Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

KPK sedmim ministrom izrekel opomin

Zakon so kršili Matej Arčon, Tanja Fajon, Boštjan Poklukar, Emilija Stojmenova Duh, Dominika Švarc Pipan ter Sanja Ajanović Hovnik in Danijel Bešič Loredan.
Pomembno je, da najvišji predstavniki oblasti ravnajo odgovorno in v skladu z zakonodajo, saj se od njih pričakujeta vodenje z zgledom ter posebna skrbnost pri odpravljanju tveganj, krepitvi integritete in transparentnosti javnega sektorja, so poudarili na KPK. FOTO: KPK
Pomembno je, da najvišji predstavniki oblasti ravnajo odgovorno in v skladu z zakonodajo, saj se od njih pričakujeta vodenje z zgledom ter posebna skrbnost pri odpravljanju tveganj, krepitvi integritete in transparentnosti javnega sektorja, so poudarili na KPK. FOTO: KPK
S. B.
16. 11. 2023 | 10:29
16. 11. 2023 | 10:48
3:32

Komisija za preprečevanje korupcije je končala prekrškovne postopke, ki jih je proti sedmim zdajšnjim oziroma prejšnjim ministrom vodila zaradi nepravočasnega poročanja subjektov, za katere veljajo omejitve poslovanja. V vseh sedmih postopkih, ki so pravnomočno zaključeni, je komisija ministrom izdala opomin. To so Matej Arčon, Tanja Fajon, Boštjan Poklukar, Emilija Stojmenova Duh in Dominika Švarc Pipan ter takratna ministra Sanja Ajanović Hovnik in Danijel Bešič Loredan.

Kršili zakon o integriteti

Kot so pojasnili, je komisija maja 2023 prejela novinarska vprašanja, iz katerih je izhajalo, da nekateri ministri aktualne vlade niso poročali o subjektih, za katere v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije veljajo omejitve poslovanja. Zato je komisija pri organih, kjer opravljajo funkcijo (oziroma so jo opravljali) preverila, ali so poročali o povezavah s konkretnimi pravnimi subjekti. »Funkcionarji so namreč dolžni o subjektih, za katere veljajo omejitve poslovanja, seznaniti organ, pri katerem opravljajo funkcijo, saj ta organ s temi subjekti ne sme poslovati (oziroma lahko posluje le v določenih okoliščinah),« so pojasnili. Organ nato komisiji posreduje seznam subjektov, za katere veljajo omejitve poslovanja.

Na podlagi odgovorov ministrstev in vladnega urada, da funkcionarji o konkretnih subjektih niso poročali, je komisija uvedla prekrškovne postopke proti navedenim sedmim ministrom. V prekrškovnih postopkih je ugotovila, da so kršili šesti odstavek 35. člena zakona o integriteti, v skladu s katerim morajo ministrstvu v enem mesecu po nastopu funkcije oziroma nato najkasneje v osmih dneh po vsaki spremembi poročati o subjektih, za katere veljajo omejitve poslovanja.

Poročanje se nanaša na subjekte, v katerih so sami ali njihovi družinski člani udeleženi kot poslovodja, član poslovodstva ali zakoniti zastopnik oziroma neposredno ali prek drugih pravnih oseb v več kot petodstotnem deležu pri ustanoviteljskih pravicah, upravljanju ali kapitalu.

Upoštevali načelo sorazmernosti

Komisija je vsem kršiteljem ob upoštevanju ugotovljenega dejanskega stanja ter načela sorazmernosti izrekla prekrškovno sankcijo opomin, saj zakon o prekrških določa, da se ta lahko izreče, če je storilec pred izdajo odločbe predpisano obveznost izpolnil, so še sporočili. Obveznost poročanja organom, pri katerem opravljajo (so opravljali) funkcijo, so namreč vsi funkcionarji naknadno izpolnili.

Na komisiji so še poudarili, da je z vidika krepitve zaupanja v delovanje javnega sektorja zelo pomembno, da najvišji predstavniki oblasti ravnajo odgovorno in v skladu z zakonodajo, saj se od njih pričakujeta vodenje z zgledom ter posebna skrbnost pri odpravljanju tveganj, krepitvi integritete in transparentnosti javnega sektorja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine