Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Državljani o vojni razmišljajo s svojo glavo

Slovensko javno mnenje ne sledi odločni proukrajinski retoriki najvišjih slovenskih političnih funkcionarjev.
Pred podpisom varnostnega sporazuma med Slovenijo in Ukrajino so nastali domači zapleti. FOTO: Matej Družnik/Delo
Pred podpisom varnostnega sporazuma med Slovenijo in Ukrajino so nastali domači zapleti. FOTO: Matej Družnik/Delo
24. 8. 2024 | 05:00
5:32

V nadaljevanju preberite:

Medtem ko v Ukrajini divja resnična vojna, lahko v slovenskem prostoru, predvsem v civilni družbi, precej manj v politiki, spremljamo besedno vojno med zagovorniki brezpogojne vojaške pomoči Ukrajini do končne vojaške zmage in zagovorniki mirovniške rešitve za rusko-ukrajinski konflikt. Javno mnenje medtem kaže na padanje podpore nadaljnji vojaški pomoči Ukrajini.

Zadnja velika letna javnomnenjska raziskava zveze Nato, objavljena prejšnji mesec, je pokazala na trende, ki bi morali skrbeti vlado Roberta Goloba, ki se pred zavezniki poskuša prikazati kot odločna podpornica Ukrajine. Vse izjave visokih slovenskih funkcionarjev so usmerjene odločno proukrajinsko.

A pogovori z nekaterimi diplomatskimi sogovorniki tako na ukrajinski kot na ameriški strani so pokazali, da slovenski zavezniki zaznavajo razkol med uradnimi izjavami slovenskih politikov in funkcionarjev, ki so ustrezne in skladne s politiko zavezništva, ter njihovim ravnanjem, ki pogosto ni tako odločno, kot je odločna njihova retorika. Zavezniki se tudi dobro zavedajo, da slovensko javno mnenje še zdaleč ne odraža odločne podpore Ukrajini, kakršno izkazujejo politiki in funkcionarji.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine