Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Koalicija v razreševanje programskih svetnikov, Janša o ustavni obtožbi

Kot smo že napovedali, se je koalicija odločila, da gre v razreševanje devetih programskih svetnikov.
Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec, vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic in vodja poslancev SD Jani Prednik so podprli začetek razreševanja programskih svetnikov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec, vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic in vodja poslancev SD Jani Prednik so podprli začetek razreševanja programskih svetnikov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
15. 5. 2023 | 14:33
15. 5. 2023 | 18:12
5:28

Mandatno-volilna komisija državnega zbora bo na treh sejah v juniju odločala o razrešitvi devetih svetnikov programskega sveta RTV Slovenija, in sicer Slavka Kmetiča, Alojzija Bogataja, Leona Oblaka, Ivana Štuheca, Žige Kušarja, Alenke Gotar, Andreja Prebila, Jelke Stergel in Roka Hodeja.

Koalicija je to potezo komentirala danes ob 15. uri, a četudi je neuradno slišati, da so njihove poteze podkrepljene s pravnimi mnenji, o njih niso govorili. Prav tako niso pojasnjevali, na kateri zakon naj bi se pri razreševanju oprli, saj stari namreč ne velja več, novega, ki na povsem drugačen način ureja organe vodenja in upravljanja, pa so v večini ustavni sodniki zadržali.

Na vprašanje o tem, je vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Borut Sajovic dejal, da so po njegovem mnenju »odločitve sodišča o nezakonitostih, ki so pravnomočne, zadostna podlaga za nadaljevanje postopka razrešitev«.

Sajovic je sicer kot razlog za razreševanje navedel, da pelje »nezakonito in nekompetentno vodstvo RTV Slovenija s pomočjo in ob sodelovanju programskega sveta« RTV v bankrot, hkrati pa, da se »nam dogaja politično in ideološko prekrščevanje gledalk in gledalcev«.

Jani Prednik, vodja poslancev SD, je dejal, da je RTV v agoniji in da se je koalicija zato odločila za ukrepanje, Matej Tašner Vatovec, vodja poslancev Levice, pa pojasnil, da so se zato odločili za razrešitev svetnikov, »ki so namerno delovali proti javnemu servisu za lastne interese«.

Odločitev koalicije je na nek način pričakovana po tem, ko ustavni sodniki na seji prejšnji teden (še) niso sprejeli sklepa o odpravi zadržanja novele zakona o RTV Slovenija. Odprave trenutnega stanja pa tako ni na vidiku. O razreševanju se je koalicija že pogovarjala in posvetovala s pravniki, še preden je novela zakona o RTV Slovenija, ki naj bi končala trenutno stanje, prestala referendumsko odločanje.

image_alt
Možna odprava zadržanja novele, koalicija sicer razmišlja tudi o razreševanju

Takrat s to potezo niso želeli tvegati, saj je sam postopek nedorečen in potencialno dolgotrajen. Kot so navajali pravniki, bi morali proti vsakemu programskemu svetniku voditi poseben postopek, v katerem bi mu dokazovali protipravno in škodljivo ravnanje za RTV Slovenija. Omogočeno pa mu mora biti tudi sodno varstvo.

Da za tak sklep ni pravne podlage in bo tak sklep mandatno-volilne komisije nezakonit, se je sicer oglasil predsednik programskega sveta Peter Gregorčič.

Prvak SDS Janez Janša pa je zapisal, da bo potrditev takšnih sklepov zadosten razlog za ustavno obtožbo, ki se sicer vlaga zoper predsednika vlade oziroma ministra. O tem pa najprej glasuje državni zbor. Ogorčenje je izrazil tudi prvak NSi Matej Tonin in navedel, da bo na koncu očitno Sodišče EU moralo povedati, da se takšna »Svoboda« imenuje diktatura.

Spomnimo sicer, da je o razrešitvi programskih svetnikom premišljevala tudi Janševa koalicija, prav tako je šla v razreševanje nadzornikov, a jih je ustavilo upravno sodišče.

Glede na prve odzive je pričakovati, da bo tudi pri tokratnem razreševanju vsaj nekaj primerov končalo najprej na upravnem in nato morda ustavnem sodišču, kjer pa – vsaj glede na dostopne informacije – vlada pat pozicija glede vprašanja o RTV Slovenija.

Velja pa še dodati, da tudi, če bi slučajno vse razrešitve obveljale za zakonite, v programskem svetu še vedno ne bo zagotovljena večina za razrešitev generalnega vodstva, saj se koalicija najverjetneje ne bo spustila v imenovanje novih članov v »stari« programski svet.

V koaliciji so na zadnji seji mandatno-volilne komisije poudarjali odgovornost državnega zbora kot institucije, ki je imenovala programske svetnike. FOTO: Blaž Samec/Delo
V koaliciji so na zadnji seji mandatno-volilne komisije poudarjali odgovornost državnega zbora kot institucije, ki je imenovala programske svetnike. FOTO: Blaž Samec/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine