Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Možna odprava zadržanja novele, koalicija sicer razmišlja tudi o razreševanju

Koalicija menda preigrava možnost, da bi se spustila v razreševanje programskih svetnikov, če ustavno sodišče ne bo prej sprejelo drugačne odločitve.
V koaliciji so včeraj poudarjali odgovornost državnega zbora kot institucije, ki je imenovala programske svetnike. FOTO: Črt Piksi/Delo
V koaliciji so včeraj poudarjali odgovornost državnega zbora kot institucije, ki je imenovala programske svetnike. FOTO: Črt Piksi/Delo
11. 5. 2023 | 14:03
11. 5. 2023 | 19:04
3:41

Na seji parlamentarne mandatno-volilne komisije, kjer so se seznanili o nezakonitosti prvega imenovanja generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in njegovi nezakoniti razrešitvi direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak, so poslanci večkrat omenjali odgovornost državnega zbora kot institucije, ki je imenovala programske svetnike, odgovorne za te poteze. »Šli so kot bager čez vse in ta bager še zdaj vozi,« je ravnanje novega vodstva, ki da prejema navodila s Trstenjakove, komentiral Matej Tašner Vatovec, vodja poslancev Levice, stranke, ki tudi vodi kulturno ministrstvo. 

»Potem bomo pa verjetno imeli še eno sejo, ko bomo morali začeti postopke razreševanja teh ljudi,« pa je dejala Mojca Šetinc Pašek, poslanka Gibanja Svoboda.

Podrobneje danes izjave ni komentirala oziroma je dejala, da je le povedala to, kar si misli o delovanja programskega sveta, ki ga vodi Peter Gregorčič po »visokih demokratičnih standardih«, a po naših informacijah imajo njene besede tudi dejansko podlago. Koalicija menda preigrava možnost, da bi se v državnem zboru vendarle spustila v razreševanje programskih svetnikov, če seveda ustavno sodišče ne bo prej sprejelo drugačne odločitve – danes so o noveli zakona o RTV Slovenija namreč odločali znova in omenja se možnost odprave zadržanja, kar pomeni, da bi začela veljati na referendumu potrjena novela. To naj bi predlagal sodnik poročevalec Matej Accetto, saj naj bi se po poročanju Radia Slovenija izoblikovala zadostna večina. H temu pa bi lahko pripomogla tudi pravnomočnost omenjenih sodb in pa razmere na Kolodvorski. 

Z ustavnega sodišča so danes sicer sporočili, da v tej zadevi ustavno sodišče (še) ni sprejelo odločitve. Kaj bodo zadevo obravnavali znova, še ni jasno, a ob zadržanju so navedli, da jo bodo absolutno prednostno. 

Če odločitve še dlje časa ne bo, bi sicer koalicija lahko šla v razreševanje najmanj šestih programskih svetnikov in o čemer so se že pogovarjali in posvetovali s pravniki, še preden je novela zakona o RTV Slovenija, ki naj bi presekala s trenutnim stanjem, prestala referendumsko odločanje.

Takrat s to potezo niso želeli tvegati, saj je sam postopek nedorečen in potencialno dolgotrajen. Kot so navajali pravniki, bi morali proti vsakemu programskemu svetniku voditi poseben postopek, v katerem bi mu dokazovali protipravno in škodljivo ravnanje za RTV Slovenija. Omogočeno pa bi mu moralo biti tudi sodno varstvo.

image_alt
Zakaj koalicija zavrača razrešitev programskih svetnikov

A v tem času je ta del starega zakona, ki je urejal to področje, nehal veljati, ustavno sodišče pa se je odločilo za zadržanje novega in ohranitev mandatov trenutnih vodstvenih struktur, zato se ob tej koalicijski odločitvi pojavlja več vprašanj, kako točno naj bi to razreševanje v državnem zboru izpeljali in ali bo z njim koalicija na koncu prepričala tudi sodišče.

V koaliciji se sicer omenja, da imajo za morebitno ukrepanje tudi pravna mnenja. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine