Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kaj po referendumih? Tri zakone bodo vložili poslanci, enega vlada

Prvi pogovori o uresničitvi volje volivcev že potekajo. V sredo srečanje prvakov glede volilne zakonodaje.
Koalicija se je z ministrstvi že lotila priprave zakonodajnih vsebin, a pot do uresničitve izkazane volje volivcev na posvetovalnem referendumu bo še dolga. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Koalicija se je z ministrstvi že lotila priprave zakonodajnih vsebin, a pot do uresničitve izkazane volje volivcev na posvetovalnem referendumu bo še dolga. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
28. 6. 2024 | 05:00
0:26

Država volilna komisija (DVK) je še uradno potrdila, da so se volivci 9. junija ob vseh štirih posvetovalnih referendumskih vprašanjih večinsko izrekli za. Najbolj jasno, in sicer 70,89-odstotno so volivci podprli uvedbo preferenčnega glasu, uzakonitev gojenja in predelovanja konoplje v medicinske namene s 66,71 odstotka, pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja s 54,89 odstotka in legalizacijo konoplje za osebno rabo z 51,57 odstotka.

Ker so se volivci do omenjenih tem izrekali le na načelni ravni, bo zdaj šele sledilo oblikovanje zakonodajnih predlogov, česar naj bi se v koaliciji sicer že lotevali. Neuradno je slišati, da so se tudi že dogovorili, da bodo tri zakone vložili poslanci, le najbolj tehničnega o uzakonitvi gojenja in predelovanja konoplje v medicinske namene, naj bi v parlamentarno proceduro poslala vlada. To sicer ne pomeni, da na pristojnih ministrstvih ne bodo sodelovali pri pripravi. V koaliciji se zavezujejo, da bodo vključili tudi širšo javnost.

V pobudnici referendumov Gibanju Svoboda si želijo, da bi prvi trojček zakonov v parlamentarno proceduro romal še letos. Bolj zadržani se zdijo pri legalizaciji konoplje za osebno rabo, medtem ko si v Levici želijo izpeljati tudi ta korak pred koncem mandata. Prav zaradi njihovega vztrajanja je prišlo tudi do razširitve referendumskega vprašanja.

Naj dodamo, da so tako v podmladku Gibanja Svobode kot SD v preteklosti že predstavljali svoje predloge legalizacije, a popolnega soglasja v obeh strankah za kaj takega nikoli ni bilo.

Najbolj se mudi z uzakonitvijo prednostnega glasu na parlamentarnih volitvah, saj se praviloma leto dni pred predvidenimi volitvami zakonodaje ne spreminja več. Samo besedilo je sicer še najmanjši problem. Da imajo osnutek novele zakona o volitvah v državni zbor že pripravljen, so nam potrdili na ministrstvu za javno upravo. »V naslednjem koraku je predvidena dodelava osnutka novele, upoštevaje obravnavo nerešenih vprašanj in usklajevanje, saj je to zakon, za sprejetje katerega je nujna dvetretjinska večina vseh poslancev,« še pravijo na ministrstvu za javno upravo.

In prav iskanje ustrezne večine, 60 poslanskih glasov, bi lahko bilo najtežavnejša naloga. Koalicija je sama nima, še več, neenotni so tudi poslanci SD. Takoj po razglasitvi rezultatov so v opozicijski NSi, ki je nujna za doseganje večine, že izrazili dvom o uspehu, češ da v Gibanju Svoboda ne vidijo verodostojnega sogovornika. Če so se strasti po volitvah vendarle umirile, bodo prvaki vseh parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin preverjali na sestanku v sredo pri predsedniku vlade. Na vpogled naj bi dobili tudi že omenjeni predlog zakona in se do njega opredelili.

image_alt
Preferenčni glas: Dvomi o možnosti uspeha v NSi, ostro v SD

Pomisleke in nasprotovanja pa je mogoče pričakovati tudi pri uzakonitvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, pri čemer naj bi dopolnjevali zakon društva Srebrna nit. Opozicija v doseženem referendumskem rezultatu ne vidi zadostnega družbenega soglasja. Ostro proti predlogu zakona, na katerem naj bi gradili, so bile tudi zdravniške organizacije.

image_alt
Slovenci podprli uzakonitev pomoči pri končanju življenja

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine