Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janez Janša pričakuje odstop Roberta Goloba

Predsednik Gibanja Svoboda bi se moral po vzoru francoskega in belgijskega umakniti, je prepričan prvak SDS.
Po objavi prvih podatkov o volilnih izidih so se iz prostorov sedeža stranke SDS zaslišali vzkliki veselja, nato pa tudi zvok harmonike. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Po objavi prvih podatkov o volilnih izidih so se iz prostorov sedeža stranke SDS zaslišali vzkliki veselja, nato pa tudi zvok harmonike. FOTO: Voranc Vogel/Delo
10. 6. 2024 | 01:05
10. 6. 2024 | 16:39
4:48

SDS bo zmagovalka evropskih volitev, so napovedovali njeni predstavniki. In to se je tudi zgodilo – stranka je dobila štiri evropske poslance in poslanske mandate, Janez Janša pa je v prvi izjavi po razglasitvi polovice preštetih glasovnic poudaril veselje zaradi četrte zmage SDS na evropskih volitvah. Izrazil je pričakovanje, da se bo Robert Golob zgledoval po francoskem predsedniku in belgijskem premieru, ki sta se zaradi poraza na volitvah odločila posloviti. 

Ko je državna volilna komisija objavila prve rezultate po prešteti približno polovici glasovnic, so se iz prostorov vile na Trstenjakovi v Ljubljani, kjer je sedež SDS, zaslišali vzkliki veselja. Kmalu zatem pa tudi glas harmonike. Kdo se je veselil, kdo pa morda bil slabe volje zaradi neizvolitve, ni znano, saj je pred novinarje stopil le predsednik stranke Janez Janša.

Med tistimi, za katere je veljalo, da se bodo najverjetneje odpravili v evropski parlament, je bil na primer podpredsednik stranke Aleš Hojs, vendar mu to ni uspelo.

Po Janševih besedah je vladna koalicija na teh volitvah izrazito poražena. »Tisti, ki izključujejo, so danes dobili svojo lekcijo.«

Janša zavrača ocene, da se je Evropa obrnila na desno. »To ne drži, Evropa se je uravnotežila.«

Večina političnih komentatorjev je ocenjevala, da je Janez Janša napačno presodil, ko je njegova stranka poskušala z različnimi manevri preprečiti priznanje Palestine. Janša se s tem ne strinja. »Zakaj bi glede Palestine presodili napačno, če smo ravnali prav,« je dejal za Delo.

»Če bodo rezultati vzdržali, bo koalicija dobila samo dva mandata od devetih. Takega poraza tranzicijska levica še nikoli ni doživela. Upam, da bo to sporočilo sprejeto,« je poudaril in koaliciji v času kampanje očital vsiljevanje tem, ki niso pomembne za državljane in prihodnost EU, drastično kršenje poslovnika DZ ter tudi manipulacije z zlorabo represivnih organov pred volitvami. Ponovil je, da je aktualna koalicija v mandatu izpolnila le malo obljubljenega, razen ideoloških tem je skoraj vse ostalo pri obljubah ali sprejetih izhodiščih za pripravo rešitev.

Kako je bilo z volilno udeležbo v preteklosti

Od leta 2011 je bilo ukinjenih več kot 400 volišč, predvsem na podeželju. To predstavlja po mnenju SDS nedopustno omejitev volilne pravice, zato njen poziv, naj državna volilna komisija za naslednje državnozborske volitve zagotovi, da se ukinjena volišča vzpostavijo nazaj, ni presenečenje.

Trditve SDS smo preverili v arhivu volilne udeležbe na parlamentarnih volitvah za 20 let nazaj.

Podatki o volilni udeležbi na državnozborskih volitvah kažejo njeno padanje po ukinitvi volišč. Udeležba je padala vse do zadnjih državnozborskih volitev, ki so sledile obdobju vladanja in ukrepom tretje Janševe vlade v času epidemije covida-19 ter protestom proti njim.

Podatki o volilni udeležbi na državnozborskih volitvah dejansko kažejo njeno padanje po ukinitvi volišč. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Podatki o volilni udeležbi na državnozborskih volitvah dejansko kažejo njeno padanje po ukinitvi volišč. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Podatki o volilni udeležbi so naslednji:

- leta 2004 je bila 60,64-odstotna,

- leta 2008 je bila 62,16-odstotna,

- leta 2011 je bila 65,60-odstotna,

- leta 2014 je bila 51,73-odstotna,

- leta 2018 je bila 52,64-odstotna,

- leta 2022 je bila 70,79-odstotna.

Opozarjanje na ukinjena volišča sicer ni novo.

Pručka pripravljena

Pred vhod na sedež stranke na Trstenjakovi v Ljubljani so postavili pručko, nanjo pa so nalepili napis: »Pručka za naslednjo evroposlanko Svobode«.

Pred štabom SDS – pručka za naslednjo kandidatko Gibanja Svobode FOTO: Voranc Vogel/Delo
Pred štabom SDS – pručka za naslednjo kandidatko Gibanja Svobode FOTO: Voranc Vogel/Delo

Pručka je pred leti pomagala Ireni Jovevi, zdaj evropski poslanki, ko je bila še novinarka na komercialni televiziji POP TV. Med javljanjem izpred sedeža SDS je namreč stala na pručki.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine