Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Koalicija načrtovala superinterpelacijski dan

Opozicija zahtevala izredno sejo, da bi preprečila obravnavo vseh treh interpelacij na isti dan.
Koalicija je serijsko vlaganje interpelacije skušala končati naenkrat s sejo državnega zbora, ki bi imela potencial za doseganje dolžinskih rekordov. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Koalicija je serijsko vlaganje interpelacije skušala končati naenkrat s sejo državnega zbora, ki bi imela potencial za doseganje dolžinskih rekordov. FOTO: Voranc Vogel/Delo
2. 3. 2021 | 06:00
2. 3. 2021 | 08:00
3:10
Po tem, ko je opozicija drugo za drugo vložila interpelacije zoper ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja, ministrico za izobraževanje Simono Kustec in pa kulturnega ministra Vaska Simonitija, so se po naših informacijah v koaliciji poigravali z idejo, da bi z vsemi tremi opraviti kar na isti dan. Pozornost bi se tako razpršila. »Nisem bil seznanjen s takšnimi idejami,« komentira predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ki pa je med tem na mizo že dobil zahtevo opozicije za sklic izredne seje z obravnavo interpelacije zoper ministrico za izobraževanje.

»Še vedno ocenjujemo, in pri tem smo v opoziciji enotni, da vsak dan, ko ostaja Simona Kustec na položaju, povzroča ogromno škodo za svoj resor,« pa je razlog, zakaj si želijo čimprejšnje obravnave interpelacije zoper ministrico za izobraževanje, komentiral prvopodpisani pod njo Matej T. Vatovec, vodja poslanske skupine Levice.

Interpelacija zoper ministrico za šolstvo Simono Kustec bo najverjetneje na sporedu 15. marca. FOTO: Jure Eržen/Delo
Interpelacija zoper ministrico za šolstvo Simono Kustec bo najverjetneje na sporedu 15. marca. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ker pa poslovnik državnega zbora omenja tudi, da naj bi dobili poslanci odgovor interpelirancev najmanj 15 dni pred sejo državnega zbora, na kateri se obravnava interpelacija, bo ta po besedah Igorja Zorčiča predvidoma sklicana 15. marca. Torej približno teden ali dva prej, kot bi prišla na vrsto sicer.

Čeprav so v opoziciji prepričani, da odgovor Kustečeve, ki so ga dobili prejšnji teden, pravzaprav pritrjuje vsem njihovim očitkom – nanizali so jih kar dvajset –, pa se že zdaj nakazuje, da potrebnih 46 poslanskih glasov za njeno razrešitev najverjetneje ne bodo zbrali. Tudi v zdaj »opozicijskem« Desusu se po naših informacijah naj ne bi pridružili LMŠ, SD, Levici in SAB, saj so že ob vlaganju interpelacije v poslanski skupini zavzeli stališče, da so bili do nedavnega del vlade in so tako posredno soodločali pri nekaterih očitanih potezah.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo
Več pomislekov tako znotraj Desusa kot tudi koalicije pa bi lahko sprožila interpelacija kulturnega ministra Simonitija, ki bo – če ne bo vložena še kakšna zahteva za sklic izredne seje – na vrsti predvidoma konec meseca. V SMC so svoje nezadovoljstvo z delom Simonitija izrazili že večkrat – menda so tudi na koalicijskem vrhu predlagali njegovo zamenjavo, a jih je premier Janez Janša zavrnil. Kako bodo ravnali v primeru njegove interpelacije, v poslanski skupini sicer še niso razpravljali, jih pa k nepodpori interpelacij jasno zavezuje koalicijska pogodba.

Da so bile interpelacije vložene politično netaktično, sicer ocenjujejo še sogovorniki v koaliciji, saj so jih prejele vse partnerice (SDS, NSi in SMC), kar pa bi jih lahko pri medsebojnem branjenju še dodatno povezalo. Doslej so skupaj ubranili že gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in notranjega ministra Aleša Hojsa, medtem ko državni zbor o interpelaciji kmetijske ministrice Aleksandre Pivec ni glasoval, saj je prej odstopila.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine