Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Golob: Vitamin D, sonce in morska voda pozdravijo covid

Tako je premier Robert Golob na Pop TV naštel »naravna zdravila« proti covidu namesto proticovidnih ukrepov. Onkološke bolnike rast okužb skrbi.
Med številnimi odzivi na izjave Roberta Goloba je tudi Mario Fafangel, ki je nanizal sedem ukrepov v boju proti virusu. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Med številnimi odzivi na izjave Roberta Goloba je tudi Mario Fafangel, ki je nanizal sedem ukrepov v boju proti virusu. FOTO: Tobias Schwarz/AFP
P. M.
15. 7. 2022 | 11:45
15. 7. 2022 | 17:16
6:33

Ali je premier Robert Golob mislil resno, ko je v oddaji 24 ur zvečer dejal, da obstajata dve naravni zdravili proti covidu-19, in sicer vitamin D in morska voda? Kakorkoli, na njegovo izjavo se je že odzval epidemiolog in vodja posvetovalne skupine za covid-19 na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel in med sedmimi »resnimi« ukrepi proti covidu na prvo mesto postavil – cepljenje.

Ali nam zaradi novega vala koronavirusa ponovno grozijo strogi ukrepi, je v večerni informativni oddaji vprašal voditelj. Golobov odgovor je bil negativen. Rekel je: »Dali smo obljubo in jo bomo držali. Kot družba se moramo navaditi živeti s covidom brez zapiranja. Kot družba se moramo navaditi živeti s covidom brez obveznega cepljenja. In kot družba se moramo navaditi živeti s covidom brez zapiranja šol. Vse to je mogoče.«

Nato pa nadaljeval, češ da nam gre virus »zelo na roko«: »Prvič, ker mutira v manj nevarne različice. In drugič, da imamo val sredi poletja, je samo dobro. Zakaj? Ker imamo proti covidu-19 naravna zdravila: to so vitamin D in sonce ter slana morska voda. Odlično je, da je val zdaj, ko gremo lahko vsi na morje in se tam pozdravimo. Ne hecam se, to je čista resnica.«

Med številnimi odzivi na družbenih omrežjih se je oglasil tudi Mario Fafangel, ki je nanizal sedem ukrepov v boju proti virusu. Cepljenje je po njegovem pomembno za celotno populacijo, še zlasti za starejše od 60 let. Na drugem mestu med ukrepi, ki predstavljajo njegovo »močno epidemiološko stališče«, je omenil testiranje ob simptomih in da bolni ostanejo doma. Fafangel poudarja pomen nošenja zaščitnih mask v natrpanih prostorih, v zdravstvenih ustanovah in v domovih starejših. Na četrtem mestu je higiena, na petem prezračevanje in aktivnosti na prostem, na predzadnjem mestu omenja pomen zdravljenja bolezni in ne pozabi niti na solidarnost ter skrb za skupnost.

Skrbi jih strategija proti covidu »brez ukrepov«

Združenje slovenskih organizacij bolnikov z rakom Onko Net, ki vključuje sedem članic, je zaskrbljeno zaradi silovitega naraščanja okužb z novim koronavirusom v državi, saj je treba zaradi tega prestavljati onkološko zdravljenje v nekaterih bolnišnicah, kar poslabšuje možnosti uspešnega zdravljenja in preživetja bolnikov z rakom, pravijo. Zato so se že obrnili na ministra za zdravje Daniela Bešiča Loredana in Maria Fafangla.

Pristojne zato pozivajo, naj v čim krajšem času izdajo priporočila za preprečevanje okužb s SARS-CoV- 2 za bolnike z rakom in druge najranljivejše skupine prebivalstva, ki jih cepljenje proti covid-19 zaradi imunske pomanjkljivosti v številnih primerih ne more učinkovito obvarovati pred težjim potekom covid-19. Hkrati vljudno prosijo za ponovno strokovno presojo ustreznosti strategije prepuščanja epidemioloških razmer odgovornosti slehernega državljana oziroma strategijo »brez ukrepov«, ki se, navajajo, sklicujoč se na aktualne epidemiološke podatke, žal ni izkazala za dovolj učinkovito, da bi preprečila ponovno eksponentno rast okužb.

Naraščanja okužb z novim koronavirusom v državi bolnike z rakom življenjsko ogroža in spravlja v strah in duševno stisko. FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Naraščanja okužb z novim koronavirusom v državi bolnike z rakom življenjsko ogroža in spravlja v strah in duševno stisko. FOTO: Stephane Mahe/Reuters

Poziv Bešiču Loredanu in Fafanglu

Združenje Onko Net je ministra za zdravje in predstojnika Centra za nalezljive bolezni NIJZ danes pozvalo k čimprejšnji izdaji priporočil za obvladovanje okužb s SARS-CoV-2 za bolnike z rakom in druge najranljivejše skupine prebivalstva, ki jih cepljenje proti covid-19 zaradi imunske pomanjkljivosti v številnih primerih ne more učinkovito obvarovati pred težjim potekom covid-19. Predstavnike bolnikov z rakom skrbi silovito naraščanje okužb z novim koronavirusom v državi, ki bolnike z rakom kot imunsko kompromitirane bolnike, življenjsko ogroža in spravlja v strah in duševno stisko.

Poslabšanje epidemioloških razmer se namreč že zrcali v slovenskih bolnišnicah, kjer se zdravijo onkološki bolniki. V praksi imajo nekateri bolniki z rakom zaradi naraščanja okužb s SARS-CoV-2 tako že prestavljeno onkološko zdravljenje. Vsaka odložena onkološka obravnava pa lahko pomeni slabše izhode zdravljenja in preživetja bolnikov z rakom, česar ne smemo dopustiti, so zapisali v združenju. 

Slovenska družba se žal še ne zdi dovolj zrela za strategijo obvladovanja okužb s prepuščanjem epidemioloških razmer odgovornosti slehernega posameznika, ki se bo »prostovoljno odločal«, katere preventivne ukrepe proti covid-19 bo upošteval in katerih ne.

Strategija družbeno sprejemljivih ukrepov oziroma razmer brez vsakršnih ukrepov, kot je denimo vsaj obvezna nošnja mask v zaprtih prostorih, je vsekakor prijazna.  Ali je tudi učinkovita in javnozdravstveno ter epidemiološko ustrezna, pa Združenje Onko Net prepušča stroki, ki pa jo, za voljo najranljivejših bolnikov z rakom, vendarle vljudno prosi za ponovno strokovno presojo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine