Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Anton Zakrajšek razrešen z mesta direktorja zavoda za blagovne rezerve

Nov v. d. direktorja bo Tomi Rumpf. Kriminalisti so zaradi nabav zaščitne opreme obiskali sedež blagovnih rezerv.
FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo
21. 4. 2020 | 19:15
21. 4. 2020 | 22:02
6:55
Kriminalisti so zaradi domnevno spornih nabav zaščitne opreme danes obiskali Zavod RS za blagovne rezerve, so nam sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Na zavodu so preverjali informacije v povezavi s primerom dobave zaščitnih mask, ki niso bile skladne z vsebino iz priložene dokumentacije. Ker postopek še poteka, podrobnosti niso želeli posredovati, poteza policije sledi objavam večih zgodb o netransparentnih nakupih zaščitne opreme v medijih.


 

Menjava na vrhu zavoda


Anton Zakrajšek. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Anton Zakrajšek. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Medtem je v javnost prišla neuradna napoved menjave na vrhu zavoda, kar je gospodarski minister Zdravko Počivalšek po seji vlade na Brdu pri Kranju tudi potrdil.

Vlada je danes razrešila dosedanjega direktorja Antona Zakrajška, ki je zavod vodil z dolgotrajne bolniške odsotnosti zaradi okužbe z novim koronavirusom. V teh tonih je izzvenelo tudi uradno podajanje razloga za menjavo. Po Počivalškovih besedah je Zakrajšek za razrešitev zaprosil sam, iz zdravstvenih razlogov.

Na položaju je bil od julija 2008, zdajšnji mandat bi se mu iztekel avgusta prihodnje leto.




 

V.d. z izkušnjami iz Kobilarne Lipica


Tomi Rumpf. FOTO: Dragica Jaksetič/Delo
Tomi Rumpf. FOTO: Dragica Jaksetič/Delo
Zakrajšku je bila po okužbi odrejena izolacija. Za njegovega naslednika je v vlogi v. d. imenoval Tomija Rumpfa, nekdanjega direktorja Kobilarne Lipica. S tega direktorskega položaja je leta 2012 odstopil zaradi ugotovitev računskega sodišča o domnevnih nepravilnostih pri finančnem poslovanju.

Ob tem je v preteklosti vodil družbo Lipica Turizem, Veterinarsko postajo Šmarje pri Jelšah in bil svetovalec generalnega direktorja v podjetju Bankom. Bil je tudi vodja kabineta ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in med drugim opravljal tudi različne vodstvene funkcije v Skupini Perutnine Ptuj, so še pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje.

Zavod za blagovne rezerve bo, če ne bo prišlo do nove nenadejane menjave, vodil do imenovanja novega direktorja oziroma najdlje do 21. aprila 2021.

Kot je dodal Počivalšek, je Zakrajšek po odhodu v izolacijo delo opravljal od doma in sodeloval pri vseh poslih zavoda. Gospodarsko ministrstvo ga je glede nekaterih opozorilo, da niso »v funkciji dobrega gospodarja«. Minister je dodal, da je odredil notranjo revizijo.


 

Pritiski zaradi brezplačnih nasvetov?


TV Slovenija je v večernem Dnevniku poročala, da naj bi na zavodu zaradi netransparentnih milijonskih poslov, ki so odmevali v javnosti, doživljali pritiske. Tamkajšnje razmere naj bi se poslabšale s prihodom svetovalca Mitje Terčeta, s katerim je zavod podpisal pogodbo (o brezplačnem svetovanju) 25. marca. Nekdanji direktor družbe Golte naj bi bil Počivalškov zaupnik.

Nadzoroval naj bi sklepanje pogodb. To je Počivalšek zanikal. Pred enim tednom je zavod s Terčetom prekinil pogodbo.

Zgodbe o netransparentnih nakupih so se v medijih sicer vrstile v zadnjih tednih. Nazadnje so na gospodarskem ministrstvu, pod katerega sodi Zavod za blagovne rezerve, skušali večjo odgovornost za odločitve o nakupih preložiti na Upravo RS za zaščito in reševanje, ki sodi pod obrambno ministrstvo. 
 

Šestan: Zadnjo besedo ima zavod


Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je danes izjavil, da predstavniki civilne zaščite sodelujejo z Zavodom za blagovne rezerve pri izboru ponudnikov zaščitne opreme, a ima zadnjo besedo zavod. Pri prevzemu se pogosto dogajajo nepravilnosti in reklamacije, je pojasnil in spomnil na plašče brez certifikatov, namenjene domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, in maske iz prtičkov, ki so jih reklamirale nekatere koroške občine. Danes so dobili tudi reklamacijo Psihiatrične bolnišnice Begunje, ki vrača 2500 neprimernih mask. 

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine