Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Kmetje ministrici: Zaščititi je treba zemljo, predlog rešitve ni sprejemljiv

Kmetijska ministrica ob obisku Spodnje Savinjske doline: Stališče ministrstva ostaja tako, kot je bilo.
Suhi zadrževalniki predvidevajo visoke nasipe, ki bi potekali po kmetijskih zemljiščih, v Spodnji Savinjski je največ hmeljišč. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Suhi zadrževalniki predvidevajo visoke nasipe, ki bi potekali po kmetijskih zemljiščih, v Spodnji Savinjski je največ hmeljišč. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
29. 2. 2024 | 20:31
29. 2. 2024 | 20:48
5:14

V nadaljevanju preberite:

Kmetje so ob nedavnih protestih proti suhim zadrževalnikom pred direkcijo za vode v Celju zahtevali srečanje z ministrom za naravne vire in prostor Jožetom Novakom in ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Matejo Čalušić.

Štirinajstdnevni rok za srečanje z ministrom Novakom se izteka jutri, danes pa so se v Šempetru v Spodnji Savinjski dolini srečali z ministrico Matejo Čalušić. Kmetje vztrajajo, da suhi zadrževalniki niso edina možnost.

Ministrica je v Spodnjo Savinjsko dolino prišla, da bi se na terenu seznanila s konkretnimi primeri, je pojasnila po kratkem sestanku s kmeti v Šempetru. Kmete najbolj vznemirja priprava državnega prostorskega načrta (DPN), ki predvideva več suhih zadrževalnikov ob Savinji in Bolski, ureditev strug in visokih nasipov ter tudi mokre zadrževalnike.

Sklep o pripravi DPN je vlada sprejela konec januarja, DPN naj bi sprejeli do konca leta 2025. Kakšne bodo rešitve v DPN, še ni znano, ministrstvo za kmetijstvo je sicer seznanjeno z interno verzijo, ki naj bi bila zelo podobna kot prvotna, po kateri bi se v suhih zadrževalnikih lahko razlilo več kot 11 milijonov kubičnih metrov vode.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine