Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Gregor Židan jo je odnesel le z »opominom«

Primer poslanca SD znova pokazal, da nezdružljivost ni primerno urejena.
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
17. 6. 2021 | 10:01
17. 6. 2021 | 15:53
1:56
Ob ugotovitvi, da je ob obstoječem zakonu o poslancih ter zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije ureditev nezdružljivosti nejasna, je mandatno-volilno volilna komisija včeraj zaključila le, da poslanec SD Gregor Židan ni izpolnil dolžnosti obveščanja o opravljanju dopolnilne dejavnosti, saj o svoji trenerski dejavnosti – ta sicer sodi med dopustne izjeme splošne prepovedi – na marčnem evropskem prvenstvu za mlade ni obvestil pristojne komisije. Vse poslance so posvarili, naj to počnejo predhodno.

image_alt
Za odvzem poslanskega mandata Gregorja Židana ni pravne podlage


Da ni pravne podlage, da bi poslanca SD sankcionirali ali mu celo odvzeli poslanski mandat, kar bi radi videli tudi posamezniki v koaliciji – Gregor Židan je nadomestni poslanec prvaka SMC Zdravka Počivalška, ki je prestopil v SD –, pa je poslance pred tem opozorila tudi zakonodajno-pravna služba. Težavo poleg nekoherentnosti obeh zakonov predstavlja tudi manko učinkovitega sodnega varstva v zvezi z odvzemom mandata, kar je ugotovilo že ustavno sodišče v primeru odvzema mandata prvaku SDS Janezu Janši, a poslanci te neustavnosti še zdaj niso odpravili.

»Ugotavljate, kako pereč je ta problem, zato pričakujem, da boste nemudoma vložili zakon in ta dva zakona uskladili, sicer bom to storila jaz,« je izjavila Janja Sluga, ki je opozorila, da SDS ni problematizirala neusklajenosti, ko so obravnavali opravljanje nezdružljivosti funkcij poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvátha. Ta funkcijo madžarske samoupravne narodne skupnosti opravlja še zdaj. Odločitev KPK o nezdružljivosti pa izpodbija na upravnem sodišču.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine