Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Desusov ultimat predsedniku vlade

Kljub »nepreklicnemu odstopu« Aleš Hojs ostaja minister, Aleksandri Pivec se vse bolj maje stolček.
Tudi s petimi glasovi podpore Desusa opozicija LMŠ, SD, Levica in SAB ne more izglasovati razrešitve Aleksandre Pivec. V SNS so povedali, da na njihove glasove ne morejo računati. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Tudi s petimi glasovi podpore Desusa opozicija LMŠ, SD, Levica in SAB ne more izglasovati razrešitve Aleksandre Pivec. V SNS so povedali, da na njihove glasove ne morejo računati. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
22. 9. 2020 | 06:00
22. 9. 2020 | 06:23
3:21
Ljubljana – Če je na eni strani zdaj jasno, da po prestani interpelaciji notranji minister Aleš Hojs kljub »nepreklicnemu odstopu« ostaja del vlade Janeza Janše, je položaj kmetijske ministrice Aleksandre Pivec vse bolj negotov. Ne le zato, ker je opozicija včeraj zoper njo vložila interpelacijo, ampak predvsem zato, ker je poslanska skupina napovedala, da koalicija ne bo imela več glasov poslancev Desusa, če bo ostala.

Poslanska skupina Desusa podpisov k včeraj vloženi interpelaciji zoper njihovo nekdanjo predsednico sicer ni prispevala, a kot je bil jasen vodja poslancev Desusa Franc Jurša, razpoloženje v poslanski skupini kaže, da bodo interpelacijo, o kateri se pričakuje, da bo na vrsti na novembrski seji, in katere začetek je predvidena za 16. november, podprli.

Vprašanje položaja kmetijske ministrice Aleksandre Pivec bi po njihovem morali rešiti še pred interpelacijo. Odločitev pa je – kot je dejal – v rokah premiera Janeza Janše, ki včeraj ni bil dosegljiv za komentarje. A če bi Aleksandra Pivec ostala na položaju, koalicija po Jurševih besedah ne bi imela več glasov njihovih poslancev. Začasni zastopnik stranke Desus Tomaž Gantar, ki trenutno vodi koalicijska usklajevanja v imenu stranke, je dejal, da je to predvsem apel predsedniku vlade, ki ima vse niti v svojih rokah, naj se vendarle konča ta cirkus. A da Desus za zdaj ostaja koalicijski partner.



Aleksandra Pivec je o pogojevanju poslanske skupine odgovorila, da »takšno ultimativno izsiljevanje lastnih poslancev v evropski politični praksi ni znano«. Na vprašanje Dela o vztrajanju pri kandidaturi je ponovila odgovor, da se bo o tem odločila, ko bo govorila s člani na terenu in ovrednotila njihovo podporo. »Sama sem na kandidaturo še vedno pripravljena, enako kot sem bila pred kongresom januarja.«
 

Ponovitev »Hojsovega manevra«?


Ob tem je iz koalicijskih vrst slišati možnost, da naj bi poskusili izvesti nekakšno ponovitev »Hojsovega manevra« in zamakniti obravnavo interpelacije, tako da bi prišla na vrsto šele po kongresu Desusa, ki je predviden za 28. november. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je na to odgovoril, da ga o tem nihče ni kontaktiral, in označil informacijo, da koalicija to pričakuje od njega, za dezinformacijo. »Obravnava interpelacije je datumsko odvisna od tega, kdaj bomo prejeli njen odgovor,« je dejal Zorčič.

Aleksandra Pivec se je na vložitev interpelacije, ki se nanaša predvsem na kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, odzvala z besedami, da je to tipični primer zlorabe instituta interpelacije z namenom rušenja vlade, medtem ko je prvopodpisani pod interpelacijo in vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović slednje že pred tem zanikal in poudaril, da z njimi opozarjajo predvsem na to, »da se v Sloveniji spreminja ustroj države«.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine