Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Opozicija: Minister kriv za nemogoč položaj samozaposlenih v kulturi

V strankah Kul ministru za kulturo Vasku Simonitiju med drugim očitajo, da ni vzpostavil dialoga s kulturniki.
Minister za kulturo Vasko Simoniti. FOTO: Leon Vidic/Delo
Minister za kulturo Vasko Simoniti. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ka. M.
5. 2. 2021 | 11:55
5. 2. 2021 | 16:18
3:46
Opozicijske stranke LMŠ, Levica, SD in SAB, združene v koalicijo Kul, so danes v skladu z napovedjo v parlamentarni postopek vložile tretjo interpelacijo proti ministru vlade Janeza Janše v zadnjih tednih. Predstavniki opozicije so sprožili interpelacijski postopek proti ministru za kulturo Vasku Simonitiju. Pred tem so interpelacijo že vložili proti ministrici za izobraževanje, znanost in šport Simoni Kustec ter ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju

image_alt
Darilo za kulturnega ministra Simonitija je že pripravljeno


Interpelacijo kulturnega ministra Simonitija je prejšnji teden napovedal Dejan Prešiček iz stranke SD. Deset razlogov za interpelacijo je na današnji novinarski konferenci predstavil poslanec SD Matjaž Nemec. Opozicija ministru očita odgovornost za neučinkovito ukrepanje pri omejevanju in odpravi posledic blokade izvajanja storitev na področju kulture zaradi pandemije, odgovornost za napade na svobodo novinarskega dela (vključno s poskusom vplivanja na STA in RTV), neizplačevanje sredstev za opravljeno delo na filmskemu področju, odgovornost za deložacijo uporabnikov prostorov na Metelkovi 6, politični odvzem statusa samozaposlenega v kulturi, retrogradno vodenje kulturne politike in suspenz socialnega dialoga, politično kadrovanje v javnih kulturnih ustanovah, nespoštovanje ustavnega načela delitve cerkve od države ter nepripravo nacionalnega programa za kulturo.

Novinarsko konferenco strank Koalicije ustavnega loka o interpelaciji si lahko ogledate tukaj



Violeta Tomić iz stranke Levica in predsednica parlamentarnega odbora za kulturo je ministru Simonitiju prav tako očitala nemogoč položaj samozaposlenih, »popolno uničenje slovenskega filma« in nespoštovanje ustavnega načela ločitve cerkve od države – kot je poudarila, je vlada dala večje bonitete verskim uslužbencem kot kulturnim delavcem. Menila je tudi, da je minister kriv za »uničenje slovenske medijske krajine«, saj je molčal, ko so se dogajali pritiski na javno RTV in STA. Kot je povedala, stranke Kul kulturnikom in uporabnikom kulture ob dnevu kulture ne morejo dati večjega darila, kot je možnost, da »nekulturni minister odide«. Spomnila je, da so v parlamentu proti predlogom ministrstva za kulturo glasovali tudi poslanci stranke SMC in Desusa, ter komentirala, da kulturni sektor zasluži nekoga, ki bo »hotel razumeti to problematiko«.



Poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik je menila, da minister Simoniti krši splošno sprejete norme in izključuje dialog z vsemi, ki ne mislijo enako kot on. Poslužuje da se politike represije, kaznovanja, njegov edini cilj pa je po njenih besedah preoblikovanje kulture na način, ki bo po okusu »ene stranke«. Njegove strategije so »izjemno nevarne in mnogokrat zakonsko sporne«, spodkopavajo javni interes in v družbi ustvarjajo razdor.  

Da so afere spremljale seje parlamentarnega odbora za kulturo, je povedal poslanec SAB Marko Bandelli. Kot je spomnil, so v stranki SAB predlagali bone za kulturo, ki pa niso bili vključeni v nobenega od protikoronskih svežnjev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine