se teko odločili, v Novi KBM ne razkrivajo, vsekakor pa odločitev časovno močno sovpada z dogajanjem, povezanim s prihodom madžarskega investitorja v turistično družbo Sava, v kateri ima manjši delež tudi Nova KBM.

Kot smo pisali, je sinoči madžarski investitor s skladom York podpisal pogodbo o prodaji 43-odstotnega deleža v Savi, ob tem pa Yorkov naslednik napoveduje tudi 200-milijonske investicije v to družbo, kar po besedah sogovornikov kaže, da računajo na povečanje deleža v največjem turističnem podjetju pri nas. To jim lahko prepreči prav Jamnik s svojim vplivom na odločitve Kapitalske družbe, solastnice Save, in njenega uveljavljanja predkupne pravice.

Borut Jamnik je sicer predsednik uprave Modre zavarovalnice, pri tem pa še nadzornik farmacevtske družbe Krka, medtem ko je oktobra 2019 odstopil kot nadzornik družbe Cinkarna Celje. Uradno iz »objektivnih razlogov«. 

image_alt
Pet centrov moči Boruta Jamnika, enega najmočnejših zakulisnih igralcev pri nas

Po naših informacijah je bila ta odločitev povezana prav z licenco za opravljanje funkcije nadzornika v Novi KBM, kjer je bil upravičen do nagrade okoli sto tisočakov na leto, medtem ko je za opravljanje nadzorniške funkcije v Cinkarni dobil nekajkrat manj. Zakon o bančništvu namreč prepoveduje opravljanje nadzorniške funkcije v banki, če član že opravlja eno izvršilno direktorsko funkcijo (članstvo v upravi gospodarske družbe) in dve neizvršilni (članstvo v nadzornem svetu).

Na spletni strani Nove KBM je Jamnik predstavljen kot »strokovnjak z več kot 20-letnimi bogatimi izkušnjami v gospodarstvu in na področju korporativnega upravljanja. V tem času je opravljal številne izvršne in neizvršne funkcije v bančništvu, zavarovalništvu ter širšem finančnem sektorju. Od leta 2011 vodi upravo Modre zavarovalnice. Kot predsednik uprave je odgovoren za področja upravljanja premoženja, skladnosti poslovanja, planiranja, kontrolinga, strateškega komuniciranja ter pravnih in kadrovskih zadev.«

Skupščina Nove KBM pa je v četrtek izvolila sedem novih nadzornikov, ki bodo petletni mandat začeli ob koncu postopka prodaje druge največje slovenske banke madžarski OTP. Ta naj bi bil končan predvidoma v drugem četrtletju tega leta in po prejetju dovoljenja Evropske centralne banke za opravljanje te funkcije. Boruta Jamnika bo zamenjal Marko Košak, profesor z ljubljanske ekonomske fakultete.

Iz letnega poročila Nove KBM je razvidno, da so nadzorniki v letu 2020 prejeli skupaj 646.000 evrov, torej v povprečju 92.000 evrov vsak. Prejemki članov nadzornega sveta vključujejo prejemke za opravljanje funkcije, povračila stroškov, kotizacije in zavarovanje za odgovornost. V nadzornem svetu Krke je Jamnik leta 2020 prejel dobrih 24.000 evrov bruto.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine