Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Izolska bolnišnica se bojuje z okužbami

Rezultati rednih testiranj so v zadnjih dveh tednih odkrili 75 zaposlenih, ki so bili pozitivni na novi koronavirus.
V Splošni bolnišnici Izola sprejemajo le paciente z urgentno ali zelo hitro obravnavo. Foto Leon Vidic
V Splošni bolnišnici Izola sprejemajo le paciente z urgentno ali zelo hitro obravnavo. Foto Leon Vidic
4. 12. 2020 | 06:00
3:58
V Splošni bolnišnici Izola so v zadnjih dveh tednih, odkar so začeli redno testirati zaposlene, odkrili 75 okuženih, ki so bili večinoma brez značilnih simptomov covida-19. Koliko od teh je zdravnikov in medicinskih sester ter koliko je drugega osebja, tako kot po drugih bolnišnicah ne razkrivajo. Strokovni direktor Dušan Deisinger pričakuje, da se bodo v prihodnjih tednih zadeve umirile.

Dušan Deisinger meni, da imajo kljub številnim okužbam med zaposlenimi stvari pod nadzorom. »Obalno-kraška regija ima sicer še vedno precej nizko incidenco okužb v zadnjih 14 dneh [630 na 100.000 prebivalcev, op. a.], a se bo to najverjetneje kmalu spremenilo,« napoveduje. Hitre teste za odkrivanje okužb so začeli uporabljati 20. novembra in odkrili 30 okuženih zaposlenih in 20 pacientov – ti so bili zunaj oddelka za covid-19. Okužbe so potem potrdili tudi z zanesljivejšimi molekularnimi testi. Po Deisingerjevih besedah so zaposleni, pri katerih so odkrili okužbo, z različnih oddelkov. Trenutno sprejemajo le paciente, ki so k njim napoteni na urgentno ali zelo hitro obravnavo. Še naprej pa delujejo ambulantni programi, kot so ginekološki dispanzer, porodnišnica, ortopedija in pediatrija.
 

Združili oddelke in razkužujejo prostore


Skladno z navodili službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb ljubljanskega kliničnega centra so v bolnišnici začeli združevati oddelke in sistematično razkuževati prostore. Okužene paciente so namestili v dve od skupaj petih etaž. Po včerajšnjih podatkih so imeli v obravnavi 55 okuženih pacientov, od teh je bilo 50 akutnih in pet na intenzivni negi, odpustili so tri, eden pa je preminil. »Za zdaj imamo na oddelku za covid-19 še nekaj prostih postelj,« zagotavlja sogovornik. Zaposlene testirajo enkrat na teden, vsakega pacienta ob prihodu, tiste, ki jih imajo v oskrbi, pa preverijo na štiri dni. Po Deisingerjevih besedah je precej večja verjetnost, da pacienti pridejo v bolnišnico že okuženi, kot da bi se okužili tam. Da bi bila mera polna, se je v bolnišnici spet pojavila legionela, kar pa rešujejo kot običajno.

Covid19IzolskaBol_3Dec
Covid19IzolskaBol_3Dec

 

V domovih starejših se razmere umirjajo


»Največji problem v regiji je bil velik rast okužb v domovih za starejše v Izoli in Luciji, a se zadeve počasi umirjajo,« je povzel Rok Kamenšek, vodja koprske izpostave uprave za zaščito in reševanje. »V domu smo imeli okoli 70 okužb med oskrbovanci, ki jih je vseh skupaj 164, in 20 med zaposlenimi, a se v zadnjih dneh to število zelo znižuje,« pravi Marinela Šavle Reščič, direktorica Centra za starejše občane v Luciji. Vse stanovalce in osebje testirajo na teden dni. Nove smernice ministrstva, naj sprostijo obiske v vseh treh epidemioloških conah, tudi sivi in rdeči, pa bodo začeli izvajati šele čez kak teden, saj so trenutno še kadrovsko podhranjeni.

Težave pa se po besedah Suvade Čatak, vodje koprskega Gerontološkega centra, pojavljajo pri pomoči na domu, za katero je trenutno vzpostavljena čakalna doba. »Vprašanje je, kako bomo poskrbeli za vse okužene starostnike, če se bo njihov delež še povečeval. Socialna oskrbovalka, ki obiskuje okuženega starostnika, ne more več do vseh tistih, ki niso okuženi, a prav tako potrebujejo njeno pomoč. Zato lahko oskrbi manj uporabnikov,« opozarja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine