Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V enem dnevu štiri helikopterska reševanja, ljudje nespametno rinejo v nevihto

V tem tednu, pa je šele četrtek, je policijski helikopter v gore poletel že enajstkrat.
Reševanje poškodovanega Poljaka pod Triglavom. FOTO: Slovenska policija
Reševanje poškodovanega Poljaka pod Triglavom. FOTO: Slovenska policija
A. I.
15. 8. 2024 | 08:51
15. 8. 2024 | 10:17
5:35

Poletni topli dnevi v slovenske gore še naprej privabljajo množice domačih in tujih pohodnikov. Predvsem s slednjimi imajo kup dela gorski reševalci in policisti, saj si številni nespametno izbirajo prezahtevne ture oziroma se niti ne pozanimajo, na kakšen teren se podajajo.

image_alt
Tura na Triglav, Razor ali Prisank ni zgolj »hiking«

Letalska policijska enota je z dežurno ekipo Gorske reševalne zveze Slovenija (GRZS) za reševanje v gorah včeraj obravnavala kar šest klicev na pomoč. V štirih primerih je ekipa s policijskim helikopterjem opravila reševanje, v dveh primerih pa je bilo reševanje preklicano, medtem ko je posadka še pred vzletom čakala na umiritev vremena zaradi hujše nevihte.

V tem tednu, pa je šele četrtek, je policijski helikopter v gore poletel že enajstkrat Trikrat v ponedeljek in po štirikrat v torek in sredo. Prejšnji teden je bilo reševanj 19, obremenjenost posadk in reševalcev pa se zelo stopnjuje predvsem v zadnjih treh tednih, ko je sezona dobila še dodaten zagon in je v gorah umrlo že pet ljudi.

V ponedeljek so bila reševanja v dveh primerih nujna zaradi poškodb ob padajočem kamenju, so sporočili s Policije. Eden je med reševanjem zadel gorskega reševalca, v drugem primeru pa je na območju Triglava kamen priletel v zatilje pohodnice. Tretje ponedeljkovo reševanje so bili primorani opraviti na Kredarici zaradi bolezenskega stanja.

image_alt
​Še vedno prepogosto rešujejo facebook planince

V torek je v severni Triglavski steni med plezanjem padel alpinist in se zelo hudo poškodoval, nad planino Dobrenjščica je pohodnik zašel na neprehoden in nevaren teren. Na Kobariškem stolu je umrl jadralni padalec, na Kredarici pa so gorski reševalci zaradi slabosti pomagali belgijski pohodnici.  

V tem tednu, pa je šele četrtek, je policijski helikopter v gore poletel že enajstkrat. FOTO: Matej Družnik/Delo
V tem tednu, pa je šele četrtek, je policijski helikopter v gore poletel že enajstkrat. FOTO: Matej Družnik/Delo

Včeraj je bilo klicev na pomoč kar šest. Najprej na Kredarico zaradi onemoglosti in nato zaradi padca na območju slapu Kozjak, kjer pa je francoska pohodnica na kraju odklonila helikoptersko pomoč.

V steni Velikega Draškega vrha je ekipa pozno popoldan reševala zaplezani osebi, na območju Korošice pa onemoglo pohodnico. Še dve prijavi za reševanje sta bili med čakanjem na umiritev vremena zaradi neviht preklicani. V enem primeru je šlo za prijavo zaradi strahu pred bližajočo nevihto na Mangartu, v drugem pa za izgubljeni pohodnici med Krmo in Staničevim vrhom.

Reševanje v gorah. FOTO: Policija 
Reševanje v gorah. FOTO: Policija 

Včeraj je pohodnikom ogromno težav povzročila nevihta, ki se je razbesnela tudi ponekod v gorah. Gre za dejavnik, na katerega velikokrat opozarjajo tako člani GRZS kot tudi policisti, a ga pohodniki pogosto ne jemljejo dovolj resno.

Pri reševanju na Draškem vrhu sta bili plezalki okoli 16. ure približno 250 metrov pod vrhom gore, ko sta opazili, da se bliža nevihta, zato sta poklicali pomoč. Helikopter ju je lahko rešil šele okoli 19. ure, ko so se razmere umirile. Enako sta zaradi bližajoče nevihte na pomoč poklicali tudi pohodnici na Mangartu, ki pa ju kasneje ni bilo treba reševati s helikopterjem.

Glede na veliko število nesreč v gorah in klicev pohodnikov, da so v brezizhodnih situacijah, policisti pozivajo k odgovornosti, previdnosti in premišljenim odločitvam. Kdor koli se odpravlja v gore, naj preveri vreme, načrtuje turo, ima ustrezno opremo in obutev, dodatna oblačila, dovolj vode, kondicijo, v hribe naj se hodi vedno v paru.

Glede na veliko število nesreč v gorah in klicev pohodnikov, da so v brezizhodnih situacijah, policisti pozivajo k odgovornosti. FOTO: Policija 
Glede na veliko število nesreč v gorah in klicev pohodnikov, da so v brezizhodnih situacijah, policisti pozivajo k odgovornosti. FOTO: Policija 

»Domače seznanite s turo, imejte napolnjen telefon in vklopljene lokacijske podatke. V poletnem času pa sledite načelu, da se v gore hodi zgodaj in da ste do popoldneva, ko se poletne nevihte rade razbesnijo, na varnem in po možnosti že v dolini. Opazujte nebo in oblake, ob bližajoči nevihti pa se izogibajte izpostavljenim točkam in objektom, poiščite varno zavetje in počakajte, da se razmere umirijo. Če se znajdete na robu police, je dobro, da se pripnete z vrvjo,« opozarjajo policisti.

Vse tudi pozivajo, naj ne silijo v gore, še posebej ne v alpinistične smeri, če obstaja verjetnost neviht: »Če boste po nevihti mokri, nimate rezervnih oblačil ali pa vas bo strah, je to običajno zato, ker ste podcenjevali naravo in ker se na turo niste ustrezno pripravili.«

Predvsem tuje obiskovalce slovenskih gora pa pozivajo, da izkoristijo pomoč licenciranih planinskih in gorskih vodnikov, ki so strokovnjaki za gore in jih bodo s svojimi znanji najbolje obvarovali pred nevarnostmi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine