Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

»Če želimo ublažiti cene kruha, bo morala vmes poseči država«

V komisiji za odkup in prodajo žit so slovensko pšenico prednostno ponudili slovenskim mlinarjem, a ti čakajo na novice z evropskih trgov.
Negotove razmere so posledica ruske agresije na Ukrajino in vročinskih valov v EU in ZDA. FOTO: Tadej Regent
Negotove razmere so posledica ruske agresije na Ukrajino in vročinskih valov v EU in ZDA. FOTO: Tadej Regent
30. 6. 2022 | 05:00
30. 6. 2022 | 09:03
8:04

V nadaljevanju preberite: 

Letošnja letina pšenice, katere žetev je pred vrati, bo po prvih napovedih kljub neugodnim vremenskim razmeram povprečna. Pridelali naj bi je okoli 130.000 ton, od tega 70 odstotkov krušne. Čeprav so kmetje lani dosegli nekoliko boljšo odkupno ceno, zaradi velikih podražitev vhodnih surovin za kmetijsko pridelavo žetev pričakujejo nelikvidni, opozarjajo v komisiji za odkup in prodajo žit. 

Za izboljšanje položaja kmetov in da bi potrošniki jedli kruh iz slovenske pšenice, je komisija, ki jo sestavljajo predstavniki kmetijsko-gozdarske zbornice, zadružne zveze in sindikata kmetov, enako kot lani slovensko pšenico prednostno ponudila v odkup slovenskim mlinarjem. Kako so se odzvali? V komisiji so tudi pozvali vlado, da odkupi vso slovensko krušno pšenico po enotni ceni 400 evrov za tono. Kaj o predlogu menijo na kmetijskem ministrstvu? In zakaj je razpadla žitna veriga? 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine