Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ob nižanju števila okužb znova bolj izpostavljeno iskanje stikov

Mario Fafangel je predstavil nov protokol iskanja visokorizičnih stikov. Za cepljene iskanja rizičnih stikov in karanten ne bo več.
Za iskanje visokorizičnih stikov bo vsak dan angažiranih okoli 70 do sto oseb. Koliko stikov jim bo uspelo obdelati in koliko ne, bodo sodeč po napovedi Maria Fafangla objavljali vsak teden. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Za iskanje visokorizičnih stikov bo vsak dan angažiranih okoli 70 do sto oseb. Koliko stikov jim bo uspelo obdelati in koliko ne, bodo sodeč po napovedi Maria Fafangla objavljali vsak teden. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Vojko Urbančič
15. 6. 2021 | 12:30
15. 6. 2021 | 13:25
2:20
Z umirjanjem epidemije, nižanjem dnevnih številk novookuženih in hospitaliziranih v mreži slovenskih bolnišnic se znova vrača intenzivnejši angažma epidemiologov in njihovih sodelavcev pri iskanju stikov konkretnih okuženih. To je bilo v času visokih dnevnih številk okužb pretežno v ozadju.

image_alt
Vlada ne bo podaljšala epidemije


Dr. Mario Fafangel, v. d. predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ, je predstavil nekaj novosti v okviru protokola iskanja visokorizičnih stikov v Sloveniji, ki veljajo od danes. Verjame, da je iskanje znova bolj relevantno, saj se številke nižajo, že takoj pa je poudaril, da za cepljene osebe iskanja morebitnih rizičnih stikov in odmerjanja karanten ne bo več.
 

Dva epidemiološka stebra in trije tiri


Iskanje visokorizičnih stikov sodeč po njegovih besedah stoji na dveh stebrih. Prvega predstavlja prostovoljna želja ljudi po sodelovanju z epidemiologi, drugega pa hitrost obravnave: stiki morajo biti obveščeni v okviru 48 ur. Prav hitrost je najbolj relevantna. Tudi če jim ne uspe najti vseh stikov, je mogoče epidemijo z ustrezno hitrostjo nadzorovati.

Aktualen protokol iskanja stikov bo sicer temeljil na treh tirih. Prvi ostaja aplikacija #Ostanizdrav, ki je po Fafanglovi oceni tudi najbolj učinkovita. Drugi je, da okuženi sam obvesti svoje stike, kar seveda lahko naredi, tudi če zavrača sodelovanje z NIJZ in epidemiološko službo. Tretji način ostajajo pogovori z epidemiološko službo; v okviru teh bodo lahko preverjali, ali so resnično bili v visokorizičnih stikih, čemur sledi desetdnevna karantena.

Fafangel je poudaril, da bodo ta tri orodja uspešna le toliko, kolikor bodo ljudje pripravljeni sodelovati. Za iskanje stikov bo sicer dnevno angažiranih okoli 70 do sto oseb. Koliko stikov jim bo uspelo obdelati in koliko ne, bodo sodeč po Fafanglovi napovedi objavljali vsak teden.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine