Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

S Triglava evakuirali neustrezno opremljeni pohodnici, 33-letnika še niso našli

Razmere v gorah so zimske in zato nevarne. V visokogorju je sneg, ponekod je podlaga lahko ledena. Še vedno iščejo tujega pohodnika, ki se ni vrnil v dolino.
Fotografije je simbolična. FOTO: Mirko Kunšič
Fotografije je simbolična. FOTO: Mirko Kunšič
Be. B., P. M.
16. 9. 2024 | 12:03
16. 9. 2024 | 18:52
7:41

Množičnim reševanjem v gorah še kar ni videti konca. Letalska policijska enota je z dežurno ekipo GRZS za reševanje v gorah včeraj z območja Triglava evakuirala dve tuji pohodnici. Ti sta se zaradi poslabšanja vremena in snega že v petek zatekli v Dom Valentina Staniča pod Triglavom, so sporočili s policije.

Razmere se do včeraj niso toliko izboljšale, da bi lahko varno sestopili, poleg tega za sestop v zimskih razmerah niti nista imeli ustrezne opreme. V visokogorju je sneg, ponekod je podlaga tudi ledena, opozarjajo pristojni. Zato sta policija in GRZS z dežurno ekipo včeraj popoldne izvedli reševanje in ju s helikopterjem prepeljali v dolino. Reševanje je zelo oteževal močan veter.

Matjaž Šerkezi FOTO: Črt Piksi/Delo
Matjaž Šerkezi FOTO: Črt Piksi/Delo

Iščejo tujega pohodnika, ki se ni vrnil v dolino

Danes na širšem območju Triglava iščejo tujega pohodnika, ki se včeraj z območja Triglava ni vrnil v dolino. Po podatkih, ki jih ima policija, je šel moški v gore sam, na Triglav pa naj bi se iz Krme odpravil s petka na soboto. Prenočil je na Kredarici. Aktivnosti policije potekajo v sodelovanju z gorskimi reševalci GRS Mojstrana in policijskim helikopterjem z dežurno ekipo GRZS za reševanje v gorah.

Vzpone po zahtevnih in zelo zahtevnih poteh pohodnikom z manj izkušnjami do umiritve razmer odsvetujejo. FOTO: Roman Šipić/Delo
Vzpone po zahtevnih in zelo zahtevnih poteh pohodnikom z manj izkušnjami do umiritve razmer odsvetujejo. FOTO: Roman Šipić/Delo

Pohodnik je star 33 let, domnevno nosi oblačila sivo zelene barve, ima kratke rjave lase in nahrbtnik najverjetneje modre barve. Policija več podatkov nima, so pa njegovo vozilo našli v dolini Krma. Policija prosi vse, ki bi karkoli vedeli o pohodniku ali ga videli, naj to sporočijo na najbližjo policijsko postajo ali PP Kranjska Gora na 04/ 582 07 00 ali pokličejo na številko 113 ali anonimni telefon 080 1200.

Nujna je popolna zimska oprema

Policija opozarja, da razmere v gorah niso več poletne ali jesenske, ampak že zelo zimske in zato nevarne. V visokogorju je sneg, ponekod je podlaga lahko ledena, že nekaj dni vztrajajo tudi zelo nizke temperature in ponekod zelo močan veter. Nujna je popolna zimska oprema.

Policija opozarja, da t. i. »mini derezice« niso ustrezna gorniška oprema in se uporabljajo zgolj za položnejše, široke in uhojene poti, ki nimajo bočnega naklona. Vzpone po zahtevnih in zelo zahtevnih poteh pohodnikom z manj izkušnjami do umiritve razmer odsvetujejo.

Kot na svoji spletni strani navaja GRZS, pohodniki v teh razmerah nujno potrebujejo: cepin, dereze, pa tudi plazovni trojček: lavinsko žolno, lopato in sondo. Opremo je tudi treba znati uporabljati. Za vse, ki niste vešči uporabe zimske opreme, priporočajo najem gorskega vodnika. Nujno pa je, kot dodajo, imeti v mislih, da je dan vse krajši in da je treba temu primerno prilagoditi turo. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine