Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janša: Realno je pred nami tretji val epidemije

Dosežke vlade in prioritete dela so predstavili premier Janez Janša ter ministri Zdravko Počivalšek, Matej Tonin in Jože Podgoršek.
Novinarska konferenca ob prvi obletnici vlade Janeza Janše. FOTO: Jure Eržen/Delo
Novinarska konferenca ob prvi obletnici vlade Janeza Janše. FOTO: Jure Eržen/Delo
Be. B., STA
12. 3. 2021 | 10:55
12. 3. 2021 | 18:18
8:08
Premier Janez Janša je pred prvo obletnico dela vlade dejal, da so v tem času 80 odstotkov svoje energije namenjali spopadu z epidemijo covida-19. Po njegovem mnenju je realno pričakovati tretji val epidemije, vlada se bo nanj pravočasno odzvala. Za prihodnje leto do rednih volitev pa je napovedal uresničitev ključnih točk koalicijske pogodbe.

Janša je napovedal, da bodo poleg obvladovanja covida-19 v prihodnjem letu do rednih parlamentarnih volitev ključne teme te vlade projekt debirokratizacije, decentralizacija, ureditev dolgotrajne oskrbe, poleg tega nameravajo izločiti zdravstveni sektor iz enotnega plačnega sistema. »Če ne bo bistvenih negativnih presenečenj, lahko letos nadoknadimo lanski padec BDP,« je med drugim napovedal premier.

image_alt
Prvo leto z virusom nam je odneslo preveč življenj


Novinarske konference se je poleg predsednikov koalicijskih strank udeležili tudi minister iz vrst Desusa Jože Podgoršek. Kot je dejal Janša, sodeluje na konferenci kot minister. In dokler uživa podporo poslanske skupine Desus, lahko dela naprej v vladi, saj je tudi vez s poslanci.

Če pa se še kdo iz opozicije odloči za sodelovanje, bodo to pozdravili. Pri tem pričakuje od opozicije, da pri protikoronskih ukrepih, ki so zdravorazumski, ne bo metala polen pod noge. »Naj se ne ruši ukrepov, ker gre to rušenje v splošno škodo,« je poudaril.





Janez Janša. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Janez Janša. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Debirokratizacija, dolgotrajna oskrba, decentralizacija


Prvi cilj, ki ga je izpostavil Janša, je debirokratizacija. »Vlada obravnave še ni dokončala, računamo, da bo prvi zakonski paket šel skozi vladno proceduro v četrtek in bo sprejet in uveljavljen do poletja. Prinaša rešitve, ki bodo prihranile na milijone evrov in ur, naslednji paket bo sledil v roku naslednjih dveh mesecev. Država bo s tem vitka, cenejša, ljudje bodo prej prišli do storitev.« Drugi cilj je decentralizacija, nekateri ukrepi in zakoni v tej smeri so že bili sprejeti. Upoštevati želijo, da Slovenija ni samo Ljubljana, in nekatere regije potrebujejo dodatno pomoč.

Eden od ciljev, ki je bil dolgo časa v koalicijskih pogodbah, je ureditev dolgotrajne oskrbe. V zadnjih letih Slovenija v ta sistem tako rekoč ni vlagala, je povedal Janša. »Tukaj je zelo velik primanjkljaj, ki je vplival tudi na število smrtnih žrtev, saj če že pogledamo domove za ostarele, mnogi med njimi niso primerni, adaptirani. Dolgotrajna oskrba je tako tudi velik strateški zalogaj.« 

Epidemija še vedno traja, dvanajst držav EU je uradno v tretjem valu in tudi v Sloveniji je bilo včeraj 800 primerov novih okužb, četudi so prisotni trendi manjšega števila okuženih, je realno tudi pred nami tretji val, na katerega je treba reagirati, je povedal Janša.

Novinarska konferenca ob prvi obletnici vlade Janeza Janše. FOTO: Jure Eržen/Delo
Novinarska konferenca ob prvi obletnici vlade Janeza Janše. FOTO: Jure Eržen/Delo


Počivalšek napovedal pomoč zaposlenim v Safilu


Zdravko Počivalšek je kot eno najpomembnejših dosežkov vlade izpostavil ohranjanje delovnih mest, za kar si bodo prizadevali tudi v prihodnje. »Kljub dobrim makroekonomskih rezultatom pa so pred nami poleg velikega izziva gospodarskega okrevanja tudi skrb za zeleni in digitalni prehod gospodarstva.« Prizadevali si bodo, da bodo letos čim bolj nadoknadili padec zaradi krize, saj da je Slovenija lahko uspešna samo, če je močno tudi gospodarstvo. Pohvalil je osem paketov pomoči v višini sedem milijard evrov. Gospodarski minister je izpostavil tudi debirokratizacijo kot pomemben element k večji konkurenčnosti in tudi decentralizacijo. »Borili se bomo za ohranjanje vsakega delovnega mesta, predvsem na periferiji.«

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek bo danes obiskal Ormož, kjer se podjetju Safilo obeta zaprtje. Okoli 560 zaposlenim je zagotovil, da ima vlada dovolj sredstev za nadaljevanje ukrepov za zaščito delovnih mest. Kot je na današnji novinarski konferenci ob prvi obletnici vlade dejal Počivalšek, slovenske javne finance predstavljajo trden temelj in so stabilne. »Na vladi imamo tako na voljo dovolj sredstev za nadaljevanje ukrepov, ki ščitijo delovna mesta. Nadaljevali bomo politiko spodbujanja investicij in verjamem, da bomo tudi za ta del našli rešitev,« je poudaril.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Matej Tonin je ob obletnici ocenil, da je bila takratna odločitev, da vstopijo v vlado, pravilna. Prepričan je, da se je opazilo delo vlade in delo ministrov iz vrst NSi. Izpostavil je nekaj pomembnih sprememb, tudi v obrambnem resorju, ki ga pokriva sam. »Začeli smo gradnjo tretje razvojne osi, po desetletju suše smo začeli gradnjo domov starejših, imamo več prihodov v Slovensko vojsko kot v preteklih letih,« je povedal. Vsi si želimo običajnega življenja, ki pa je možno le z gospodarskim okrevanjem. V tem času so uspešno ohranili delovna mesta in s tem zagotovili varnost v najtežjih trenutkih, zdaj pa bo treba olajšati delo in življenje gospodarstvu – pri čemer je po ministrovih besedah pomemben sistem debirokratizacije. »Po debirokratizaciji sledijo reforme. Nekatere zadeve je treba sistemsko rešiti. Zdravstvena kriza je razgalila vse težave v našem zdravstvenem sistemu.« Po njegovi oceni nam sicer ne gre slabo, bonitetne ocene so zgodovinsko visoke. Zunanja strokovna javnost zaupa naši vladi in državi, je dejal Tonin.

Jože Podgoršek je povedal, da je bilo upravičencem za ukrepe kmetijske in ribiške politike namenjenih več kot 300 milijonov evrov, za leto 2021/22 vsako leto zagotovijo še dodatnih 200 milijonov evrov za ukrepe skupne kmetijske politike. Kmetijski minister je povedal, da je bil kmetijski sektor pomembno vključen v ukrepe: posredno ali neposredno. Iz ukrepov so doslej izplačali pomoč zaradi izpada dohodka prek 15 milijonov evrov, pripravljajo pa že nove odloke. Izplačan je bil tudi dodatek za najstarejše na podeželju, ki so stari nad 65 let in nimajo socialnih transferjev in pokojnin. Izmed sprejetih zakonov pa je Podgoršek izpostavil zakon, ki omogoča preventivno delovanje Republike Slovenije pred vstopom druge grozeče bolezni, to je afriške kuge, ki ni primerljiva s covidom-19, je pa pomembna in primerljiva za kmetijski sektor. Kot pozitivno je izpostavil, da je vlada za koriščenje turističnih bonov vključila tudi turistične kmetije in na pobudo stranke Desus med upravičence uvrstila tudi upokojence.
Povedal je, da je v preteklem letu vlada za upokojence naredila mnogo več kot druge prejšnje vlade v daljšem časovnem obdobju. »Pokojnine so višje, upokojenci z najnižjimi pokojninami so lani skupno prejeli dodatnih 600 evrov solidarnostnega dodatka. Ta vlada bo dokončala dva domova za starejše in zagotovila sredstva za pet novih domov za starejše.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine