Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Horváth z zahtevo za revizijo nad sodbo sodišča o nezdružljivosti funkcij

»Še vedno vztrajam pri tem, da je to krčenje ustavnih pravic narodnih skupnosti, in bom izrabil vsa pravna sredstva, da to tudi dokažem,« je dejal.
Ferenc Horváth. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ferenc Horváth. FOTO: Voranc Vogel/Delo
STA
19. 9. 2024 | 13:01
19. 9. 2024 | 13:59
4:03

Poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horváth bo na vrhovno sodišče vložil zahtevo za revizijo sodbe upravnega sodišča, ki je presodilo, da je opravljal nezdružljivi funkciji, saj se s to razlago ne strinja. V DZ je sicer prispela še ena zahteva za prenehanje njegovega mandata, a v DZ ugotavljajo, da za odločanje v tem primeru niso pristojni.

Upravno sodišče je namreč zavrnilo Horváthovo tožbo proti opozorilu, s katerim je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) leta 2019 ugotovila nezdružljivost poslanske funkcije z dejavnostjo zastopanja v Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti. V sodbi se je po navedbah KPK tudi vsebinsko opredelilo, da funkciji nista združljivi in da v primeru Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti ne gre za izjemo, za katero zakonske določbe glede nezdružljivosti funkcij ne bi veljale.

V postopku je tako upravno sodišče odločilo, da je KPK ravnala pravilno, ko je proti poslancu vodila postopek zaradi suma nezdružljivosti funkcij. V sodbi je zapisalo, da poslanci niso izvzeti iz sistemske ureditve v zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, katere namen je ustvariti enoten in celovit pravni okvir na področju integritete in preprečevanja korupcije.

Sodba upravnega sodišča je pravnomočna, proti njej je mogoče vložiti izredno pravno sredstvo, zahtevo za revizijo, kar bo Horváth, kot je napovedal za STA, tudi storil. »Še vedno vztrajam pri tem, da je to krčenje ustavnih pravic narodnih skupnosti, in bom izrabil vsa pravna sredstva, da to tudi dokažem,« je dejal. Kot poslanec madžarske narodne skupnosti se mora zavzemati, da se bodo njihove pravice, zapisane v ustavi, ohranile na najvišji ravni, je še dodal.

Mandat mu je potekel

»Mislim, da je absurd omejevati, da poslanec narodne skupnosti ne bi smel sodelovati v različnih narodnostnih strukturah,« je še zatrdil Horváth, ki sicer funkcije v Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti ne opravlja več, saj mu je potekel mandat.

Poleg tega je po poročanju Dela v DZ prispela tudi zahteva za ugotovitev prenehanja Horváthovega poslanskega mandata, ki jo je vložil pripadnik madžarske narodne skupnosti Attila Kovács. Po njegovem mnenju Horváth opravlja nezdružljivi funkciji, ker je ob poslanski funkciji tudi član programskega odbora Radiotelevizije Slovenija za madžarski narodnostni program, kar naj bi bilo v nasprotju z zakonom o RTVS.

A po Horváthovih besedah zakon poslancem prepoveduje le članstvo v svetu RTVS, ne pa tudi v programskem odboru za narodnostni program. To je v mnenju o njegovem imenovanju zapisalo tudi ministrstvo za kulturo, je poudaril.

Mandatno-volilna komisija DZ pa je Attili Kovácsu odgovorila, da mora biti za kakršno koli ukrepanje državnega zbora v primeru nezdružljivosti ta najprej ugotovljena pri pristojnem organu. V tem primeru je to KPK, ki bedi nad izvajanjem zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. DZ tako nima pravne podlage za vodenje postopka ugotavljanja nezdružljivosti, je Kovácsu odgovorila predsednica komisije Janja Sluga. Iz odgovora, ki ga je pridobila STA, sicer izhaja, da je Kovács na KPK že naslovil prijavo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine