Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Opozicija nadaljuje vlaganje interpelacij

Po Alešu Hojsu na zagovor Aleksandra Pivec, o kateri si tudi v njeni stranki želijo, da bi že prej odšla.
»Ob prebiranju interpelacije sem bil osebno prizadet, prizadeta je bila tudi moja širša družina. Nikoli nismo simpatizirali ali podirali ustaštva,« je dejal Aleš Hojs. FOTO: Blaž Samec/Delo
»Ob prebiranju interpelacije sem bil osebno prizadet, prizadeta je bila tudi moja širša družina. Nikoli nismo simpatizirali ali podirali ustaštva,« je dejal Aleš Hojs. FOTO: Blaž Samec/Delo
19. 9. 2020 | 02:15
19. 9. 2020 | 08:23
4:03
Ljubljana – Po prestani interpelaciji gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in včerajšnji notranjega ministra Aleša Hojsa podprlo jo je 38 poslancev, da bi uspela pa bi jo moralo 46 poslancev – bodo opozicijske stranke v ponedeljek vložile interpelacijo tudi zoper kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec, ki je za Delo povedala, da »je po vseh napovedih in obljubah preteklih mesecev pričakovana«, podrobneje pa se bo odzvala nanjo, ko bo vložena in jo bo lahko prebrala.

A tako kot se je zaradi »nepreklicnega odstopa« Aleša Hojsa zdelo, da interpelacije sploh ne bo, so tudi včeraj opozicijski in koalicijski poslanci podvomili, da jo bo Aleksandra Pivec sploh dočakala kot kmetijska ministrica. Upanje, da se bo poslovila od položaja še pred obravnavo interpelacije v državnem zboru, je včeraj izrazil tudi Franc Jurša, vodja poslancev Desusa, ki so nezadovoljni, ker je Aleksandra Pivec še vedno podpredsednica vlade, na pogovoru pozno zvečer pričakovali predsednika vlade Janeza Janšo. Pogovor naj bi tekel predvsem o novih scenarijih, ki so se odprli z napovedano interpelacijo zoper Pivčevo.

Da ima prav on tako rekoč vse niti v svojih rokah, je včeraj nakazal tudi notranji minister Aleš Hojs in napovedal, da se bo s predsednikom vlade po interpelaciji – spremljala jo je napovedana 17-urna maratonska razprava – še pogovoril o svojem položaju. »To je edina oportuna stvar, ki jo trenutno lahko naredim,« je ocenil.

»Smo v državi, v kateri človek, ki je odstopil, izvaja represijo,« se je ob njegov (ne)odstop spotaknil tudi prvopodpisani pod predlogom za interpelacijo, poslanec SD Matjaž Nemec, in skupaj s preostalo opozicijo vztrajal, da Hojs sploh ne bi smel več biti minister. Poslanci LMŠ, SD, Levice in SAB so poleg očitka zaradi odprave prepovedi koncerta Marka Perkovića - Thompsona nanizali še vrsto drugih, kot je na primer pritisk na delo policije. »Vse je napisano v biltenu stranke Levica,« pa je bil odziv Aleša Hojsa na včerajšnje razkritje Mladine o okoliščinah nakupa komunalno neopremljene gradbene parcele v Kolombanu s pogledom na morje, ki jo je koprska občina najprej po ugodni ceni prodala Rusu Maratu Idrisovu, ta pa jo je po delih med drugim prodal ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu in Borisu Popoviču. Medtem je občina sklenila, da bo parcelo tudi komunalno opremila.

Notranji minister je uvodoma ocenil, da je interpelacija očitno predstava za javnost. »Ne gre za to, kaj kdo od ministrov dela zakonito ali nezakonito, ampak je njihov edini cilj trenutno to, da se spodkoplje vlada,« je Hojs komentiral napoved interpelacije LMŠ zoper Aleksandro Pivec, ki so ji že napovedali podporo v SD, Levici in SAB, podprli bi jo lahko tudi v Desusu.

Glede na vse napovedi sogovornikov z opozicije tudi ne gre za zadnjo interpelacijo, saj so – kot je na primer že ob prvi, ki je doletela Zdravka Počivalška, komentiral politični analitik in urednik revije Razpotja Luka Lisjak Gabrijelčič – te pač del politične prakse in ob resnih političnih spodrsljajih je njihova vložitev skoraj nujna, sicer se zdi, da opozicija priznava, da to ni bila resna napaka. V naš politični prostor je takšno prakso pred leti vpeljala prav SDS.

Nekdanji politik in politični analitik Pavel Gantar je ob tem dodal, da opozicija pač pritiska na najšibkejše člene in ob Hojsu je to zdaj Aleksandra Pivec. »Strategija je razumljiva, da se vlado, ki je sicer že zaposlena, še dodatno utruja in da se jo postavlja pred izzive,« je dejal še Gantar in izpostavil, da se opoziciji lahko očita le, da se ne poenoti o dolgoročnejšem načrtu oziroma zavezah.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine