Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Koga zanima vodenje RTV Slovenija

Svet razrešil člana uprave Andreja Trčka. Rok za prijavo za predsednika uprave se izteče 20. avgusta.
Glasovanje o tem, kdo bo nasledil Zvezdana Martića, je pričakovati šele v začetku septembra. FOTO: Leon Vidic
Glasovanje o tem, kdo bo nasledil Zvezdana Martića, je pričakovati šele v začetku septembra. FOTO: Leon Vidic
13. 8. 2024 | 05:00
3:09

Čez dober teden bo znano, koliko posameznikov je pripravljeno prevzeti vodenje največje kulturne institucije v državi pri nas – RTV Slovenija. Naslednika Zvezdana Martića, ki je po izgubi podpore večine sveta zavoda odstopil kot predsednik uprave, z razpisom namreč iščejo do 20. avgusta. Nato bodo po besedah predsednika sveta Gorana Forbicija, ki jih je izrekel na včerajšnji seji, počakali še na prijave, oddane po pošti, jih preverili in se s prijavljenimi pogovorili.

Kot je bilo mogoče razumeti svetnike, pričakujejo, da bodo ob prijavi že imeli tudi ekipo, s katero bodo vodili RTV Slovenija. Že pred Martićem je namreč kot član uprave odstopil Simon Kardum, nato pa še Andrej Trček. Svetniki so se z njegovo odstopno izjavo, ki jo je podal 17. junija, sicer seznanili šele včeraj, saj je privolil, da bo čez poletje pomagal zagotavljati sklepčnost štiričlanske uprave. Od njenega začetka v njej ostaja le še delavski direktor Franci Pavšer.

Novoizvoljeni predsednik uprave bo tako moral v krajšem času v imenovanje predlagati še dva člana uprave.

Upravo za zdaj kot vršilka dolžnosti predsednika uprave vodi Natalija Gorščak, na njen predlog pa je svet do imenovanja celotne uprave oziroma za največ pol leta imenoval še v. d. člana uprave pravnika na RTV Slovenija Luko Rupnika.

Gorščakova, ki je pred tem vodila TV Slovenija, je sicer med tistimi, ki se bodo morda prijavili na razpis. Enako tudi Mirko Štular, aktualni direktor Radia Slovenija, ki je o tem razmišljal pred dobrim letom, a se na koncu za to ni odločil. Kot potencialni kandidat pa se na Kolodvorski omenja tudi Peter Dular, nekdanji pomočnik prejšnjega generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca, ki je bil nazadnje že v peterici prijavljenih za to funkcijo, a ga svet ni izbral.

Na razpis pa se ne bo prijavil Kadunc, je že napovedal v Delovem podkastu Moč politike.

image_alt
Ukinitev in vzpostavitev nove RTV Slovenija? Idiotsko

Na sejah sveta zavoda je bilo vsaj med tistimi člani, ki niso zaposleni na RTV Slovenija, večkrat slišati pričakovanje, da bi moral na čelo Kolodvorske priti nekdo od zunaj, ki bi se lotil temeljitega spreminjanja mestoma zastarelega sistema v finančnih težavah. A notranja javnost jih je pri tem opozarjala, da je ključno tudi poznavanje zapletenega sistema.

Glasovanje o kandidatih za predsednika uprave je po vseh omenjenih opravilih pričakovati šele v začetku septembra, in ne že na prihodnji redni seji sveta zavoda, ki bo predvidoma 28. avgusta.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine