Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Premier Golob predlaga razrešitev ministrice Šinko, minister Brežan odstopil

Premier je koalicijske partnerje seznanil, da Irena Šinko in Uroš Brežan ne uživata več njegove podpore. Sanja Ajanović Hovnik trdi, da jo še ima.
Nadaljnje menjave v vladi bodo, je predsednik vlade danes sporočil tudi koalicijskim partnerjem. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Nadaljnje menjave v vladi bodo, je predsednik vlade danes sporočil tudi koalicijskim partnerjem. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
4. 10. 2023 | 13:59
4. 10. 2023 | 20:19
5:10

Predsednik vlade Robert Golob je po naših informacijah koalicijske partnerje danes pred sejo vlade obvestil, da kmetijska ministrica Irena Šinko in minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan ne uživata njegove podpore. »Zakaj ministra ne uživata več zaupanja predsednika vlade, pa mora pojasniti sam, mi smo z informacijo seznanjeni,« je dejala predsednica SD Tanja Fajon. Naj pa bi jim zatrdil, da bo Brežan odstopil še danes, med tem ko je Šinkova za Delo potrdila, da ne bo odstopila in da želi, da jo razrešijo. Na vprašanje, ali pritiskajo nanjo, naj odstopi, je Šinkova odgovorila, da ne.

Golob je tako zvečer v državni zbor poslal predlog za razrešitev ministrice Šinko in odstopno izjavo ministra Brežana, ki jo je menda pred sebe dobil že v torek.

»Ministrica se ni ustrezno odzvala na situacijo v zvezi z obveščanjem pri upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ko uprava ni ustrezno obvladovala kriznih dogodkov, povezanih z neskladno in nevarno hrano ter ni zagotavljala pravočasnega, jasnega in zanesljivega obveščanja javnosti o živilih, ki niso skladna ali varna za potrošnika. Še več, ministrica je tudi, ko je bila tematika izpostavljena tako strokovno kot javno, zagovarjala stališče upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter ga prepoznala kot ustreznega,« so kot razlog za njeno razrešitev navedli v kabinetu predsednika vlade.

Sam pa je Golob za STA pojasnil, da Brežanu ne očita počasnosti intervencijskih ukrepov po poplavah, ampak je problem predvsem v tem, kako so se organizacijsko vzpostavili, da bi lahko bili hitri in učinkoviti pri sproščanju sredstev za poplačilo del in bi lahko, če se nič ne bi spremenilo, to pripeljalo na primer do likvidnostnih težav, o katerih govorijo župani. Intervencijska dela so sicer potekala brez zastojev.

Vodenje ministrstva za kmetijstvo bo začasno prevzel obrambni minister Marjan Šarec, resor naravnih virov in okolja pa ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Neuradno je slišati, da manjši koalicijski stranki ne bosta imeli težav z razreševanjem Šinkove.

Zahtevajo pa dodatna pojasnila od ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. »Počakajmo, da vidimo, koliko bo to prepričljivo in podkrepljeno,« je dejal Matej T. Vatovec, vodja poslancev Levice, ki je spomnil tudi, da se še čakajo tudi rezultati preizkusov protikorupcijske komisije. »Če nas bo prepričala, bo uživala našo podporo,« je dejala Fajonova.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine