Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Arso z oranžnim opozorilom: Do jutri lahko pade izjemno veliko dežja, tudi sneg

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je izdal odredbo o pripravljenosti na določenih območjih Slovenije.
Jutranje temperature bodo od 12 do 15, na Primorskem do 20 stopinj Celzija. FOTO: Jure Eržen/Delo
Jutranje temperature bodo od 12 do 15, na Primorskem do 20 stopinj Celzija. FOTO: Jure Eržen/Delo
STA
12. 9. 2024 | 06:45
12. 9. 2024 | 07:05
2:21

 Pred nami je burno vremensko dogajanje. Padavine se bodo ponoči okrepile in širile proti vzhodu, proti jutru se bodo razširile nad vso državo. Agencija RS za okolje (Arso) je za celotno državo izdala oranžno opozorilo, ki velja do petka zjutraj. Ker se lahko zaostrijo tudi hidrološke razmere, je v pripravljenosti Civilna zaščita.

Za izrazito vremensko spremembo je po besedah meteorologa Blaža Štera krivo ciklonsko območje, ki nastaja nad severnim Sredozemljem. Padavine lahko nastajajo v ozkih pasovih, zato lahko v zelo kratkem času pade veliko dežja, je pojasnil. Do petka zjutraj lahko v zahodni polovici Slovenije pade od 90 do 140, drugod od 50 do 90 litrov dežja na kvadratni meter.

Možne so poplave hudourniških vodotokov in manjših rek, zlasti na Vipavskem, na območju Idrijsko-Cerkljanskega in Škofjeloškega hribovja in na Gorenjskem, dopoldan in čez dan pa tudi v osrednji in severni Sloveniji.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan. FOTO: Leon Vidic/Delo
Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan. FOTO: Leon Vidic/Delo
Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je izdal odredbo o pripravljenosti na območjih severne Primorske, Gorenjske, Notranjske, osrednje Slovenije, Koroške in zahodne Štajerske.

Hidrolog z Arsa Andrej Golob prebivalce poziva na pripravljenost in previdnost. Če se znajdejo na območjih poplav, jih prosi, da ravnajo samozaščitno in upoštevajo navodila enot za zaščito in reševanje, ki bodo prav tako v pripravljenosti.

Občutno se bo tudi ohladilo, meja sneženja pa se bo v noči na petek ponekod spustila na 1400 metrov, ob morju se bo krepil jugo. Jutranje temperature bodo od 12 do 15, na Primorskem do 20 stopinj Celzija. V petek popoldne bodo padavine oslabele in ponehale v večjem delu Slovenije, razen na severovzhodu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine